Ke Pesta Flora, Putrajaya


I woke up early last Saturday morning to cook a breakfast. Yeah, I know BREAKFAST! I sangat-sangat jarang breakfast. Tapi haritu, I siap buat nasi goreng lagi. Lagipun, we had planned to go to the Flora Festival at Putrajaya. We were supposed to go last week but due to the berSHIT’s perhimpunan, we decided to postponed it. After breakfast, I was looking through my wardrobe to see what I’m gonna wear and I saw one nice t-shirt in yellow colour. Then I pikir, huh! I don’t want to wear this colour shirt/t-shirt, nanti orang ingat I nak buat perhimpunan haram kat situ pulak since orang ramai, furthermore it happened just last week and still fresh in anybody’s mind. No way beb! I tak akan support dengan yene ma yang terang-terangan menghina agama suci I dan kumpulan-kumpulan yang berkompromi dengan beliau.

Emo la pulak, anyway, we went out around 11.40am. We reached there around 12.30pm or less, I can’t remember. The weather was cloudy, due to the haze but still panas and as usual la kan berpeluh non-stop. Pengunjung yang datang, bila selish, oh dear, ketiak bau busuk (tak ada hygiene langsung) and some merokok kat kawasan tu. Siot betul, nak merokok pegi la berambus tempat lain. Inconsiderate betul kat budak-budak kecik yang ramai kat situ. Kesian dorang, lung masih nak develop lagi, dah kena sedut racun!

As usual, tujuan I ke situ tak lain dan tak bukan sebab nak snappy snappy ler.. Tapi bosan la sebab baru haritu pegi taman bunga kan. Tapi ada la jugak variety kat sini although tak ada la banyak mana. Pengunjung agak ramai but tak sesak and rata-rata sibuk bergambar. Macam-macam pose, ada yang pegang sekuntum bunga and bagi peace, sambil rambut panjang di letakkan di sebelah kiri ekeke.. Eh bukan I tau, orang lain. Sesambil I snap-snap sesambil tu sempat la I jeling kiri kanan and senyum-senyum memerhatikan telatah orang disekeliling. Ada yang marah-marah anak dengan pelbagai bahasa especially geng dorang tu. I dengan husband tertahan-tahan nak gelak. Mana tak, betul-betul sebelah I, sampai rasa nak pekak telinga I dengar dia arah-arah family dia macam mana nak pose wakaka.. Photographer kedua, i.e. husband I, sibuk la ambik gambar I macam biasa.. Dia kata, dia ambik gambar I yang tengah ambik gambar. Oh and dia bawak view cam sekali, so sibuk la I bagai host kat Travel Channel explaining this and that and tiba-tiba bila berjalan pun dah berubah catwalk wakaka.. kasi chance la. Teringat zaman catwalk ku berabad yang lalu..uhukk… (one of these day I akan story..).

Then out of nowhere, I saw one lady yang cukup serdahana walking with his son who I’m guessing around 7 or 8 years old, I assumed mother and son. I’m guessing dorang berdua aje because I didn’t see other family member around them. She took a few shots of her son’s and then her son took turned ambik gambar dia pulak. Then she went to her son, to check of the result. I tengok muka dia berkerut macam tak satisfied and then when she look at her son, she broke into a sweet smile and said something pada pengamatan I mungkin dia kata cantik and anak dia senyum balik kat dia. I think she didn’t want to tell him the truth for fear of hurting his feeling. Then she put her hand in his shoulder, moved slowly and lost among the crowd amidst the beautiful flowers, just the two of them in their small world. I suka scene-scene macam nie. I kan kalau tengok orang sekeliling, I selalu imagine, what kind of life this people lead or that I would create a story for them in my mind.

