Monday, May 9, 2011

I Puasa Ganti

(Nasi Lemak)

I puasa ganti hari nie (I still have eight more days to go). Hari tu I ada ganti tapi betahan dua hari sebab I kena gastric, tak pernah-pernah bila puasa or ganti puasa kena gastric, that day pulak terkena.. So, I thought of going to sleep early last night but I takut tak terbangun sahur, so I decided not to go to sleep and semalam-malaman tu I main game kat Ipad and tengok tv aje. Around 5am I decided to mengejutkan husband I, so I usik dia sikit, knowing how easily it was for him to wake up. Then dia terbangun, I buat-buat terkejut. I kata “Ingat you tak sedar”. Padahal memang sah sah I tau dia memang jenis tidur tidur ayam.. Tidur la lena macam mana pun, bila I tanya dia boleh jawap immediately wakaka..

Then I ke dapur nak panaskan lauk pauk malam tadi. Tak lama kemudian, dia keluar dengan mata terpejam sebab silau lampu dengan rambut yang berombak kiri kanan. Bejalan pun terhuyung-hayang. I pura-pura tekejut lagi and I kata “eh buat apa you bangun, pegi la tidur balik”(padahal dalam hati I cakap bagus-bagus ada la peneman I). Tapi sebenarnya memang niat I nak kejutkan dia pun. Then dia buatkan I air milo panas and basuh pinggan mangkuk and kuali yang I guna untuk goreng telur tadi. I rasa sungguh kesian kat dia. Tak patut betul I kacau tidur dia kan. Dia tanya, nak dia temankan I makan, I kata tak pe, no worries, tak sampai hati la pulakkan. Sebelum masuk bilik sambil mengaru-garu dadanya yang tak gatal dengan mata separuh tertutup, dia ingatkan I, air milo yang dia buat, jangan lupa minum.


(Kuih chakoi etc.)

Tengahari tadi dia balik on which I don’t expect as I puasa and tak masak. Tapi dia kata dia nak mandi sebab panas sangat. It is true, weather sekarang nie naik panas around 37 Celsius. Then I tanya, apa I nak masak and makan time berbuka nanti, dengan tangkas husband I suggest suruh I masak nasi lemak. Then dia keluar, ingatkan terus pergi kerja, tak lama kemudian dia balik kejap antar santan yang dia beli, then off he went. I pikir apa dessert I nak buat. I bukak almari I tengok ada sago. I tak pernah masak sago, I googled and jumpa resepi. Alahai, senangnya nak buat.. selama nie kalau makan kat luar I selalu order sago, dah la mahal sikit pulak.

(Dessert Sago Gula Melaka)

Husband I balik petang, tengok I masak santan and gula melaka, dia tanya nak buat apa. I kata secret (sago I dah masak siang-siang and terus simpan kat icebox). So petang tadi, kita orang berbuka dengan makan nasi lemak dengan bahan sampingan/lauk yang sungguh sempoi bersama dengan kuih chakoi, husband I beli kat food court Pavillion. Around 11pm, I keluarkan sago, tekejut dia sebab he didn't expect ada dessert sago…

Sekian kisah I berbuka hari nie and I’m so sleepy at this very moment….

6 comments:

vagg© said...

looking forward to jamu2 my mata for all entries under FROM MY HUMBLE KITCHEN category haha

Misty said...

vagg, masakan sis semmpoi je...dengan sudut gambar yang sungguh hodoh..belajar photography je sis tapi langsung xde seni wakaka..

Anonymous said...

huhuh apa pulak gambaq hodoh sis.. jnji makanan tersebut boleh buat insan2 yg melihatnya kelaparan..




* fiez*

Misty said...

hi fiez, boleh buat org lapar ke tengok rupa makanan sis hehehe..hrmm..blog tak update ke ekekeke....

Anonymous said...

arghhhhhhh hahahahahhahahahhah malas update blog si fiez nih.. hahahaha password dah lupa masalahnya..

__ fiez__

Misty said...

bukak la tanah baru ekekeke....