Budak Remaja Sekarang..

I perhatikan budak-budak remaja or pra remaja zaman sekarang, kebanyakannya sungguh la tak ada sifat-sifat yang boleh di banggakan. Baik yang pompuan maupun yang jantan. Kalau pegi Sg Wang ke or even KLCC, group-group nie banyak berkeliaran dalam satu kumpulan dengan dress up yang comot, selekeh dan berbau busuk. Muka pulak langsung tak ada cahaya... tak tau la kurang zat ke atau banyak sangat isap dadah atau main seks.. Hey it is true. Pala otak I mesti pikir yang bukan-bukan such as kat semak mana, hotel or rumah murah mana la dorang nie bertibai with each other.. Then laki/pompuan dapat penyakit kelamin, then yang pompuan preggy, then pompuan/laki buang anak, tak rasa apa ke yang lelaki that, that is your benih, then dapat malu (kalau ada malu la, terutama pompuan), then jiwa kacau and I'm sure peristiwa hitam mesti menghantui fikiran dorang nie (pompuan la) what is the point all these? Oh it is sicken me!

Kadang-kadang I feel bad seeing budak-budak pompuan as young as 13 or 14 years old dengan nenen yang tak tumbuh lagi bontot pun masih macam papan tapi dengan pakaian yang seksi meksi, make up, oh dear sangat la tebal and pakai kasut tinggi bejalan terkangkang-kangkang berpelesaran dengan budak-budak jantan seusia yang kote belum lagi panjang sejengkal (eh, automatic je jari tu buat sign sejengkal, hah! I caught you!). I selalu wonder mana la mak bapak dorang nie. Tak monitor or ambik tau ke mana anak-anak korang? Tak tegur ke? Or kalau dah tak dengar cakap hantar je kat pusat pemulihan akhlak kat mana-mana. Same goes to budak-budak laki nih, belagak and tunjuk ego tak bertempat. Tak ada harga diri and perasaan malu dah la tu melepak merata-rata tanpa arah tujuan. So sad la with this phenomena.

There are a lot of things and opportunity that they can do in this day and age and not to mention tinggal kat metropolitan city nih. Kalau la I macam dorang with all the energy, young age and time spend, there are a lot of thing that I would do or had done. Tak ada ke rasa untuk memajukan diri sendiri, after all this is your life, you la yang akan menentukan how your life would be in the future. And the sad thing is kebanyakkannya anak-anak bumiputera yang macam tu. I jarang nampak anak-anak bangsa lain..kalau ada pun susah nak jumpa. Hey, bebudak duduk rumah diam-diam and memerap kat bilik lagi bagus la. Kalau tension kat rumah, pegi melepak kat library, banyak ilmu boleh dapat kat situ, kalau korang tak tau... Or buat la kerja partime yang bertimbun kat luar tu. Duit pocket and pengalaman pun dapat tapi jangan masuk MLM/SLM yea hahah...

Comments

Anonymous said…
makin maju negara tu,makin rosak budaya sosial masyarakatnya
dan kebanyakan mereka terdiri drp anak2 dr kawasan perumahan kos rendah, tidak selesa di rumah lalu berpeleseran di kota2. dan golongan ibu bapa yg sibuk dgn kerja, tiada waktu utk menegur anak2, apatah lg mendidik. lantas mengundang pelbagai gejala sosial yg amat kita takuti.

wondering, how about our kids in future? huhuhuhuh

-nakkal-
Misty said…
itula nakkal, it was so sad to see bende2 mcm nie sekarang..and risau takut anak-anak/cucu family kita terikut-ikut or jadi macam nie..

to me walau busy mcm mana parents sekalipun, dorang nie patut memantau anak2 dorang.. hah skrg nie musim cuti sekolah, betimbun la dorang tu kat shopping2 complex..

psst..igt dari kementerian sosial mana taditinggal comment serious nih..bedebar baca ekekeke...
pump said…
semak kan tgk bebudak nie...yg peliknye xkan la mak bapak x kisah langsung? time anak nak kuar rumah tu...nampak dressing selekeh serabai tu x rase nak marah ke?! tgk dressing pun dah bole tau kan anak kita menjurus ke aktiviti sihat or not...
Misty said…
itula pump..I selalu pikir mcm tu..mak bapak dorang tak perasan ke? or maybe dorang tukar kat toilet... who knows kan...

Popular posts from this blog

Kuih Kapit, Sepit, Love Letters or Egg Rolls

Kisah Mesin Ais

Kisahku dan Gigiku