Then kita orang masuk ke dalam tempat tertutup yang berhawa dingin where they put gubahan bunga-bunga from some part of the world and pencipta-pencipta gubahan. I tak check abis, cuma pegi kat satu section aje sebab macam bosan aje. I didn’t take many pictures inside sebab orang ramai berasak-asak. Masa I baru nak ambik-ambik gambar kat satu gubahan bunga tu tiba-tiba, ada sekumpulan budak lelaki suruh I move aside sebab dorang nak ambik gambar. I pandang sambil menjeling kat dorang and then I continued with my snapping. Ingat kandang itik ke sesuka hati nak suruh I blah dari situ. Then I cakap dengan husband I akan incident tadi. Hero tamil apa lagi, berapi-api amarahnya and menyumpah-nyumpah budak-budak tu, tapi kat I la, bukan kat budak-budak tu yang entah di mana. Kalau nak luahkan point dia, sampai esok pun tak abis kalau I layan. Rasa macam nak cubit je mulut yang mengomel itu. Then kita orang pegi kat bazaar garden and seperti biasa kalau tak berdebat memang tak sah hari kita orang. This time pasal colour orkid. Husband I colour blind so you can imagined how frustrated we were untuk menegakkan kebenaran base on dari pandangan mata masing-masing. Orkid colour biru dia kata purple, yang maroon dia kata pink. So berbalah manja la pasangan thangatirai nie kan. I sampai siap cakap lagi, you nak I tanya orang keliling tak, just to prove that I’m right. Bila I pusing belakang I tengok ada budak pompuan pakai tudung dengan muka takut-takut tengok I. I think she doesn’t want to be ask kot hehe.. Serentak dengan itu, both of us gelak-gelak malu sambil berlalu dari situ…

So anyway, boleh tahan jugak gambar I ambik tapi entah lah mood macam tak ada, like I said this is probably due to the fact that I dah ambik gambar bunga that day and furthermore rasa macam tak puas hati aje bila tengok gambar kat screen camera. I’m so worried that the it might not produce a result like I want it to. Lepas puas bejalan-jalan kat area Flora tu, we decided to go back sebab dah malas and we didn’t venture much anyway. Next time la ambik gambar masjid or other building or any other places yang menarik kat situ. Dulu dah pernah ambik gambar-gambar kat kawasan tasik tapi lama dah…around 2004 ke 2005. But I will come back again to explore more of putrajaya.

On the way back, we decided to have our lunch at Cosy House, GA. Masa tengah order tu tiba-tiba terdengar ada satu suara perempuan yang amat kuat tak jauh dari tempat kita orang. I tengok macam satu family, mak bapak, nenek, anak dara perempuan sorang and another perempuan muda berambut blonde. It seems that the middle age lady bagi advise kat perempuan rambut blonde tu. I heard a little bit of what was said. Dia cakap, ikut cakap dia, jangan bergaduh dalam kereta.. etc..etc.. Macam-macam la dia cakap and keep repeating the same word/sentences again and again. Dia tak sound perempuan rambut blonde tu but more of a motherly advise. Then perempuan blonde tu bangun and bila dia pusingkan badan nak bejalan keluar, dia menangis.. I don’t know what was going on and I’m not nosy yea hehe..I’m just telling you what I saw… Ah that’s life ain’t it?

So, lepas makan, both of us jalan-jalan kejap kat dalam GA and I bought a few things for my next project. I can’t tell you what it was. I will tell you in the future or I might not hehe.. Balik rumah, I tak sabar-sabar nak transfer gambar ke laptop and tengok macam mana result gambar yang I ambik as I didn’t give any high hope that it would be nice. I know kalau I tak ada mood nak ambik gambar mesti gambar tak jadi and tak cantik or kabur. But I was so glad, walaupun tak secantik photographer professional but it turned out to be so beautiful, in fact better than ever. Thanks God! I guess mood has nothing to do with it kot..ntah lah.. Oh yea, I tengok gambar-gambar I yang husband I ambik, oh dear, gambar tertonggeng la, gambar macam nak terbaring la, gambar muka berkedut or gambar pegang hidung la. Gambar yang mata tertutup atau mata stim jangan kira la wakaka.. But albeit all that, ada la jugak gambar-gambar yang sungguh lawa dia ambik, bukan kata I lawa, tapi angle-angle yang menampakan “keremajaan” dan “kebujuran” bentuk muka (uweek) I. Susah oo..nak buat pose muda sekarang nie, banyak sudut-sudut yang mengecewakan huhu...

Anyway, walaupun cuaca redup, I sekarang sudah tan and kulit dah dark yellow and kalau I dah upload gambar ke flickr nanti I bagitau.

Syukur Alhamdullilah another amazing day from you and thank you so much for creating such a beautiful flowers with all kind of shapes, colours and smells. And thank you so much for giving me another day to be with my husband and sharing this wonderful moment together.

Bye for now…

Note: Ini la entry paling panjang dalam sejarah I berblog.. at least I think so..

Comments

Popular posts from this blog

Kuih Kapit, Sepit, Love Letters or Egg Rolls

Kisah Mesin Ais

Kisahku dan Gigiku