Monday, January 14, 2013

Karaoke Last Friday Night.....

 

Last Friday, Khairul called ajak pegi karaoke kat Red Box Pavilion. Sebelum tu I dah cakap kat husband I, rasanya macam Khairul nak ajak karaoke je malam nie sebab dia ada hint hint aritu and bila dia called ajak karaoke tergelak I dengan husband I, sungguh basic instinct kan. Masa tu tengah makan petang/dinner and ofcourse kalau pegi ke situ mesti kena makan sebab the karaoke nie comes with buffet. Tak kan tak nak makan kan... rugi je... namun di hati ini telah ada rintik-rintik hujan kepiluan sebab sure naik lagi berat badan...huhuhu.. oh me the obsess freak!

Janji dengan dia jumpa kat depan karaoke pukul 9pm but I decided to solat isyak sebabkan I’m sure nanti balik lambat and unsur-unsur kesetanan malas pasti menghampiri diriku. Lepas solat keluar rumah around 9pm. Mula la risau sebab takut tak sempat buffet, punyalah tamak and tiba-tiba perut macam masuk angin siap dengan sendawa kosong lagi, padahal baru makan pukul 7pm tadi... Oleh kerana nafsu tamak haloba telah menerjah diri ini, kerisauan akan ketidaksempatan untuk mengambil makanan buffet membuatkan I terus sms Khairul bagitau dia suruh ambikkan kita orang food sebab takut tak sempat sebab rasa macam jam and lambat aje. Furthermore buffet tutup pukul 10pm. Dia kata dia akan ambikan/sapu habis semua food for us. Hati yang bernafsu buaya dan jiwa kacau tadi  pun tiba-tiba menjadi sungguh tenang wakaka...


(Pasangan paling famous kat blog I hehe...)

Around 9.20pm sampai la ke situ, terus menuju ke bilik karaoke, Khairul and Shida tengah nyanyi and baru lepas makan-makan. Khairul kata dia belum ambik untuk kita orang sebab takut nanti dah sejuk and plan kakan ambikkan kita orang pukul 9.30pm. I dengan husband I terus ke buffet and ambik sebanyak-banyaknya makanan... cukup tak senonoh... adalah dekat 10 kali angkut makanan ke bilik... Lepas makan barulah I sibuk la nak menyanyi dengan suara sumbang dan sungguh out of tune tapi I belasah je. Well..what can I say, key tak sama dengan penyanyi asal and lagipun lagu yang dicipta bukan untuk I kan..... wah... Ajai pun gerun dengan statement or should I say alasan ini wakaka.. Kalau dah suara tak sedap tak payah la nak salahkan lagu.. And ofcourse kalau tak nyanyi lagu Sheila Majid my darling singer memang tak sah la kan.. and Kylie Minogue punya lagu mesti I tibai walau intonasi dan lagu-lagu beliau semuanya mendatar dan separa berbisik gedik... Favourite singer maaaa... Husband I pulak tiap kali I nyanyi or abis nyanyi terus la dia berbisik kata suara I sedap sangat sambil mengelengkan kepala dengan penuh amaze hahaha.., *pitam.. I think kan telinga husband I dah terbalik kot. I dengar lontaran suara I sendiri pun rasa macam nak ketuk kepala sendiri dengan mic itu.. Itu belum lagi bab malu dengar suara sendiri yang bergaung echo macam dalam tin susu...
 
And you know what, I was so surprised that my husband finally nyanyi jugak...yea yea..I pun macam tak percaya. Puncanya beliau telah dipaksa oleh Khairul...First time dia nyanyi you...and cara nyanyian dia macam orang bercakap and slow slow aje... Then husband I kata model-model kat karaoke tu are so sakai and rupa tah mana mari..wakaka.. memang iya pun, bukan nak kutuk la tapi rasa macam nak derma baju terpakai je tengok rupa and pakaian dorang, nampak “miskin” je. Lepas tu background and view either kat tepi tasik atau dalam taman..muka sendu tak menjadi je..almaklum lagu karaoke yang dinyanyikan pun lagu frust...




(Siapalah penyanyi famous yang seangkatan dengan Gee tu yea..wakaka..)

Then I tengok husband I macam mengantuk dan senyap and sunyi sepi je kat sebelah I. Husband I nie la lelaki yang paling senang terlelap, tengah borak-borak dengan I pun dia boleh tiba-tiba pejam mata and tersengguk tidur. I kata kat dia baring la.. Orang tua tu pun bukak kasut and terus la berbaring dengan perut beliau yang tetaplah mengunung... Senyaring mana pun kita orang nyanyi, husband I still boleh tidur dengan lenanya... Dalam hati I berharap jangan la beliau berdengkur or I would die laughing.... Si Khairul still going steady, nyanyi dengan expresi muka, siap pejam-pejam mata, menghayunkan tangan dan mostly berdiri. One thing I suka budak nie kan sebab suara jadi ke tak jadi ke, boleh tarik ke tak boleh tarik dia tetap gigih menyalurkan bakat karaoke dia, as for Shida maintain nyanyi duduk di sudut yang sama... I pulak sibuk la asyik nak pilih lagu....

Anyway, Khairul bantai semua lagu selagi dapat especially lagu rock kapak... I pun join or nyanyi solo lagu rock kapak la jugak, almaklum zaman I... Shida pulak banyak pilih lagu serba baru, diakan paling muda and kebanyakkan lagu-lagu rock kapak dia tak kenal..sian dia.. Khairul serba-serbi memberi info-info dan sejarah di sebalik lagu-lagu nih kat Shida. Setelah beberapa lama menyanyi, sudah ternampak unsur-unsur tiada energy lagi pada para-para sang penyanyi ini.. I punya la malas sampai nyanyi ala-ala terbaring dengan kaki terlunjur kat sofa.

Around 1.30am all of us decided to go back..... We had so much fun but sangat-sangat penat....

Sekian catatan penyanyi karaoke yang masih tak bersara lagi....

No comments: