Dinner With The Pengantin Baru...

(Souvenir dari Istanbul)

Last night, we went to have our dinner at the pengantin baru's house. Khairul called my husband in the morning ajak datang rumah, makan-makan. I tanya husband I, kita nak bawak apa. Husband tanya dia, dia kata nanti dia confirm dengan bini dia.. Petang husband I called dia kata dia akan beli nando's. We thought of bringing pizza. Then husband I suruh I masak mee goreng. Dia keluar beli sayur and mee. Sementara tunggu dia balik, I tengok Maharaja Lawak Mega yang husband I PVR (recording) kat astro since I lupa tengok malam Jumaat aritu. I know, I know MLM nie sampah la sangat and such a silly program but I nak tengok Jozan and SayWho je. Bila kumpulan lain-lain tu buat lawak I baca paper or tengok internet, tak sanggup I nak tengok, hati rasa bagai di toreh je. Don't worry I tak mengundi sms pun, orang suruh mengundi free pun I tak nak..
 
Anyway, sampai kat rumah dorang around 8.45pm dengan hujan renyai-renyainya. Masuk rumah Khairul, wah... as usual sungguh bersih, kemas dan perfect. Masa makan keropok yang Shida goreng and ada serpihan terjatuh kat sofa, cepat-cepat I kutip, punya la worried kan..sebab Khairul nie kan dari kecik and for as long as I can remember is budak yang sangat pembersih dan perfectionist yang amat. Dapur dia boleh buat tidur punya la tak ada sehelai pun sampah. Dalam hati I cakap, kalau dia pegi rumah kita orang, sure dia sesak nafas tengok barangan rumah yang tah apa-apa dan saling tak tumpah macam store belakang kedai lama.
 
I tak makan banyak, ayam nando's tu I bagi separuh kat husband I sebab I dah kenyang makan cherry and keropok belinjau kat rumah masa beli kat Supermarket tengahari semalam, kebetulan Shida pun ada goreng kat rumah dia. Rasa tak sama, yang I beli kat supermarket tak manis yang Shida punya manis, Khairul kata supplier bawak dari Indon. Dalam makan-makan tu Shida cakap abang dia ada baca blog I. I ingat abang yang dia maksudkan is Khairul, I sudah panic, dalam hati campur malu, ahhh sudah, abis tembelang ku pecah.. I kata err..err.. blog lama kot...I don't really undersand what she was talking about kan. Percakapan dia pun tiba-tiba kurang jelas di telinga I, hati sudah kelam kabut...
 
Lepas makan, I dengan Shida kat dapur and berborak sementara Khairul dengan husband I kat ruang tamu berborak la jugak takan joget lambak kan.. Dalam bual-bual tu Shida ulang balik dia cakap abang dia ada baca blog I, I ingat Khairul rupa-rupanya abang dia yang sebenar, fuh..lega sikit. I kata macam mana dia tau, dia kata sebab nama I kat fb macam familiar. Then I mentioned nama one lady yang shout kat box I yang cakap dia ada nampak I masa dia kahwin... you la tu Eyda T..hehe.. So ala-ala bersalasilah la..I dengan dia... I kata blog I nie, blog syok sendiri and kuat show off wakaka.. pengakuan ikhlas lagi you... Dia suruh I join nuffnang sebab sedara dia ada join and dapat duit.  Cerita pun biasa-biasa je.  I kata blog I tak ramai follower and I buat suka-suka je.  Tapi dia cakap, tak apa la sambil at least dapat something..  I kata tengok la nanti.. Then I kata, jangan cakap dengan family Khairul sebab dulu Aiza ada tanya I ada blog ke, I kata tak ada muehehe.. Bukan I tak nak bagitau tapi sebab I malu maa... I kan wanita pemalu lagi murni sambil mengoles pipi yang ditaburi tahi lalat....Like I said before, nanti dorang tekejut dengan tulisan I yang penuh kemerapuan, bahasa tunggang langgang dan tidak setaraf dengan umur kertu ini and also how silly me and the husband is/was. Mana nak letak muka I yang kerempeng nie? Sedaya upaya membina reputation dan berlakon sebagai auntie yang solehah lagi lindungan rambut bersepai ini. Then dia tanya apa nama blog I, I pun bagi la..abis la pening Shida baca blog auntie..ku menyerah sebab I can't thing of any reason more hehe.. Kira kena corner la ini...tulung.... Tapikan if my anak buah happen to read my blog, I wouldn't mind at all.... it's ok la..I pasrah (dengan suara sengau).
 
After talking for a while with all kind of topic and ofcourse topic berdiet wajib mesti ada dan sesambil tu, I bercerita serba sedikit pasal diri I yang mystery no more ini. Kira minggu suaikenal la nie.. I ajak dia duduk kat verandah, nak sambung berbual kat situ tapi stop halfway sebab tengok gambar honeymoon dorang kat tv masa dorang pegi Istanbul hari tu. Sambil tengok sambil tu berborak-borak. Around 11pm, we decided to mengundurkan diri. It was a pleasant evening and we plan to have an outing in the future together.
 
On the way back, I cakap kat husband I, tengok la rumah dorang so clean, impeccable and perfect, tengok la rumah kita macam kapal pecah je. Husband I cakap, no la.. rumah dia macam muzium, too perfect, rumah kita baru homely. I cakap ah! sudahlah! Anyway, thanks to Khairul and Shida kerana sudi menjemput dan melayan acu dan auntie mu yang kertu lagi kesunyian ini.. Percayalah...kami sungguh gembira kerana kami memerlukan teman wakaka... Buat Shida, jangan malu-malu dengan auntie, walau mulutku sungguh becok di luar tapi di dalam, diriku amat penyayang orangnya sambil merenung dedaun hijau yang kebasahan di timpa hujan di petang yang mendamaikan ini.... kui kui kui....
 
Sekian catatan I yang sedang menguntum senyum manja kat you all disaat ini.... euww...

Comments

aduhai...identity ku sudah terbongkar..hahah...sorry sis..i terstory kat my hubby tentang blog u..and tak sangka pula dia beritau adik dia..sorry again sis
Sis Claudia said…
hahaha, it's ok Eyda, no probs.. Sis cakap dgn husband on the way back, dia kata, it's a small world hehehe.. don't worry :)

Popular posts from this blog

Kuih Kapit, Sepit, Love Letters or Egg Rolls

Kisah Mesin Ais

Kisahku dan Gigiku