Sunday, December 30, 2012

Mee Tarik....


Last Christmas I gave you my heart (still la nak ber wham bagai...), err....well actually..last christmas aritukan all of us went to Smart Reader for Kids kat sekolah Aiza for kenduri doa selamat. Masa lalu nak park kat sekolah dia both of us tengok eh ada kedai mee, nama kedai tu Mee Tarik Warisan Asli. I nie kan hantu mee, so we told each other we should give it a try one of these day. Kat kenduri sekolah Aiza tu, husband I tanya kat Khairi sedap ke mee kat situ, Khairi cakap ramai orang pegi situ and dia kata sedap sampai masuk tv, tak tau la JJCM ke apa sebab I tak borak dengan Khairi masa tu...busy maa.. Husband I pun satu, kalau nak suruh explain something punya la confuse kepala otak I nak pikirkan jalan cerita beliau, itu belum lagi part nak discuss something dengan dia, memang boleh naik darah, I yang impatient ini. Balik dari situ both of us dah plan nak datang situ lagi sebab nak try mee tarik itu.

So semalam, we decided to have our lunch there since tak tau nak makan apa lagi kat KL nie, wahh... baling kat africa baru tau, nak dapatkan daging meerkat pun sure sanggup berbunuh... Anyway, sebelum pegi I went and googled pasal mee tarik nie and blog-blog yang I pegi semua puji-puji cakap sedap giler. Ini menguatkan keinginan I yang bernafsu dubuk untuk merasainya. Eh, apasal mentioned nama-nama binatang, africa segala nie, rasanya lama I dah tak tengok channel animal planet, kadang-kadang I rasa sungguh musykil dengan daya imiginasi berfikir I ini....! Sebelum itu jugak buat pertama kalinya I menggunakan map kat samsung note II I itu, tak cukup dengan itu I check dengan samsung 10.1 untuk mendapatkan gambaran yang lebih besar (sambil mengangkat kening sebelah yang nipis ini...) sebab tak ingat jalan ke situ... Pegi pun sekali...

After solat zuhur both of us pun keluar dengan tidak berapa confident tapi disebabkan pakar map (tiba-tiba pakar map handphone la pulak...) ada kat sebelah merangkap wanita pemalu separa bulan maka perjalanan ini diteruskan walau ada kesangsian yang bersarang di hati ini... Tapi kat depan lelaki berperut roti boy berinti butter itu I buat-buat relax aje...biasala kes lain di hati lain di wajah semasam jeruk muda ini...

Dengan berpandukan map handphone and bila tengok arrow kat map bergerak, wah... sang sakai dua orang ini rasa sungguh teruja yang maha hebat.. yelakan mana la pernah guna and ambik tau benda-benda nie.. walaupun gadget tak nak kalah...wakaka... And as usual kalau tak sesat tak sah sebab both of us jadi confuse sebab masa pegi sekolah Aiza the first time dulu mana ada lalu tol but this time kena tol la pulak. We were overshot la pulak...kena patah balik. Rupa-rupanya I tersalah address sekolah Aiza haha..nama sekolah pun tak tau... I dah rasa macam nak pitam je kelaparan, dahlah tak breakfast and dari pagi tak makan apa-apa, jam pun dah dekat pukul 3pm. Tiba-tiba husband I terperasan that we should try masuk another simpang sebab dia rasa that was the right place. Nasib baik... memang betul pun kalau tidak sure I dah terkulai layu di tasik honey...

Sampai situ, terus both of us cari parking. Masuk je...mmm...the place nampak biasa je and nothing out of the ordinary. I tengok rata-rata lelaki yang bertugas kat situ semua pakai kopiah and bermuka cina kecuali perempuan cashier yang indon itu. I tengok menu gambaran masakan macam sedih je and then I tanya budak waiter, I assumed 11 or 12 years old juga berkopiah, I think anak or cucu owner kedai nie, apa yang orang selalu order and sedap. I tanya pedas ke tak etc... Then I order mee yang dia suggest so I order Fungus Noodles with Meat sementara husband I order Meat Noodles Soup.. As for the drink I ordered air sirap and husband I order air sirap limau. We don’t have to wait that long for the food and drinks to arrive, kejap je dah dapat. I tengok rupa food kita orang alahai... nampak cincai je. Bila I makan... mmm...lain orang lain la selera and tekaknya kan, pada I tak sedap langsung. And I don’t like it at all but, the texture of the noodles is very nice, soft and delicious but masakanya like I said tidak memenuhi selera I. I wish I have the raw noodles and masak according to my and my husband’s taste, pasti hit! But you guys should give it a try maybe pada korang sedap. I makan tak habis but husband I makan habis bukan sebab sedap sebab dia kata sikit je and I’m very sure because he was hungry. And that would be our first and the last makan mee tarik kat kedai nie...

Sekian catatan wanita tertarik akan mee tarik tapi tidak menarik...and uwwiitt.. I dah letak iklan nuffnang ads kat atas belah kanan.. ada lah jugak perubahan blog hazab ini....muehehe..

No comments: