Saturday, May 14, 2011

Makanan Puasa Ganti And All

Makanan Hari nie (Saturday)

Firstly, I sangat menyampah masa ada problem dengan blogger. Penat-penat I mengarang entry Puasa Ganti Hari Keempat and published it, tiba-tiba bila I check next day. It was not there. So I satukan je la dalam one entry.

(Sotong Masak Berempah)

Hari nie I tak puasa ganti. So I masak Sotong Masak Berempah for lunch/dinner. Sedap resepi nie. Kalau korang ndak resepi nie, bagi I email nanti I hantar. I malas nak tulis apa-apa entry kat sini sebab gangguan blogger yesterday telah membantutkan creativity I..cewwwwahhhhhh... hahaha

Puasa Ganti Hari Kelima

(Soto)

Puasa ganti hari kelima semalam I masak Soto. Macam tak complete je rupa soto nie kan.. bawang goreng I tak letak.. tak kuasa. Melampau la entry hari kelima nie dua baris ayat je...hahaha..


(Bahan-bahan pun nak masuk dalam blog)

Puasa Ganti Hari Keempat


(Ayam Sambal Hijau)

Today hari keempat I puasa ganti. And again I tak tidur sampai pagi as I takut terlajak bangun and tak sahur knowing how sensitive my stomach can be. Half through the sahur, husband I bangun tapi dia tak join I makan cuma buatkan I air milo panas. Pagi nie kelam kabut sikit sebab I asyik tengok Astro channel CI, my fav’s channel. Minum milo and makan roti salut peanut butter pun tak abis sebab I takut tengah nyum nyum tiba-tiba azan nantikan. Husband I sakit perut/kembung. Macam budak-budak pulak kembung perutkan. Kejap-kejap dia gosok and tepuk-tepuk perut dia, shiann.. dia. Pagi nie tak ada drama atau telefilem macam pagi-pagi yang lepas.

Petang I masak cepat-cepat nak surprise husband I. I masak nasi tomato sebelum dia balik. Rasanya this is like the third time kot I masak nasi tomato nie. Selain dari nasi putih nie memang jarang la buat nasi yang extra special nie, even untuk kenduri or raya sekalipun. Macam la pernah buat kenduri eh? Ayam sambal hijau nie I dapat dari buku resepi kesayangan I. Selalunya orang masak nasi tomato lawannya mesti ayam masak merah. But I tengok warna lauk I kat blog asyik colour merah and for a change I masak la resepi kat atas nie. Ayam nie I tak letak chili padi, I guna chili hijau aje. I improvised sikit. Macam ikan sambal berlada, resepi nie jugak kena perah dengan limau nipis dan gaul lepas tutup api, according to the recipe. Unique kan? Rasa pun sedap. Kalau nak resepi nie bagi I email add nanti I hantar.

(Nasi Tomato)

Anyway, bila husband I balik petang tu, macam-macam chips/junk food dia beli untuk I. Dia kata junk food I dah abis. Memang saje nak kasi perut I bloated tau. I dah la sedaya upaya nak elak kudap kudapan yang mengemukkan nie. He also bought me two slices of Choc Cheese Berries yang dia salah beli aritu. Then dia siap-siap pakai short petak petaknya itu and terus ke dapur untuk tolong I. He is so sweet ain’t he?

A while later I suruh dia rasa nasi tomato yang dah siap masak sebab I tak boleh rasa, I takut mentah ke apa. Tekejut husband I masa bukak rice cooker. He didn’t expect it at all. Tengah tengok AI baru terperasan dah masuk solat maghrib, cepat-cepat dia ambikkan I air suam. How can I not love this man?

Bila time berbuka, I tengok husband I makan penuh selera sampai lumat-lumat tulang ayam tu dia belasah.

Sekian...

2 comments:

JM said...

sweet sungguh hubby datin tauu.. jeles makcik..hehe..

jm ni dah la tak mkn dr pg td..dok mkn kepok lekor je..sangat lapar nasik.. tgk nasik tomato tu dah makin berkelodak perut nk nasikkk.. sobsob..

Misty said...

JM, buat-buat majuk and garang-garang macam citer tamil.. sure dorang kalahnye ekekeke..

Ala JM, nasi tomato tu xde la sedap mana...besa-besa je.. (nada merendah diri..ekeke)