Monday, June 6, 2011

Ayat-Ayat Cinta la Pulak kan...

Petang semalam I decided to watch this Ayat-Ayat Cinta’s movie at TV3. The reason was because, there were a lot of buzz about this movie when it was first came out. Rata-rata orang puji-puji, menyayat hati and kata cerita nie best yang amat bla bla bla. Well… let just say…, it wasted my three hours on which I can never get it back.

Mengarutnya cerita nie in my opinion. Reason? Punya la banyak lelaki Indonesia kat Egypt, si Fahri nie jugak yang jadi rebutan. Noura la, Aisha la, Maria la..semua tergila-gilakan dia. Apa la specialnya lelaki nie, sebabkan bertimbun lelaki alim kat Universiti Al-Azhar tu, si kerempeng nie jugak jadi igauan. Nak kata keperibadian dia hebat, I don’t see any pun? Another yang menjadi tanda tanya I, Aisha jumpa Fahri kat dalam bas and tiba-tiba je family Aisha suh Aisha bukak hijab sebab nak tunjuk kat Fahri yang bakal suami. Mana family Aisha kenal Fahri?

Si Noura pulak, orang dah selamatkan dia, tiba-tiba kata Fahri nie rogol dia. Bukan kah dia dah terlepas dari mamat yang macam muka india tu and kenapa nak frame Fahri, just because dia tu tak balas cinta dia ke..alahai.. so ceteknya pikiran, belajar je tinggi-tinggi and so call beragama. And siapa la pulak laki yang macam muka India tu..what is the connection? Where is mak bapak Noura all this while when that lelaki sebat-sebat dia? And where did she stay? Pengadilan kat Eqypt nie pun satu. Takan la percaya bulat-bulat base on mulut si Noura nie tanpa bukti. Si muka india nie relak je melepak kat court tah apa-apa tah.

As for si Maria tau, Fahri dah kahwin, yang gatal lagi ndak kan mamat tu apahal? During koma, bila dengar suara Fahri kat tape recorder boleh la terkebel mata dalam posisi tertutup. Dalam koma-koma pun boleh kemiangan sebut nama Fahri.. tah apa-apa tah. And then orang yang koma boleh dinikahkan ke? On top of that, she is not even a muslim (belum convert) during the ceremony. So mengarut la. Bila dah nak mati si Maria nie mintak diajar kan solat. Why all this while, si Fahri nie tak ajar dia? Main cium-cium and tengok laptop boleh pulak.

As for Aisha, she was so eager for the husband to marry Maria, so that konon Maria boleh jadi saksi, lepas tu dalam diam dia makan hati. Then dia nak keluar rumah sebab dah tak tahan perasaan and didn't even ask the permission from her husband.. You get what I mean? Need I say more?

Tah lah..lain orang lain pandangannya, bagus kat you tak semestinya bagus kat I. But one thing for sure, sewel la pompuan-pompuan nie and buat I menyumpah tak abis-abis sepanjang menonton cerita nie...

2 comments:

Zue-rouge said...

ehhehe sabar sis..
Mungkin sis patut baca novel dia instead dri tgk movie..sbb movie cm tk complete eventho they try to compress everything in 3hrs..
novel tu bagus..written by penulis indon tk igt nama..
try la sis.
ps..im ur silent reader
ps2..also kenal sis masa kt forum dulu2

Claudia said...

hi Zue,
novel lagi better eh? Ok nanti sis cari..bukan apa tau..geram la nengok kalau org berebut laki ke pompuan lps tu berkeluh kesah, berkorban la.. bosan sungguh sis nengok hehe..

thanks sebab sudi baca blog sis yg merapu nih hehe..kita penah kenal kt forum eh? sis nie pelupa but sis still nk hulurkan salam persahabatan kat Zue :) shalam-shalam kiss pipi kiri and kanan ekeke..mucuk