Tuesday, December 8, 2009

Farmville

(Diriku di celah-celah tanaman blueberries yang sedang ku harvest. Rambut blonde telah di colour ke black kerana rambut telah rosak disebabkan pancaran sang mentari semasa bercucuk tanam dan di tocang dua kerana keadaan cuaca yang teramat panas)

I’ve been slacking lately. This is due to the bloody Farmville. I went to school late, I did my homework at the last minute, I terkejar-kejar when it comes the time to cook/prepare the meal, I lost appetite to eat, I slept late each night i.e. 2.00 am, woke up early, I missed and didn’t have enough time to watch the torr that I DL for quite some time now except for X Factor, itupun selalu lambat tengok. My mind is consumed by what am I’m going to do next kat my farm i.e. nak beli apa, tanam apa, pukul berapa dah boleh harvest, farm sapa I nak kena fertilise, nak hantar free gifts lagi etc... Seem that I don’t have any time for anything nowadays. oh dear! Itu belum lagi I nak cerita bab my cafe world tu...

And most importantly, I didn’t blog regularly like I used too. There are a lot of things that I want to share about my thoughts, etc. but like I said this bloody Farmville really took lots of my time. I bukan ada satu je account, in fact I got two just for playing that!

Ok, here’s the story, first time I masuk Farmville nie, I tengok, alahai boringnya, plow, tanam, harvest, same ol’ cycle. But when I visited my anak buah’s and some of my friend’s farm tiba-tiba I rasa macam best aje. I was impressed with their farm yang besar, angkuh, perkasa dan ada yang cute itu. Napsu hati serakah I mula berbisik secara halus, why don’t I give it a try, see whether I like it or not and see where it will lead me. I xde la nak bukak plantation sebesar alam (cakap sekarang). I cuma nak bukak kebun kecil kecilan je (cakap sekarang jugak). So I pun memulakan menjadi dengan petani miskin bermodalkan deposit yang sangat ciput tanpa pinjaman bank. Makin lama tanaman I makin luas. Tapi I masih tak puas hati sebab duit asyik sikit aje bila kena plow and tanam balik. Kadang-kadang I akan dipanggil untuk baja tanaman jiran-jiran dan tolong-tolong apa yang patut. Dapat la jugak upah dalam beberapa coins.

Sesambil tu I sibuk la menternak barang seekor dua binatang ternakan. I siap buat deal dengan fiez suruh dia bagi I binatang tiap-tiap hari and dia pulak mintak chicken. Kekadang I mintak chicken, kekadang tu I mintak reindeer and kekadang balik kepada chicken semula. Maklumla both of us dah ada chicken cop. Then I suruh dia cakap kat adik dia suruh add I, the more neighbour, the more money you can get from visiting (like I said earlier on) farm dorang. I masih tak puas hati lagi sebab I masih kekurangan cash walaupun dah ada berpuluh ribu kat account. I pun pujuk husband I suruh join so that dia boleh bagi I gift tiap-tiap hari (tujuan sebenar). I berjanji manis dengan dia, I gambarkan betapa seronoknya ada ladang sendiri yang besar-besar in the future nanti. Bila I masuk farm I, I tunjukkan reaksi overacting I yang bestnya I bercucuk tanam, walaupun tak ada apa-apa pun sangat. I ajar dia macam mana nak harvest, I mintak dia punya opinion which crops yang paling senang I dapat untung. I siap ber “calculator” lagi sebab nak tau, time, money and xp yang paling flexible, kira macam accountant tersohor yang cari jalan macam mana nak lari dari tax gituuu... hehehe..

Husband I yang senang termakan pujuk rayu I terus create email baru and sign up kat facebook. I punyala excited, maklumla nak dapat free gifts dari dia hari-hari. Tapi bila dia try nak masuk Farmville kat laptop dia tak dapat-dapat pulak. I mula la frust, then after checking a few times, we found out that dia punya laptop tak ada flash card. I kata jom pegi Low Yatt beli laptop baru untuk you. Dia kata xpe la boleh guna desktop I since I guna my laptop aje. And beside he planned to buy a new laptop next year since ada latest technology tah apa-apa tah. I kata allright la.. kira modus operandi tak berapa menjadi (hampa I dalam senyap tapi muka pura-pura tersenyum manis dengan berkata, it's ok...kalau la dia tau gelora di jiwa I nih) sebab I tau dia malas nak masuk beli study tu.

Tapi perasaan tamak, ingin cepat kaya dengan segera serta memiliki dan mengumpul harta sentiasa bermain-main di fikiran I. Ini membuatkan otak cunning I bergerak tak tentu arah. I perbanyakkan menanam dan I mula dapat banyak neighbour dari serta dunia hasil penat lelah I beramah tamah dengan dorang. Dari satu kawan ke satu kawan add I and some of them email I suruh add dorang serta laki dan anak dorang sekali hahahaha.. I kini memiliki lebih dari 100 orang neighbour... kwah kwah kwah..kataku penuh bongkak (mesti ada yang 1000 neighbour nie gelakkan I.. hehe..). Nampaknya kami mempunyai agenda yang sama dan semangat tamak haloba yang sungguh jitu. Kira I sekarang nie antara yang popular kat community itu. Disebabkan ke “famousan” I nie, I punya Christmas tree sudah penuh dengan hadiah-hadiah dari neighbour I sebelum Christmas lagi. I terpaksa buat announcement yang belagak iaitu, I xmo lagi Christmas present tapi free gifts are welcome (mana boleh idup tanpa free gifts nih). Tapi dorang still hantar Christmas present kat I, I tak de choice I jual la, satu is 5 coins kalau sehari dapat dalam 50 kira boleh la beli seed baru yang mahal-mahal atau simpan untuk beli harta. Kini I berjaya expand tanah sebanyak dua kali dan sekarang nie tengah berkira-kira nak beli rumah ke atau barn ke atau shed...tapi dikit dikit lama-lama jadi hangit... I yang dah tak sedar diri sebab dah mula senang sikit ini telah lupa pada account I yang kedua ini.. yea I umpama ice cream lupakan cone nye...

So Mr GabanZ Murugasu, sis harap sis punya explanation ini berjaya merawat hatimu yang penuh sangsi bermuslihat ala ala lagak hero tamil black and white itu. Dan menjawab persoalan mengapa sis ada dua account facebook/Farmville kui kui kui kui....

Yang pasti (ada lagi..ingat dah abis tulis), I seriously need to reschedule my time nicely or else I go crazy....

Me : Tapikan I nak jadi pekebun with a small scale je la..I xmo la ber”plantation” hebat itu.. (like I said, cakap sekarang)...

5 comments:

Amylia said...

aiyak.. comment i hilanggg

che^amad said...

ooo begitu kisahnye.. hahaha power jugak penangan game fesbuk neh rupanye yek.. mujur le daku tidak terjebak.. kui kui kui...

Claudia said...

Amylia Roxy... hehehe

che^amad...ituler pasal gab.. apa nak jadi ngan sis nih...jangan la sis buat stunt menghilang balike hehehehe

Anonymous said...

hahaha
kan dh kata dah
ni yg malas nk kenalkan fesbuk kt sis ni
tgk skrg,..fully addicted
hahahah

happy harvesting,sis

-nakkal-

Claudia said...

hahaha... thanks nakkal..
sis dah tahap parah nih hahaha...