Tuesday, June 28, 2011

Roti Jala Yang Simple..


I was supposed to update my blog earlier on today but I thought I should wait for something that I might cook this evening but it was not to be.

I better update this one before the night ended for next day..

I was so hungry yesterday afternoon, so I decided to cook/make this roti jala or kalau direct translation it would be net bread wakaka.. I have been having this urge for a few days but was too lazy to even lift a bowl hehe.. But then I remember my darling husband kept hinting to me that it would be nice if we were to cook together. Yela sayang.. And furthermore I was hungry like hell.

So I went to look for my recipe books and found a few. I'm not too keen on the ingredient and how it was made so I decided to change all together and made my own recipe. On top of that I don't really trust it. So sekarang maknanya, this is my recipe ler kan and I would like to share it with you. Bahan-bahannya; 300gm tepung gandum, 250ml susu cair, 2 biji telur, 1/2 sudu kecil garam, 1 sudu kecil serbuk kunyit (yang kat buku guna pewarna kuning but I tukar to serbuk kunyit), 450ml air boleh ditambah kalau nak cair lagi, 3 helai daun pandan untuk di celupkan ke minyak dan lenserkan ke kuali leper and minyak untuk masak.

Cara membuatnya; Ayakkan tepung dengan serbuk kunyit then masukkan telur and gaulkan, masukkan susu cair, masukkan air sedikit demi sedikit, masukkan garam, gaul hingga rata, then tapis. Lepas tapis, panaskan kuali leper, renjis atau lenserkan minyak dengan daun pandan. Bila dah panas kuali tuangkan aduan ke dalam acuan dan jalakan dengan pantas. Bila dah masak, angkat tapi jangan lipat dulu tau, biar sejuk sikit. I learned my lesson well sebab I terus lipat lepas angkat, bederai roti jala I. Biar sejuk dulu atau suam-suam baru lipat ok..

As for the kari tu, I guna ikan sardin sebab kalau nak buat kari ayam, nak kena tunggu ayam tu cair lambat sangat. I buat kari sardin macam I buat kari yang biasa I buat except for I tak guna santan, I guna lebihan susu cair and air. Husband I balik kerja terus sibuk nak tolong I menjalakan roti hehehe..he is so sweet, walau rupa roti dia buruk tapi I puji-puji sebab nak bagi dia semangat. Lepas siap masak husband I makan banyak sangat, takut I tengok. Then malam-malam dia sambung lagi.

Sekian dan selamat mencuba.

No comments: