Thursday, April 14, 2011

Dalam Botol


So malam tadi I dengan husband tengok cerita ..dalam botol. What do I think of the story? For the first quarter of the story, I cringed a lot. I rasa geli sebab I tak biasa tengok laki dengan laki bermesra, berpelukkan dan acting macam pasangan kekasih. I kesian kat Ruby/Bidin but at the same time I rasa sungguh hinanya dia memperlakukkan dirinya begitu, menghambakan diri dan mengharapkan cinta pada lelaki, sementelah dia pun lelaki. I rasa mana la hilangnya sifat gagah perkasa yang sepatutnya ada pada seorang yang bernama lelaki. I know naluri is still naluri but what his father (Jalil Hamid) said was an eye opening. Luahan dan isihati seorang ayah sungguh menyentuh hati I. Begitu jugak dengan mak (Normah Damanhuri) dia, luluh hati beliau bila anak dia macam tu.

Bila Ruby/Bidin balik kampung I was so happy, but I agak mesti anu dia dah kena potong masa buat operation. Iyalah kan it has clearly stated kat title film. I know he wanted so much to be a man in order to please his mom. At the same time he felt sorry for Dina (Diana D) after she told him about her sad story and such. I guess Ruby/Bidin nie confused and doesn’t know what he wants. Ending cerita nie amat meruntun hati I, especially bila mak dia berjalan perlahan-lahan ke bilik dia. Same thing goes to masa Sherry (Ogy) lost for words, cry her heart out kat bilik pengantin and not being able to tell her daughter Dina. It was so heartbreaking. Lakonan pelakon-pelakon semua sungguh mantap. I couldn’t find any room untuk mengomen watak-watk dorang because it was so good. Expresi wajah sudah cukup untuk menceritakan segala-galanya. Even masa time-time Dina and Bidin nie duduk berdua, berborak kat tepi sawah or mana-mana, I didn’t’ find anything wrong with it and it was quite menarik to me.

And now to the negative side, haha….mana-mana film mesti ada yang tak kenakan, kecuali kalau I yang buat wakaka… So, I don’t know why, condo or tempat tinggal Ruby/Bidin nie was so gelap. You can’t hardly see anything there. Same goes to office Ghaus (Wan Raja), boyfriend si Ruby/Bidin nie, masa dia pegi kat office. Ada ke office gelap macam tu, macam kat store aje. So masa Ruby/Bidin nie caught him with another person, I don’t know whether it is a guy or a girl. Nampak macam pakai rambut palsu macam Ruby nie and ala-ala jantan but at the same time maybe it was a girl, who knows. On top of that, tiba-tiba Ruby/Bidin nie balik nak surprised after dia buat operation was not done properly and clearly. Garapan yang longgar. And part-part yang lain masa Ruby/Bidin nie masuk bilik Dina and duduk-duduk atas katil, mak dia tak kisah ke? And another thing tak kisah ke kalau berdua-duaan duduk kat tepi sawah or jalan-jalan, kat kampung-kampung nie. But I guess sitting or walking around is ok kot, I don’t know, I tak pernah tinggal kampung so I don’t really know the adat and such. Sebabkan kalau baca komen-komen pasal artis or orang lain kat blog artis, wah bukan main lagi macam confirm masuk syurga.

Mungkin pada orang lain tak best but to me over all cerita nie not bad and tak bosan langsung. Taste kita kan berbeza. But there is still a room for improvement. Akhir pesanan I, jangan la jadi hamba kepada cinta sesama manusia tapi jadila hamba kepada kucing, besar pahala bagi makan, belai and buang taik kucing nie tau wakaka...

2 comments:

Amylia Aldrin said...

sgt agree part yg org comment2 kat blog artis tu... mcm diorg jer yg betul

Misty said...

memang! sebab tu I jarang baca comment2 dorang sebab menyampah..