Monday, November 26, 2012

Dear Damit (Arwah)

I was free a few nights ago (err..macam la I live a hectic life), so I decided to jalan merata-rata ke berbagai-bagai blog.. Antara jenis-jenis blog-blog yang I suka masuk dan google adalah blog orang yang telah meninggal dunia. I know I have a weird kinda taste and some of you might think I'm sort of a lunatic freak. I suka baca blog-blog arwah/mendiang yang dah tak ada nie sebab the feeling dengan blog orang yang masih hidup is different, pada I la kan. Bila orang tu dah tak de you rasa sangat curious nak tau life dia or apa yang dia tulis masa dia hidup. And also when they wrote some emotional stuff you somehow can feel their pain deeply. The sad part was when there's no more entry post from them and the last entry was the last. And of all the blog that I went or stumbled into two were my favourite's (now I'm feeling weird for saying that) still very young, one was 19 years old, died of accident this year and the other one was 20 years old, died about four years ago of lung cancer. All of them had gone before I have the chance to "meet" except for one, that is Damit.

Anyway, dalam I berjalan-jalan itu, I decided to make a visit again (everynow and then I akan jenguk blog dia bila datang rindu) to Damit's blog, one of my cyber friend that had passed away about five years ago. I'm not close to him and I don't really know him that well. I do know he's a good friend with Ajipp, Wo, Vagg etc.. I cuma start bergurau senda dengan dia towards the end of his life in one of the forum that we used to hang out together. I read back some of his writing and sometime I senyum sorang-sorang. I clicked link blog kengkawan on his blog and semua dah tak aktif or tutup their blog except for darling JM and Minah. And hati I terusik each time I saw my blog link (I tutup je blog lama I tu) yang dia gelarkan "Mak Datin dan anak-anak ikannya" hehe.. That's him, always know how to tease his friends with names and his words, sentences was always hilarious. He was always a fun guy to be around with. I baca his last entry, tiba-tiba I rasa sedih and I wish he was here to see the latest update or perkembangan yang semakin pesat dalam bidang culinary nie and dengan kemunculan ramai celebrity chef around. I'm sure he will have lots of things to write and merembes about it since he and most of us memang suka tengok channel masakkan nie. I decided the best way to "tell" him although I know he wouldn't be able to read it anymore is by writing an entry about it.
 
 
Dear Damit,
 
You said you paling suka celebrity masakkan Nigella Lawson. Yes, that lady memang sangat hot dan sexy walaupun dah pangkat mak-mak orang. Walaupun badan dia agak berisi tapi her curves was just in the right place and nampak sungguh menawan. I paling suka bila tengok dia masak dessert, sungguh mengiurkan dan mengandungi chalories yang tak terkira. Cara dia mencalit makanan and masukkan kat mulut dia buat I rasa pilu sebab I rasa macam nak telan je semua dessert-dessert yang dia buat (ish pengakuan buruk). Sekarang nie I dah tak nampak kelibat dia di mana-mana, I pun jarang dah tengok channel TLC or food channel nie but the last time I saw her was at reality show as a guess host/judge (first episode), Around the world in 80 plates's .
 
As for Kylie Kwong, minah nie pun lama I dah tak nampak kat mana-mana channel but she came to KL a few years back. I remembered my husband called me and told me she saw her at Kinokuniya for book signing while he was about to have his lunch, so he quickly bought her book and asked her to sign. Husband I cakap, Kylie tanya dia dua kali nama I, I cakap kat husband I ofcourse la dia terkejut sebab tengok yang suruh sign to muka macam pelakon gangster kecil kecilan wakaka.. (kejam I) lepas tu nama bini pulak glamour, uweek hahaha.. I was so happy when he came back and showed me the book with Kylie's signature with my name on it. Yes, I like her style of cooking, simple and nampak sedap. Tapikan method dia lebih kurang aje, masakkan bergoreng and mesti ada soy sauce and also bawang. The last time I saw her cooking was a for her brother.. fried egg duck..macam yummy je.
 
Keith Floyd, I'm sorry to tell you this British celebrity chef had passed away in 2009. Dulu-dulu masa dia baru passed away ada jugak astro tunjukkan rancangan dia but sekarang nie lama dah I tak nampak. I tak suka cara masakkan dia, I tengok macam tak sedap je and macam letak aje. I ada jugak tengok dia masak rendang kat Malaysia dulu and ada sekali tu dia masak kat Afrika tah I lupa which country dalam Afrika tu. Macam geli je I nengok dia campak macam-macam kat dalam tu.
 
Curtis and Ben nie, well.. I ada jugak tengok Surfing the Menu dia dulu but I kurang minat sebab macam tak ada seni je I tengok. But for your info Ben entah di mana sekarang nie but Curtis Stone is literally everywhere! I suka tengok dia dalam series "Take Home Chef" kat channel TLC sebabkan dia akan pick up perempuan randomly konon, but I dont think so, mesti dah pakat dengan program tu dulu kan. And also I tak perasan kalau dia ada pick up laki but yang I tengok perempuan aje. Then ikut balik masak sama-sama, dia ajar pompuan nie macam mana nak masak and surprise their love one. Yang kat series masakkan nie I suka sebab makanan simple tapi nampak sangat sedap. Curtis nie is a busy chef, like I said he is everywhere. He joined The Celebrity Apprentice Season 3, become a host at Top Chef Masters, co-host Around the World in 80 Plates, the list is on and on and on.
 
Jamie Oliver, dia nie nampak macam kebudak-budakkan dengan boyish look nya sekali. Rambut serabai sana sini. Not only your mother je tak suka cara masakkan dia, me and my husband pun tak suka. Husband I siap cakap, cincai and pengotor la dia nie masak. And sometime you can see roots kat sayur masih nampak macam ada lumpur lagi ekeke.. A'hah dia masak kat rumah dia sendiri and kadang-kadang masak kat rumah orang. I suka ada satu series tu dia ajak/tolong budak-budak remaja yang bermasalah or macam tak ada harapan untuk join jadi cook/intern/apprentice untuk restaurant baru dia kat Australia.. Kadang-kadang sebak dada I bila ada budak-budak tu cerita pasal family life, dengan record tak baik dorang and etc. Kesian sebab siapalah nak hidup susah or dapat family yang tak bagi perhatiankan. Nasib baik la Jamie nie tolong and bagi dorang harapan. Lagi satu series yang I suka bila dia pegi ke sekolah-sekolah and appeal tu their board of director suruh tukar menu makanan budak-budak sekolah rendah nie kat canteen sekolah. Makanan canteen kat sekolah-sekolah nie tak berkhasiat and terlampau banyak calories, lemak etc. So dia fight for makanan sihat, berkhasiat and ofcourse macam-macam obstacle that he has to go through. Jamie macam Curtis jugak, he is everywhere. His website pun best and sangat active.
 
Kak Nita, I cuma tengok sekali je and macam tak best aje. Cooking with love la katakan hehe.. I baca kat ruangan gossip/blog gossip sampah hahaha.. dia ala-ala merajuk pegi balik ke Las Vegas tak tau kenapa la kan.
 
Chef Wan, is still around and everywhere. I pun suka tengok rancangan masakkan dia, nampak sungguh menyelerakan and ofcourse fattening. I ada beli a few of his books and tried one of the recipe. I ikut exactly tapikan tak jadi. I don't think so it was me since I follow betul-betul but entahlah nasib I kot. Chef Wan nie ada macam-macam kisah but I malas nak sentuh hal peribadi dia dan family dia but yang pasti latest I tengok dia dalam iklan Lee Kum Kee... Pada I Chef Wan nie is a national treasure.
 
Jaafar On, rasanya macam tak pernah tengok rancangan masakkan yang ada dia. Pelikkan? Padahal dia famous dengan masakkan selain dari lakonan dia kat tv. I don't know why I never got the chance to see him cooking and lakonan pun rasanya tak pernah jugak but kalau kat paper and ruangan gossip beliau memang di mana-mana hahha... yang pasti bila bergambar beliau pasti akan menguntumkan seulas senyuman di bibirnya yang sexy itu.....eeee..ngeri wakaka...
 
Anyway, I wish you got the chance to see more amazing chef or celebrity chef and their show plus reality show such as Top Chef, Masterchef, Hell's Kitchen to name a few... And I wish you got the chance to "meet" Gordon Ramsay's my fav's chef. I'm sure you will have lots of things to talk about him. But yeah, I know kalau dah time kita nak pergi kita pergi jugak... You're always in my mind although you singgah sekejap aje dalam hidup I.  Semoga rohmu sentiasa dicucuri rahmat, rest in peace my dear cyber friend and Al-Fatihah buat you...amin....
 
Sekian catatan I kali ini....

5 comments:

Anonymous said...

Salam sis...

ya Allah sis...cuke baru je masuk blog Arwah Damit nie sebab tiba-tiba teringat kat arwah....

lepas tu cuke cuba la masuk senarai blog yang arwah Damit letakkan then terjumpa sis nye blog...

serious tak sangka..rupa-rupanya sis pun teringkatkan Arwah...

Al-fatihah untuk arwah....

-cukenye-

mckiecupcake.blogspot.com

Anonymous said...

& cuke terjumpa ur blog tru gabanz yang bersawang tu..hihi...

Anonymous said...

Dear Datin Misty...

Ingat lagi tak salah sorang anak ikan datin yang dah tak layak jadi anak ikan ni?? Hehehe... Kawan datang dan pergi... Tapi dalam hati tak penah lupa pon. Sampai ni pon masih teringat dan rindu pada arwah bro damit... Tak terkecuali kekawan yang lain... Mcm2 yang berlaku, semuanya mematangkan kita. Semoga hanya yang baik2 je utk datin dan kekawan semua. Salam untuk anak ikan yang baru sekiranya ada... Ekekekeke...

-Ajipp-

Sis Claudia said...

Slm Cuke,

Wow...kebetulan kan, macam tau2 je kita dua sama2 teringat and rindu kat dia. Sis kan mesti jenguk blog dia and baca2 entry dia yang dulu... rasa macam tak puas je baca cerita yang dia share tu...

wah..nanti sis jenguk blog cuke..sis suka especially kalau ada perkataan makanan kat ujung tu hehe.. :)

Sis Claudia said...

Dear bekas anak ikanku hehehe,

Mesti la ingat Ajipp kan my fav anak ikan hehe..syyhh jgn ckp kat Beskut/Nakkal (anatara bekas anak ikan hahaha..). Semua kawan2 yang pernah berkawan ngan datin/sis, tak pernah pun lupa yg masih idup ataupun yg dah pergi... sebab orang yang pernah kita kenali and berkawan pernah mencipta kenangan dan memory sama-sama..

Datin/sis (byknya gelaran haha..) mendoakan yang terbaik untuk Ajipp/family and semua kawan2 jugak. Skrg nie anak ikan dah xde semua dah tua and cabut lari frust I taww...hehe..