Sunday, May 1, 2011

Another Muffins and Murtabak Maggi

Chocolate Muffins

Since semalam I buat muffins jadi so hari nie bersemangat la pulak nak try resepi muffins yang lain. Resepi nie I ambik dari one of the website around. I lupa nak add kat favourites tapi I ada tulis kat paper. Resepi nie sedap, muffins chocolate nie moist and lembut, tapi yang penting bahan yang digunakkan cukup simple. As you all know by now I malas nak guna bahan-bahan or cara pembuatannya yang complicated.

Bahan-bahan like I said simple and senang nak cari, 2 bijik telur - dipukul sedikit, 160gm butter - dicairkan, 4 sudu besar serbuk cocoa, 200gm gula, 130gm tepung gandum, 2 sudu kecil serbuk penaik, 1 sudu kecil esen vanilla, 160ml susu segar dan chocolate chips (jika suka). Timbang yang colour pink tu dah berkhidmat dengan I dekat 2 abad ooo...

Cara-caranya, ayakkan tepung, serbuk cocoa and serbuk penaik ke dalam mangkuk besar. Masukkan gula and gaul hingga sebati. Cairkan butter, alihkan dari api dan tuangkan susu, telur dan esen vanilla. Kacau rata. Buatkan lubang ditengah bahan kering (bahan campuran tepung tadi) dan tuangkan bancuhan susu. Kacau hingga rata (I tak guna whisk, I pakai sudu je) hingga adunan bercampur. Jangan terlebih kacau. Masukkan choclate chips yang telah ditaburkan sedikit tepung. Bakar selama 20 hingga 25 minutes.

(Sebelum dimasukkan ke dalam oven)

(Selepas dikeluarkan dari oven)

Murtabak Maggi

Since I tak berpoya-poya hari nie, petang tadi I try resepi Murtabak maggi. Wah, rajin la pulakkan dua tiga hari nie.

Sangat mudah membuatnya. As you can see bahan-bahan di atas. Mee direbus hingga lembut dah ditoskan. Daging ayam tu I guna burger ayam 3 keping. 2 keping dah memadai..tapi you know la selera husband I tu, semua bende nak banyak. Kalau join survivor, silap-silap orang kat situ pun dia makan kalau dah kebulur.. wakaka..

Campurkan semua bahan. Letak minyak sikit kat non-stick pan dan goreng macam goreng telur dadar.

Masak hingga kekuning-kuningan and terbalikkan... voila! siap...

Wah...dah macam blog resepi la pulak hari nie...

Sekian dan selamat mencuba..

No comments: