Monday, December 31, 2012

Selamat Berazam



Every year I berazam tapi seperti biasa azam tinggal azam. Namun begitu semangat ini tidak pernah patah lagi. I know some people said buat apa nak berazam-azam, tak payah tunggu tahun baru kalau betul-betul nak berazam anytime boleh buat atau sebagainya. Well, it’s their opinion, you all yang nak berazam, termasuk I, please don’t give up and don’t listen to all this negative thoughts/people around you. To me it is rather to have something that we can hold and dream of doing than nothing at all. After all, life is about hoping, wanting, aiming, dreaming and wishing for something and everything. Whether we will get it or not, it is entirely a different story. Let say, you nak kurus (impian yang I tak pernah give up) and still tak kurus-kurus or mencapai target weight yang you nak and kalau turun pun sikit aje... it’s ok, at least you try and do something about it and kalau you kecundang (macam I huhu...), it’s ok we can always start all over again. Sebab kita tak rugi apa-apa, in fact we learned something new about ourselves along the way. And what can be a better way to start our resolution, if not new year kan... Trust me its fun having a resolution because in a way, it breath something new to our life and it makes us looking forward to whatever it might be..

Dan seperti biasa, I banyak azam you...hehe... firstly, ofcourse I tak nak tidur lambat lagi...ini habit yang paling susah untuk I buang kerana telah terbiasa. Me and my husband selalu masuk tidur pukul 3am to 4am... lambatkan? The reason was during this time la otak I non-stop berputar and sangat active. Ada je benda I nak check kat internet. I know, tidur lambat is a very bad habit untuk orang yang dah berusia macam both of us. I will try to sleep as early as 1am starting tomorrow night, malam nie tak dapat sebab I nak celebrate new year muehehe...

I berazam untuk tidak membuang masa yang berharga dengan melakukkan pekara yang tidak memberi manafaat kepada I. 

I berazam untuk more active dengan pekara-pekara physical, outdoor activity demi kesihatan dan ofcourse untuk maintain dan menguruskan berat badan bersama-sama dengan husband I. I akan heret dia walau dengan sebelah kaki sekalipun kalau dia tak ndak. Imagine I tarik budak gumuk tanpa berbaju dan hanya berseluar short itu....(sila jangan imagine kerana image itu sungguh mengerikkan hehe..).

I berazam untuk membaca lebih banyak buku dan target I at least 20 buku setahun, which is highly unlikely but I will try, God, I will try....

I berazam untuk mencuba resepi-resepi baru. Mentang-mentanglah dah beli banyak buku resepi kat Big Bad Wolf, tiba-tiba jadi azam la pulak kui kui kui..

I berazam untuk menghabiskan apa-apa pekara atau project yang terbengkalai ...banyak ooo..

I berazam nak belajar photoshop, asyik guna paint je wakaka... gelak terlentang la korang kat I... hehe...

Yang terakhir dan terpenting, I berazam untuk menjadi wanita muslim dan hamba Allah yang lebih baik dari dulu-dulu....(err...dulu baik ke? Hep!)

Terakhir sekali, I berazam untuk merealisasikan azam-azam diatas... Insyallah...

Anyway, happy new year to all my beloved friends/pembaca blog ini samada yang dikenali or yang silent reader with the message, have a wonderful New Year Celebration tonight whether kat rumah or di mana-mana dan jangan peduli dengan orang yang berpandangan negative terhadap your azam and how you want to celebrate your new year. Yang penting, jangan sakitkan hati or kacau orang dan jangan buat maksiat. Kang tak pasal-pasal bulan september nanti ada yang terberanak anak haram hasil celebrate new year 2013...coiii... 

Sekian catatan wanita penuh azam untuk tahun 2013 dan catatan yang terakhir di tahun 2012 and see you next year muahhss...

No comments: