Wednesday, December 5, 2012

Ice Cream Maker


I kan suka tengok cerita masakkan especially yang reality show, everynow and then, mesti ada dorang buat ice cream kan.. sekali I terpikir why not I cuba buat sendiri. So I google la merata-rata cari mesin buat ice cream nie. I found a few and bila husband I balik kerja, I pun dengan penuh sopan santun serta kemanjaan yang melampau (nah paperbag uwek kapal terbang), pun throwing some ideas into his head and tunjukkan akan penemuan I itu. Husband I pun sibuk la google sama-sama and told me that he will look for it.
 
Selang beberapa hari kemudian dia bawak balik ice cream maker brand Kenwood nie, wah! I sungguh excited. Dia beli kat Ampang Park. Orang yang jual tu kata, that was the last two and permintaan tak ramai since orang jarang nak beli so pekedai nie kata dia tak nak ambik stock nie lagi. Tak tau la in the future. Oh yeah, harga dalam RM300.00.
 

So, selepas berminggu-minggu tersimpan akhirnya last saturday I bukak. Ingat nak terus buat since bahan dah beli tapi instruction cakap kena simpan freezer bowl dalam freezer for 24 hours. Then baru boleh guna. Berkobar-kobar nak buat kena tunggu pulakkan. So dua hari lepas baru la I start guna. Senang sungguh nak buat and recipe tersangat la mudahnya. Mula tu nak buat ice cream strawberry, sekali tak cukup so I buat ice cream pisang je. I just campurkan semua bahan and masukkan terus ke dalam ice cream maker nie, biarkan benda tu berpusing sampai mana yang kita ndak or sampai benda tu bertukar pusingan maknanya dah siapla tu. Lepas siap dah boleh makan on the spot or simpan semalaman dalam freezer. It is up to us.
 
Since I dengan husband I nie sakai la kan, so kejap-kejap kita orang check and calit-calit sebab nak rasa. This is the recipe from Kenwood ice cream maker nih, sangat mudah. For banana ice cream depend on the series, I punya IM280 series. Ingredients; 1 1/2 large banana ripe, 250ml semi skimmed milk (I guna fresh milk low lactose), 125ml double cream (I guna Anchor UHT whipping cream), 75g caster sugar (gula boleh kurang ikut suka). How to make; Mash the bananas until smooth (I punya, I biarkan ada ketul-ketul sikit I tak suka hancur). Mix in the milk, double cream (UHT whipping cream) and sugar. Pour the mixture into the freezer bowl with the paddle running. Allow to freeze until the desired consistency is achieved. Senangkan?
 

Tadi I google ice cream's recipes yang lain and kebanyakkanya tak guna ice cream maker, just guna mixer and simpan for 6 hours in the freezer lepas tu keluarkan balik and pukul lagi guna mixer sampai smooth and then simpan balik kat freezer. So anyway, homemade ice cream nie pada pengalaman I lagi sedap dari yang di jual kat kedai. Seriously, memang sangat-sangat delicious, satu container tu habis both of us belasah petang semalam. I think the main reason was why yang kat kedai tu tak sedap or not as good or delicious as homemade (I mean, I'm not talking just about ice cream but other food such as cookies, cakes etc.) sebab kilang buat in high volume/production so attention to kurang sikit. Kalau kita buat or masak sendiri, ofcourse kita bagi proper attention and bak kata kak nita cooking with love kan..
 
So anyway, lepas percubaan pertama membuat ice cream ini menjadi, sibuk la husband I order nak suruh buat this flavour that flavour. I know dia bukannya suka sangat makan ice cream berlemak nie but dia memang pandai ambik ati I and bagi I semangat. Itu belum lagi part dia exaggerate kalau rasa food I terus la buat macam nak pengsan, punya la nikmat konon, I tau bukannya sedap mana pun. I plan nak buat sorbet pulak nanti, tapi I tak nak makan sebab sorbet kan masam, perut I mana boleh tahan but ice cream sorbet is my husband's fav's...
 
Sekian catatan I kali ini...kiss kiss...

No comments: