I Ada Basikal Baru...

(Masih berbungkus lagi basikal I.  Siang hari nanti I bukak and I akan ambik gambar yang lebih terang lagi...)
 
I am so happy today... but first and foremost, I would like to congratulate Yuna on winning AJL27 last night. It has been long overdue (ye ke?). I wish Yuna was the one whose on stage and sing “Terukir di Bintang” last night but instead Aizat took over her place. I baca ramai yang cair bila Aizat nyanyi with his own style and cheeky way.. I have to admit, I do like his version and the way he interpret the song tapi tak de la I sampai termimpi-mimpi akan kumis yang dua tiga garis itu, jauh sekali untuk I cair, tak sesuai la dengan I yang berpangkat nenda ini.. Yang pasti Adira mesti malu yang amat or should I say “lemas” kena dukung dengan si bicep berketul Aaron Aziz itu and bila Aaron feeling feeling di permulaan lagu “Ombak Rindu”, mulut I pulak la yang termemek kebawah sikit, ceh! dasar minah sensitip.. Teringat I, adik perempuan I cakap aritu, I nie cengeng dari dia bila I kata dia cengeng, I kata I bukan cengeng tapi jiwa I penuh dengan kasih sayang..terus terkedu tak terkata bila dia reply sebab dia terus bagi icon whatsapp je muehehe..... I nie kan seorang lawyer yang puitis (buwekks), on the spot boleh defend my action...
 
Anyway, I am sooo happy sebab husband I belikan I basikal masa balik tengahari. Dia kata tak balik so terkejut la I tengok balik bawak basikal. Basikal brand Raleigh, mountain bike lagi you.. Actually, dari last year lagi I cakap kat dia I nak beli basikal, antara activity physical yang I idamkan, like I said my azam kan nak active demi kesihatan.. Di tambah lagi selepas I tengok movie “Premium Rush” jadi keinginan itu membuak-buak. Beside I tengok orang yang kayuh basikal yang sporty, semuanya slim slim badan sekeping belaka. Teringat I lagi masa I tinggal kat Sarawak dulu, masa tu I tengah dating dengan boyfriend kini menjadi chenta hati I love you versi Sheela Amjah, kita orang tengok this mamat punya badan, kurus dan tegap tengah kayuh basikal sport dia, persis anak muda. Bila dia berenti and bukak helmet basikal serta spec, oh dear, rupanya orang tua and muka kerepot but yang penting dia sangat fit. Husband I sibuk la sengih-sengih kan orang tua fit itu sambil bisik kat I, maklumla masa tu dia muda lagi and badan pun slim fit, sekarang nie...hmmm... who has the last laugh kan... I bet orang tua tu masih hidup lagi and masih berkayuh lagikan.. Tak tau la kalau dah kojol kena langgarkan..but I’m very sure dia tak ada penyakit.
 
So I pun try la helmet basikal nie, puas la adjust kasi kecikkan, tapi sebab sakai tak pernah pakai even menyentuh sekalipun maka kejap-kejap terlondeh ke belakang or talinya mencekik leher I. Colour helmet colour pink la pulak, ish cukup I tak berkenan sebab lady like la sangat untuk activity lasak ini... (macam la dah jadi professional biker). I cakap kat husband I suruh dia tukar nanti..dia kata kalau orang bagi tukar, kalau tak pun tak apa la. Husband I cakap dia nak belikan protector guard yang kat siku and lutut tapi cina kedai tu kata tak payah, pakai yang macam kain elastic tu pun dah ok. So tak payah beli sebab I ada elastic guard tu. Then I cakap dengan husband I suruh dia drop I kat KLCC nanti sebab I nak tengok bag pouch yang ikat kat perut to put my handphone etc.. and I nak survey baju basikal tapi tak ada la I nak pakai, nak tengok je sebab macam tak kena dengan usia I. I akan pakai seluar track je, jeans ke and t-shirt. Furthermore the reason why I nak pegi KLCC sebab..I tak boleh bagitau akan project I takut nanti husband I tau..tak ada la dia baca blog I nie, kalau dia baca sure dia dah confront I, well..I kan kalau tak kutuk dia dalam tiap entry memang tak sah wakaka..ampun darling... you je lah modal penting I dalam tiap penceritaan I ini..hehehe.. Nanti I akan bagitau apakah project rahsia yang tak ada la hebat mananya ini...
 
Anyway, lepas dia drop kan I kat KLCC around 2.30pm, terus I pegi ke “Little Penang” untuk lunch sebab I tak makan lagi, in fact I tak breakfast pun. Kalau dulu-dulu sure I dah kena gastric tapi sekarang nie ok je perut I, thanks God. I masuk situ I tengok, di sebelah menyebelah I ada single women macam I samada tengah order makanan, tengah makan or cakap kat handphone. Bila I duduk je, terus husband I called I, punyalah risau, alahai... Dia tanya I buat apa, makan kat mana, makan apa etc..sibuk je, nak tergelak I. I think dia jelaous kot I jalan sorang-sorang. Ah.. dalam fikiran I, dah plan mana nak pegi, check, beli and apa nak buat. Lepas makan cepat-cepat I ke project rahsia I dulu sebelum husband I datang. Husband I kan bukan boleh biarkan I lama-lama jalan sorang-sorang, sangat la overprotective..apa nak buatkan but it is better for him to be so concern and overprotective then not caring at all. I don’t mind and there are things that I have to sacrifice and compromise with him kan.. He has his own reason and mindset setakat benda remeh macam nie takan la I nak argue and asking for more freedom kan.. He’s my husband, he knows what is wrong and right beside I tak nak lawan cakap dia, bukan sebab I takutkan dia tapi sebab I respect and also he’s right for acting the way he did. Lagipun kalau I melawan I akan dapat cash kaw-kaw, banyak kali dah terkena pun wakaka....

Merata-rata I masuk and ofcourse kalau tak masuk Kinokuniya tak sah kan. I masuk and baca-baca sikit pasal basikal and serba-serbi pasal technique sekali (cewah.. bersemangat nampak). Interesting, especially part orang yang gumuk jadi kurus just by riding a bike..lagi la I bagi I motivasi kan. Around 4.00pm, husband I dah called and kata dia nak keluar office, eh, I kata, cepatnya nak keluar, dia kata takpe. I memang dah agak dah.. 4.30pm dia called lagi kata dia dah kat KLCC. There goes my two hours freedom.. heh! Dia ajak makan kat KFC tapi I minum aje sebab I masih kenyang makan tadi. Lepas makan, I ajak dia pegi kat Stadium sebelah Kinokuniya and beli beg pouch RM49.00 itu... Turun dari escalator, lalu kat TGV, husband I ajak tengok wayang, I kata I tak nak nanti I miss my Asar and Maghrib’s solat. I bukannya alim pun but I always try to jaga my solat to compensate kedaifan dari segi agama ini... On the way back, we make a stop at Mark & Spencer sebab tea biscuit I dah habis and bought a few packets of crackers. Oh..bila la I nak berenti dari membeli dan makan junk food ini...
 
Sampai rumah I solat Asar cepat-cepat and husband I keluar kejap sebab cina kedai basikal called cakap dia dah free and boleh potong batang seat basikal tu. Apparently height basikal tu agak tinggi masa I try kat tengahari tadi. Bila husband I balik dari kedai basikal tu and pakaikan balik seat, wah.. tak sabar-sabar I nak try. But I suruh dia letak basikal kick stick dulu, after trying a few times and nampak macam tak sesuai sampai cat basikal tu tertanggal, I suruh dia stop and bukak balik. Kalau I nak park basikal tu kat luar, I sandar je la kat mana-mana. So anyway masa baru masuk maghrib, cepat-cepat la I try kayuh kat luar rumah kejap. Mula-mula tu I wobble giler sebab dah berpuluh-puluh tahun tak kayuh basikal, ada la jugak dalam 30 tahun tak tunggang basikal nie you...Kalau ada longkang kat sebelah memang guarantee dah landing dengan jayanya. Lepas tiga round I rasa macam dah nak tercungap-cungap padahal tak sampai 10 langkah je dari depan pintu rumah..punya la tak ada stamina... Rupa I bawak basikal nie, boleh la I umpamakan kalau I pakai skirt pom-pom and tangan sebelah angkat payung, saling tak tumpah macam beruang sarkis!
 
Sekian catatan wanita yang bakal bertanding di Le Tour de France dalam category nenek-nenek hampir menopause ini....

Comments

Popular posts from this blog

Kuih Kapit, Sepit, Love Letters or Egg Rolls

Kisah Mesin Ais

Kisahku dan Gigiku