Have a Little Faith - Mitch Albom


My husband bought me this book as a birthday present about a couple months ago. And I abis baca buku nie about 3 weeks ago. So this is the last book that I read for this year.

What can I tell you about this book? Well..not much sebab this is the book yang I tak berapa suka dalam semua buku-buku Mitch Albom yang I ada. This book is more about his relationship with his rabbi and pastor of My Brother’s Keeper. It is also his personal spiritual journey or finding or rediscovering of his belief/religion. But it is more about a story of his rabbi. Banyak bende-bende baru yang dapat I pelajari tentang agama Judaism dan perangai dorang nie. Serba sedikit menyentuh pasal system pembelajaran (ada sekolah khas yang sungguh bersistem untuk anak-anak dorang nie) tentang agama dorang yang telah di pupuk sejak kecil lagi. Lesson yang di ajar... you wouldn’t believe it. No wonder kaum dorang nie pandai-pandai, selain dari pandai memanipulasi segala-gala di dunia nie. I try to keep an open mind about this whole thing, I mengambil langkah neutral dalam pembacaan ini. I ambik dan jadikan panduan apa yang patut. I have to agree with some of what was said but I can’t help being menyampah.

Ok secara ringkasnya kisah nie pasal rabbi dia suruh dia tulis and bagi eulogy (kisah hidup etc.) for his future funeral. So bermula la hubungan antara dua insan nih.... (wah mcm info drama RTM je).

Mitch menulis pasal kisah rabbi dia seolah-olah rabbi dia nie adalah saint. Macam perfect giler. Although banyak pengajaran dapat I perolehi such as hubungan antara manusia dan juga dengan Tuhan. Yang pasti cerita nie biasa-biasa saje dan langsung tak menyedihkan walau I baca review kat paper ada yang kata sedih sampai menangis-nangis.. but untuk orang secengeng I, buku ini tidak bisa menititskan airmata I walau sezarah pun.

Comments

Popular posts from this blog

Kuih Kapit, Sepit, Love Letters or Egg Rolls

Kisah Mesin Ais

Kisahku dan Gigiku