Wednesday, December 26, 2012

Wo and Family Came to Our House

24th December, 2012, Monday
 

(I masak mushroom oyster, telur dadar and ikan asam pedas aje)
 
These past few days was the most tiring and busiest in my life. Wo and family came to our house and being the host we tried as much as possible to accomodate them especially for my two darling and favourite nieces.

Wo and family spend 3 days and two nights at our house. They came on the 24th and pagi-pagi tu I dah start keluar and rendam ikan sebab nak buat lunch untuk dorang. Haritu Wo dah cakap dia teringin nak rasa masakan ikan asam pedas I sebab dia tak pernah rasa lagi. Mind you I dah lama tak masak lauk-lauk nih, kalau masak pun benda remeh-temeh aja such as mee goreng ke. Then I teringat my 4 year old niece yang tak makan pedas sebab kecik lagi. I buat telur dadar and I called my husband suruh dia beli Yong Tau Foo sebab tak pedas and ada soup. As for kakak dia Abagail, I goreng banyak-banyak oyster mushroom dengan fish ball because that is her favourite.

Lepas siap semua I relax kejap and tunggu punya tunggu dorang tak datang-datang. I pun siap-siap susun pinggan, lauk pauk etc. Then Wo called cakap dorang sesat, ke Jalan Ipoh la, Jalan Tunku Abdul Rahman etc. I cakap kat Wo cepat la datang I dah lapar nie hehe.. Husband I balik, I bagitau dia. Dah dekat pukul 2pm still tak sampai-sampai lagi, then Wo called lagi and I tanya dia kat mana, then I suruh husband I keluar and pegi ke tempat dorang which was not far from our house pun. Dekat pukul 3pm baru la dorang sampai. I cakap kat husband I, ice dah habis, I called dia masa dia pegi kat kakak I dia tak angkat sebab tak dengar. Dia bawak Bigail and Baby keluar beli ice.

Husband I balik je I tengok wah, Baby dah makan ice cream wakaka... rasa macam nak geget je pipi dia. Tanpa melengahkan masa dah perut I yang dah merimau ini, I terus ajak dorang makan. Wo and laki dia cakap asam pedas I sedap giler cuma kurang satu je, kurang pedas, damn! I ingat I dah letak banyak cili giling but I terpikir jugak takut Bigail tak dapat makan pedas. Dorang cakap Bigail tahan makan pedas, kalau I tau or next time kalau I buat lagi, I akan letak banyak-banyak cili giling, rasain korang hehe.. Memang tak pedas pun asam pedas I tapi jari kanan I pijar la pulak masa tengah makan... I risau la pulak takut perut I sakit, nasib baik tak.


(Bukan main lagi orang bagi pose)
 
Lepas makan, si Baby ajak pegi swimming pool yang telah lama tidak I jejaki, rasanya ada dalam dua tahun, itupun tak mandi. Baby sungguh tak sabar, perkataan swimming pool sentiasa bermain-main di bibir beliau. Kita orang pun terus siap-siap turun. I tak mandi, malas. Husband I tak ikut, dia nak relax kat rumah. Oh, we had so much fun and Baby yang clown itu tak abis-abis buat kita orang gelak dengan aksi-aksi hebat dan mulut penuh loyar buruknya itu. Geram I tengok dia dan pipi dia. Puas la I snap-snap gambar dia and whatsapp kat adik kita orang kat Kuching. Sesambil tu Wo dengan I seperti biasa non-stop bersosek-sosek dengan berbagai-bagai issue basi tapi diolah dengan rencah-rencah begitu indah wakaka.. By the way, nyamuk aedes banyaknya berterbangan kat situ, I hope kita orang tak kena deman denggi, risau I sebab dah pernah kena dulu sampai masuk hospital, trauma I.
 
(Bigail and Baby)
 
Lepas puas bermandi-mandian, kita orang balik and I sibuk buang mee goreng for the evening, nasi and lauk pun banyak lagi and not to worry, selera makan Wo and family is very good, tak rugi masak or kalau nak belanja makan, guarantee licin hehehe.... Ingat nak keluar malam tu but I decided tomorrow night je la keluar sebab macam dah lambat je kalau nak keluar. So kita orang melepak kat rumah and main belon

25th December, 2012, Tuesday

(At Smart Reader Kids Trillium Sg Besi)

Today we went to have a Kenduri Doa Selamat at my abang ipar's school, Smart Reader Kids, Trillium Sg Besi. We went to my in law's house dulu around 10am and I bawak all of them to see my bedridden mother in law. Mak mentua I masih ingat lagi kat Bigail, asyik tengok Bigail aje... She don't talk much anymore tiba-tiba I rasa sedih.. Masa tak sakit dulu, mother in law I rajin berborak dengan I but sekarang nie, it takes a great afford for her to open her mouth. Husband I cakap, muscle kat mulut dia dah lemah. Wo cakap teringat lagi masa dia cergas dulu, masak la, jalan sana sini. Kesian kan mother in law I.

After that kita orang bertolak ke sekolah tu berkonvoi dengan Kyreil sebab kita orang tak tau jalan and tak pernah pegi situ. It was still a new place tapi almost semua kedai dah penuh. Masuk aje kat sekolah tu which was on the first floor, wahh.... besar and luasnya. Cantik la kat dalam with all kind of colours and mural. Kerusi dan meja kecik-kecik dan pendek-pendek, nak tergelak I tengok. Si Aiza tanya lagi, tak nak ke mengajar kat situ... Sebelum tu abang ipar I suruh join and nak hantar pegi course, mula-mula rasa macam ndak but being the lazy and the manja women, you know la I nie macam mana kan...Itu belum lagi dengan Miss Halfway nya lagi.. Oh yeah, we gave Aiza's buku-buku yang beli kat Big Bad Wolf aritu..

Maka kecoh la cucu-cucu sedara yang comel dan si Baby yang buat I tak habis-habis gigit gigi punya la geram tengok akan ke mungilan dorang tu. Kalau mak bapak, tok nenek dorang tak ada, for sure I dah cium kuat-kuat, peluk sorang demi sorang and sakat sampai pengsan. Anyway, makanan catering was so delicious, I ambik makanan and lauk pauk setinggi gunung. Habis diet I, dah la semalam makan nasi..huhuhu.. (mestila nak merintih dalam tiap posting I, korang bersabar je la baca this Miss Repetitive Woman kui kui kuii....). Husband I sampai dua kali tambah. Lepas makan tengok telatah budak budak comel itu belari and menjerit sana sini sambil bermain bola. Kelakar la dorang nie..

Around 2.30pm kita orang semua pun blah. Arina ikut kita orang balik sebab dia masih nak main dengan Baby and furthermore dorang plan nak mandi swmimming pool... Dalam kereta dorang begurau senda, geletek-geletek, sakit badan I hehe..almaklum dah veteran kan...  Sampai rumah terus sibuk-sibuk nak bersiap, Aida datang kejap antar swimming suite and pelampung lengan Arina, Baby pakai short and t-shirt aje sebab dia tak ada baju mandi. Had I know beforehand sure I dah belikan. This time Wo and I decided to mandi manda sekali and this time husband I join in. Kat swmimming pool oh dear...kecohnya kita orang and you know la kalau husband I ada... habis di usik dan disimbahnya kita orang, itu belum lagi part dia menyelam-nyelam nak tangkap.. Bigail and Arina paling teruk jadi mangsa hehehe.. Arina kejap-kejap naik makan biscuit, turun balik, biar mengigil badan kesejukkan tapi masih la lagi nak mandi. Kakak I tak join kita orang kat adult pool sebab dalam and dia pendek. Air kat situ lepas kepala dia. As for Baby, dia tak mau ikut orang kat tempat yang dalam sebab dia takut walaupun pakai lengan pelampung Arina. Mula-mula tu dia ikut kita orang tapi bila I nak lepaskan dia, meraung-raung melekat kat I. Bila I bukak tangan dia, kaki dia, dia belitkan kat pinggang I... oh my God nak pengsan I gelak... Arthur (bapak dia) sampai risau and tengok kita orang... I cepat-cepat bagi dia kat mak dia..hehehe...kalau bapak dia tak tengok, maunya I lepaskan dia..After a while, all of us join Baby and mak dia kat children's pool.

(Dinner at Rasa Foodcourt)

(Fountain at KLCC)

(New BFF, Arina and Baby Gabrielle)
 
Selepas beberapa seketika, we went to send Arina's at in laws I so that Aida boleh ambik dari situ. Lepak la kejap kat situ sambil berborak-borak sebab kesian kat Arina yang masih nak bermain dengan Baby. I don't know where did they get the energy because I dengan Wo was so tired. Bila time nak balik muka Arina and Baby dah sedih...Baby tak nak balik la pulak haha..  After that we went back and lepas mandi I melayan Bigail and transfer lagu-lagu kat handphone dia. Wo, Arthur and Baby masuk bilik awal sebab dah tak larat.. Around 12.45am, all of us masuk tidur... penat jangan kira la rasa macam tak dapat bergerak dah....

26th December 2012, Wednesday

Pagi-pagi lepas solat I decided to buat nasi lemak for breakfast untuk Wo and Family. I, Wo dengan Bigail aje makan, Arthur and Baby tak makan pagi. Husband I dah turun kerja. I kena la join breakfast nasi lemak (waaa...dah la malam tadi makan nasi, breakfast pun makan nasi..waa..lagi) with them. Around 11.15am Wo and family balik. Bila dorang balik je, terus I berkemas satu rumah, cuci all the bedsheet, pillow case, spray/cuci dengan glades sofa, meja, lipat baju etc... dengan mengantuk-ngantuknya... I prefer to do and clear everything cepat-cepat sebab hati I takan senang lagi tak beres cepat-cepat. Macam tu la jugak kalau balik dari travelling, I akan make sure keluarkan barangan dari beg and kemas immediately.

Tengahari husband I balik and makan nasi lemak yang I buat pagi tadi.  I tak makan sebab I masih kenyang lagi. Lepas dia pegi kerja I mandi, solat and tengok series yang I dowload. I makan anggur and keropok sikit. Then I decided to go to sleep and bila I nak off my handphone sebab I tak nak diganggu, I tengok ada sms dari Wo about an hour ago, dia cakap dorang baru keluar dari KL sebab Bigail nak ke Pasar Seni. Lepas bersms kejap I off my handphone and zzzzzz......

Petang tadi around 6.30pm both of us makan nasi lemak yang I buat pagi tadi. An right now husband I surf internet dan I update my blog sambil sekali sekala menonton tv...

Dan rumah ini...kembali sepi..... dari keriuhan manusia lain selain I dan husband I.......

Sekian catatan I kali ini..... 

No comments: