Tuesday, May 10, 2011

Puasa Ganti Hari Kedua


Hari nie ialah hari kedua I puasa ganti. Pagi bangun sahur, I pikir apa cara lain I nak kejutkan husband I. Tak kan nak guna modus operandi yang samakan.. I tengok teman seranjang I tu, wah lenanya dengan snoring yang memanjang. I decided, there’s other way to wake him up without him knowing my intention kan… So masa nak keluar bilik, I tutup pintu extra hard hehe .I don’t expect dia akan bangun but I was hoping that he would. Lo and behold, dia muncul dengan muka penuh comotnya itu.. I suka :)

(Ikan Bawal Putih Masak Masam Manis - I touch up la sikit-sikit..cewah)

Dan as usual, I pun mengambil la watak seorang isteri yang belas kasihan dan amat concern dengan husband nya. Skrip siang-siang dah practice dalam kepala.., I kata “buat apa la nak bangun (dengan nada merendah dan serba salah konon…), pegi la tidur nanti time nak sembahyang and bangun untuk pergi kerja I akan kejut…(kalau tak dapat Oscar tak tau la kan..). Husband I yang senang kena dengan tipu helah I, dengan pejam mata tapi memakai spek nya itu reply, “tak apa” sambil membuat air milo panas untuk I tanpa perlu membuka suis lampu dapur..wakakakaa……Tak lama kemudian, dia duduk sebelah I sambil makan nasi lemak yang dibuat petang semalam. Habis makan and berkemas, both of us tengok tv dengan aksi tersengguk sengguk mengantuk beliau, sian dia.

Lepas sembahyang, I masuk tidur and bangun dekat pukul 2pm.. Tekejut I sebab tak pernah bangun selambat itu kecuali masa jet lag dulu. I check hp, ada missed call dari husband I. I cepat-cepat bekemas, mandi and sembahyang. I smsed dia and dia balas tengah meeting. Then I checked buku resepi, tengok menu apa nak masak. Petang dia called tanya nak makan or masak apa.. I pun suggest this and that, husband I pulak yang excited suruh masak ikan sweet sour. I kata, wah! mengalahkan orang bepuasa, husband I gelak. Lepas makan, perut I rasa macam tak sedap, in fact dari pagi tadi rasa macam senak semacam. Ini mesti pms symptom, nak dekat period la tu... But I hope it is not gastric…please Allah…I really want to ganti my puasa as fast as possible. Tak mau la bertangguhkan…

(Sayur Goreng Chicken Ball - Yang nie tak tau macam mana nak hias, I biarkan dengan natural beauty nya)

Dalam pukul 9pm, I teringin nak makan secret recipe’s kek yang terbaru Cheese Choc Berries, lepas I tengok kat one of the blog petang tadi and husband I keluar pegi beli. Balik aje, I check it was not what I saw in the blog’s pics. Husband I kata dia pegi two places since the first place tak ada and the second place pulak kata it was cheese choc berries although it was not the one. Husband I main beli aje since he is so nerdy. I mengamuk sekejap, bukan kat husband I but dekat pekerja yang trick husband I into buying it. Mula-mula I merajuk and thought of not eating it but since I kesian dia dah penat-penat keluar beli, so I makan dengan hati yang gundah. I tak abis pun and husband I yang habiskan. Oh well.. it is just one of those day. Tak semua benda yang kita ndak kita boleh dapatkan.. Husband I kata, tak apa nanti esok dia cari. I kata no need, next time I buat sendiri.

Sekian kisah I hari nie, oh I ada masak soup fish ball tapi malas nak snap-snap.

No comments: