Monday, November 12, 2012

Majlis Perkahwinan Anak Saudara

 (During Majlis Akad Nikah at Masjid KLCC - matilah tak mintak permission publish gambar dorang - secret tawww...)
 
Last Saturday was one of our nephew's wedding. You know the duda no more, yang we all pegi merisik ke Perak a few months ago yang kes hantaran terjatuh yang I bawak wakaka..ceh, incident yang memalukan itu. Of all the people who carried it, why it has to be me? Banyak betul dugaan orang yang "beriman" ini kui kui kui... So anyway, that Saturday morning around 9am, both of us, went to the in-law's house, berkumpul kat situ dulu and breakfast sekali. Huhu.. I breakfast nasi lemak (dalam hati cakap, habis la berat badan mesti naik..), I know I have no choice, kalau I tak makan takut terlapar sebab kalau kat rumah tak breakfast tak apa kan. Masa I kat rumah in-law, sorang-sorang anak buah tanya I ada bawak tudung ke sebab nak masuk masjid kena pakai tudung or selendangkan, nampak sangat la auntie dorang nie masih tak insap-insap. I cakap adaaaa..dalam kereta..muehehe. Around 10.30am all of us pun bertolak la ke Masjid KLCC. Btw, it's my first time ke situ and we went straight to the section untuk orang and pengantin yang nak melangsungkan akad nikah nie. The place was comfortable, spacious with aircond.

Sementara tunggu tok kadi datang, kita orang melepak-lepak kejap and two of the family member took the opportunity to sembahyang sunat. Around 12pm barula tok kadi sampai, apparently he had to attend some meeting. During the nikah ceremony, I look around and realised I'm the only iban among the malays, embracing the malay's way without abandoning my iban's root. I'll write about it in the future.. Sibuk la I suruh husband I snap gambar-gambar guna camera biasa. I rasa tak best la guna camera kecik kan sebab biasa pakai nikon purba I tu, rugi rasanya tak bawak. I ada jugak ambik a few pics but using my handphone je. After the nikah, all of us jalan kaki to Binjai Restaurant to have our lunch there, dekat je tapi berpeluh la jugak. And our lunch was nasi ayam (nasi lagi waaa.... dah la pagi makan nasi lemak... hati sudah merana tapi perut kelaparan).
 
Sampai rumah around 2.45pm. Husband I suruh pegi salon untuk set rambut tapi I malas, penat and bila tengok time memang tak sempat. Husband I keluar hantar kereta untuk cuci. I terus mandi sebab badan melekit-lekit. I rasa sungguh penat and nak rehat pun kejap aje sebab I sibuk sangat, nak tukar bag for the evening, choose accessories la, check colour make up pallette la, make sure sampin husband I dah iron la, check and try jalan with the new shoes la, mana la tau tengah jalan-jalan tiba-tiba patah tumit ke kan, tukar tali jam to match with the colour theme la and macam-macam lagi la la la.... Lepas solat asar, I rehat 10 minutes and terus mandi lagi sekali sebab almaklum la kan, I kalau nak siap especially ber make up nie ambik berjam-jam la jugak. Kasi chance la I nak berlawa kan... Rambut, I tak tau nak buat macam mana, sedaya-upaya I nak tinggikan kat bahagian jambul tapi still la flat, last-last I biarkan je, dah habis daya, nak ambik kau flat belah tengah, groovy baby...wakaka..
 
On the way nak keluar around 6pm, both of us perasan, eh, kenapa kereta nie macam senget ke belah driver? Husband I decided to go to the nearest petrol station to check. Sampai kat petrol station, hujan bertambah lebat. Dalam banyak-banyak payung, husband I capai payung yang dah rabak, alahai darling... Basah kuyup baju dia kena tempias hujan. Then dia pam tayar tapi masih lagi flat. Then dia called one of our nephew, Kyreil suruh ambik kita orang, nasib baik dorang belum keluar lagi. Then both of us patah balik rumah dengan kereta senget sebelah itu. Walaupun hujan lebat tapi berpeluh-peluh badan I. They came and picked us up around 6.45pm.
 
(Wedding Celebration at Restaurant Seri Melayu - cute kan gambar both of them, senyum-senyum malu lagi wakaka...)
 
Sampai kat Restaurant Seri Melayu, orang tak ramai lagi and I thought of jadi penyambut tetamu but decided not too since dah ada a few perempuan dari pihak perempuan kat situ. Suddenly one of our nephew, Yan was asked by a tourist for a reservation. Tergagap si Yan nak jawap. Dia ingat Yan nie pekerja kat situ. I yang memang sungguh la peramahnya ini, terus mencelah and ask how can I help them. Tourist nie tanya mana dorang nak makan makanan melayu. I suggest Mandarin Hotel sebelah KLCC sebab I'm sure all the tourist tau KLCC kat mana kan. Then dorang tanya Chulan Hotel which was quite near from Restaurant Seri Melayu ada makanan melayu ke, I kata ada dengan penuh confident nya...yela kan sebab most or all the hotel kat Malaysia nie ada makanan melayu. They thanks me profusely and left. Then one of our nephew, Yen (yes, we have lots of nephews then nieces), usik I siap ajuk-ajuk jadi tourist la pulak...
 
After that I masuk and duduk and borak-borak kat dalam. Husband I pulak tiba-tiba nak memerut. Mula-mula dia nak tahan, I kata tak payah tahan-tahan, go quickly. Mana boleh tahan or tunggu-tunggu kang, nanti sesuka hati dia mengentutkan I. I tengok kakak ipar and a few of my anak sedara busy bediri depan tempat penyambut tetamu sedangkan I sedap-sedap je duduk, memang I auntie and ipar yang tak boleh diharap langsung. But I did asked my ipar before to tell me what to do or let me know if they need any help. Nasib baik la family husband I nie jenis yang sangat baik dan tak berkira langsung. Sebab tu la I never feel out of place with them and love all of them so dearly (macam ayat bodek je...hehe..). Kalau I dapat family yang conservative for sure kaw kaw I jadi bahan kutukkan.
 
Anyway, after a while, all of us (the family) were asked to stand in front of the receptionist area sebab kita orang kena bediri and berarak belakang pengantin and mengikut turutan. Tapikan we have to stand for quiet sometime sebab brooch kat tanjak Khairul, pengantin lelaki, ada problem, puas la jugak dorang try to fix it. After a while, kita orang pun berarak masuk and kembali ke tempat duduk. Oh yeah, family bagi pihak pengantin perempuan theme baju colour merah and as for us family bagi pihak pengantin lelaki theme baju colour purple. Nampak sungguh cantik dengan berbagai fashion tapi theme colour yang sama. Husband I kan, tiap kali dia pandang I, terus dia cakap macam nak pengsan dia tengok betapa lawanya bidadari dia hehehe... I buat-buat jeling "ish" marah la konon sesambil tu I bisik-bisik cakap husband I nampak slim (kah kah kah...) and sangat handsome. Ini kes bodek membodek puji memuji sesama sendiri la kan... Terus la dia tengok bahagian perut rotiboy dia itu bila I kata dia nampak slim. Lepas tu kejap-kejap dia tanya, siapa gemuk lagi, dia ke or nephews dia alahai.. body conscious jugak orang tua nih! Kita orang tak banyak ambik gambar sebab rasa penat sangat, I rasa macam nak tumbang je walau tak buat apa-apa pun.. I kata kat husband I, kalau I pitam cepat-cepat hantar ke hospital eh, wah..siap ada script dramatic lagi...
 
Oh and we were so hungry and mula la Aiza (one of the two nieces) and I meratib kelaparan. So bila MC announce acara makan, tiba-tiba kan waiteress datang kat semua table and angkat tudung makanan yang telah lama tersedia kat atas meja. Tekejut kita orang, I cakap dekat semua orang yang duduk semeja, I kata kalau tau makanan dah ada bawah tudung nie, dah lama I belasah. Kita orang semua gelak. Oh, nasi minyak (makan nasi lagi waaaaa.....sedih-sedih pun tambah nasi sampai dua kali you... ceh!) I was sitting with my husband, kakak ipar Pozi yang tak kahwin lagi, Aiza, Ahmad (her husband) and Adam the cucu. And also one old/middle age guy and one young lady. I was wondering and curious who they were. Mula la otak I memikirkan berbagai scenario. I thought that old guy was a datuk ke vip ke sitting with his second or third wife, young lady tu. Then one of my brother in law (bapak pengantin), duduk-duduk kejap and talk to the old guy. I kata dalam hati lagi, sah la dorang nie pasangan suami isteri. Dia dua orang senyum-senyum kat I and I sibuk la jemput dorang makan kan. Then Ayie (yes another nephew, I told you, we all banyak nephews than nieces) sit next to her and they started talking intimately and looking at each other hp screen. I pikir dalam hati, eh, laki young lady nie tak jealous ke tengok "bini muda" dia rapat-rapat dengan Ayie kan. Tapi I pikir maybe jenis yang sporting and tak kisah kot.
 
Then towards the end of the celebration, both of them pun mintak diri dulu. Lepas dorang blah, I tanya Aiza, siapa dorang nie. Aiza cakap, that was Ayie's GF and the old guy is her dad. I kata, oh yea ke, mati-mati la auntie ingat laki tu laki dia and young lady to bini muda dia, tergelak habis dorang. Aiza cakap, kalau orang lain, takan dorang nak set table semeja dengan kita..hahaha a'hah eh. Husband I cakap, dia memang dah agak, that is not the husband but father and daughter. Alahai, I nie kan pandai-pandai je create storyline sendirik...
 
Lepas bergambar with the pengantin kat atas stage, I suruh dorang ambikkan I cupcake lagi and bunga telur untuk bawak balik. After melepak sekejap, all of us pun berangkat balik diiringi hujan yang agak lebat.....
 
Sekian catatan I kali ini....



No comments: