Tuesday, November 16, 2010

Concert Konsert


(ahkak Kylie tersengih ayu kat adik Misty nye yang malew ini....)

I used to love going to a concert by international artist when they come over here.. with the exception of band or singer indon on which I tak pernah tengok or pegi pun. Some of their song I boleh layan but for me to beli ticket and watch them..nope even kalau free pun I tak nak. Yes dulu-dulu I memang suka tengok concert dari artist artist barat nih. I siap heret anak-anak buah husband and kalau dorang tak dapat I akan pujuk husband I yang memang tak suka langsung akan anything to do with music ke or should I say benda-benda berseni nih. Nak ajak tengok theatre pun punya la susahnya and kadang-kadang dia tidur sampai berdengkur sebelah I. The last concert yang I pegi was I think INXS featuring their new singer J. D. Fortune after winning the Rock Star. INXS to front the band.

Dalam banyak-banyak concert artist barat yang I pegi tengok nie, yang paling best and most memorable pada I was Alicia Keys. Best giler. I tak dapat gambarkan betapa happy, seronok, gembira..yes I was so excited back then. I went with my husband and dua anak buah. Suara dia tak payah dinafikan and cara dia melayan kita orang fan dia..wow superb..dia kelakar and pandai ambik ati. And another concert that I find best giler gak was Concert Tsunami, maunya tak best? Mengumpulkan artist artist and band band luar. Time nie pun I heret dua anak buah and husband I. I tak perasan Jody Watley duduk sebaris sebab dia dah tua and berisi tapi masa zaman late 80’s to 90’s dia antara yang cukup famous and sangat la lawanya body masa tu. I cukup suka lagu lagu dia during those time. Yang buat I tau tu dia masa kat concert tu was when one of the singer kat stage panggil nama dia and dia angkat tangan..

I had so much fun and the crowd was like crazy...kita orang menyanyi and menari like that is no tomorrow. Bab-bab lirik yang I tak tau tak ada la suara I kuat mana..asal ada ujung-ujung sama ..kita boleh la tu but bila bab yang I confident tu wah...suara terlolong macam orang hilang arah..wakaka.. Kalau pegi concert and duduk senyap baik tak payah pegi sebab macam orang pekak je. Concert omputih yang paling I menyesal pegi was Mariah Carey. Minah gedik tu memang yucks la.. Dah la baju buruk and nak sarcastic pulak. I don’t enjoy it at all. Membazir duit husband I beli ticket yang maha mahal tu.

Oh lupa as for local artist, masa I zaman remaja tinggal kat Sarawak, concert yang I pernah tengok masa tu was offcourse la Search, Gersang. As for Rahim Maarof memula tu me, my sister and one of our sedara tak nak tengok sebab ada Ramlah Ram and Salwa kat concert tu but Rahim Maarof punya pasal pegi la jugak although tak ada la minat sangat kat mamat nih..nanti la in the future I akan postkan gambar kita orang begambar sama muehehe..bila tu jangan tanya. Lagu satu local artist yang sungguh darling pada I, offcourse Sheila Majid. I once pegi concert dia kat KL nih..besssttt in the world sebab satu, I memang minat giler kat dia and dua sebab I tau almost semua lagu dia so bila nyanyi tak ada la rasa ketinggalan. To me kalau you pegi concert and you don’t know any of their song or you don’t sing along with the singer..what is the point isn’t it? Kita pegi tengok concert is for the fun or we want to have fun and gembira-gembira. And for this concert pun pegi dengan husband and anak buah.. I nak pegi dengan siapa lagi kan..

But nowadays, I dah tak mau pegi mana-mana concert although a few years ago John Legend did came here and I minat sangat dengan lagu dia masa tu. But I didn’t go and in fact I tak rasa rugi langsung. Keghairahan itu telah hilang. In fact kalau ada orang ajak and nak sponsor ticket pun I tak mau dah pegi. I feel weird if I were to go and terkinja-kinja menari macam dulu. I would look ugly. Imagine I yang veteran terjerit among the youngster, tak ke nampak macam pompuan tak sedar diri and sungguh jelik pemandangan itu? It is not a place for me anymore. I don’t know why and that feeling comes naturally. Kalau I “terpegi”, kalau la... in the future pun I akan tengok concert yang lame lame macam Sheila Majid and I’m pretty sure there is no more dancing or singing/shouting. I would behave according to my age. But I rasa I tak akan pegi kot sebab aritu dia ada buat concert kat Philharmonik pun I tak pegi tengok. Adakah ini antara tanda-tanda penuaan...ahhhhhhh..... But you know what? I’m glad for this “perubahan” which I said earlier comes naturally and I think this is part of being mature eh?

But, ada but lagi tuuu.. satu-satunya artist yang I akan tetap pegi kalau buat concert kat sini walau dengan apa cara sekalipun be it tak makan setahun ke atau kena belari seribu km ke atau kena dengar lagu tamil sepanjang zaman..... I sangggggggup buat tu semua asalkan demi ahkak Kylie Minogue I yang seorang itu... fanatic fan nih!

No comments: