Tuesday, June 7, 2011

Ke Klinik dan Hati Yang Panas

Masa nak bangun sembahyang subuh pagi tadi, I rasa lain macam aje ulu hati I nie.. pedih-pedih, sendawa angin, perut berbunyi and rasa uneasy yang amat. Lepas solat, husband I buatkan air milo panas and roti bakar. Then I makan ubat actal. Tapi macam tak surut aje.

Lepas husband I pegi kerja, I jalan mundar-mandir. Ingat nak sambung tidur balik but perut I dah mula nak menganas. I tengok tv kat luar and after a while I terlena sekejap and I decided to take a nap kejap kat bilik. Sebelum tu I tanak bubur and rendam ayam. Around 11am, husband I called tanya macam mana. I mintak dia hantar I ke clinic. I tak nak mandi dulu sebab I akan mandi selepas balik dari clinic, you know la all kind of penyakit around.

Around 12.15am, husband I datang ambik. Sampai my favourite’s clinic I tengok, wah ramainya orang. Tunggu punya tunggu, I tengok orang yang datang kemudian dah kena panggil. But since I thought mesti lepas nie my turn kot. Then I tengok lagi orang lain masuk dulu, although it was supposed to be my turn. I tengok ada pompuan and laki kat sebelah pun dah complaint kat receptionist kenapa dorang tak masuk-masuk .

Hati I sudah mula mendidih. Tiap-tiap saat I tengok jam. Then husband I bangun tanya receptionist kenapa nama I tak kena panggil-panggil. Receptionist tu bagi alasan, doctor tak panggil and tunggu doctor panggil. I dah geram abis, ingat I bodoh ke sebab dorang la yang kena bagi card kat doctor and dorang la yang kena panggil not the doctor. I told my husband lepas pesakit nie masuk, kalau nama I tak kena panggil, siap la… haha..

And yeah, receptionist tu panggil pesakit lain yang baru masuk. I terus bangun and sergah ke bilik doctor, I kata “eh, kenapa nama I tak panggil-panggil lagi nie I tunggu dari 12.20pm lagi. Dua pesakit yang baru masuk kat bilik doctor pucat lesi. Doctor kata nama siapa, I pun beri la nama I yang dua rangkap itu. Doctor sengih-sengih and kata, lepas nie I. Badan I dah bergegar and I told my husband, let’s just get out from this place sebelum I maki semua orang. Husband I kata, I kan serasi dengan ubat doctor nie and furthermore doctor nie bagus. I dengan muka yang macam nak cari gaduh, diam and sesambil tu mengetap-ngetapkan gigi. Sakit perut pun hilang tiba-tiba. Mood sudah buruk oo…

Bila finally receptionist tu panggil I, I masuk kat bilik and terus I hamburkan kemarahan kat doctor tu. I kata I, tunggu dekat sejam and why everybody yang baru datang by pass me. Doctor kesayangan I itu senyum-senyum manis and try to subside my anger. Sesambil tu air ingus dari idung I mula meleleh keluar sebab geram kesumat yang amat. Then dia tanya sakit apa…bla bla bla… I cakap la a few days back I ada makan mangga tapi manis. Doctor kata, itu tak boleh makan untuk orang gastic macam kita (apparently dia pun gastric). Dia pun ceritala how dia makan mangga jelly lepas tu dia pun terus kena gastric. So now I have to strike mango from my list..huhuhu…

Then dia checked my temperature yang pakai electronic tu, kat kepala. And doctor kata I kena fever. I kata offcourse la badan panas, I sakit hati and mengelegak satu badan. Siap dengan memekan muka I yang macam tertelan telur rebus. Then doctor gelak kat I. I felt bad la jugak sebab doctor tu kena hambur. Then I kata, eh I tak rasa pun I demam ke apa. Then doctor ambik temperature lagi sekali this time guna yang cucuk kat bawah lidah. Bila dia check balik, dia kata memang sah I demam and badan I panas. Dia kata dia boleh tau sebab base on my lips yang kering and rupa I (I cakap dalam hati..offcourse la I tak mandi lagi ekeke and tak pakai lip balm). You all should see how I dress up. Dengan beg yang di slingkan ke depan macam penjual cd haram kat pasar malam and flip flop dengan platform setebal 3 inci. T-shirt I pulak komok-komok tak ber iron. Dengan stretchable jeans yang murah. Rambut, I ikat macam amah yang bawak budak jalan-jalan. I look so hideous. Oh dengan muka I yang masam.

Then bila time receptionist panggil suruh ambik ubat kat kaunter. I tak bangun and suruh husband I ambik sebab I tak boleh pretend or senyum-senyum kalau hati I sakit. I palingkan muka kat tv and cun-cun la pulak kisah crocodile. I dah la geli tengok bende-bende mengerutu nie and I hate kisah crocodile ke, alligator ke or apa-apa reptile nie terpaksa la tengok jugak kan sebab I nak palingkan muka kat mana kan. Nak muntah pun ada jugak I yucks.. Then husband I ajak balik lepas ambik ubat. On the way out, I try terankan kentut sebagai hadiah kat clinic instead sedawa yang keluar..ceh!

4 comments:

JM said...

teran kentutt...wakakakaka

Claudia said...

hahahaha..sib baik tak terencit eeeee... hehehe

che^amad said...

kah kah part yg last tak tahan tuh.. ada hati lagi nak lepaskan gas beracun kat klinik tuh... isk isk iskkkk...

Claudia said...

hehehe.. geram ooo... hehehe