Wednesday, February 24, 2010

A Place Called Here - Cecelia Ahern

I habis baca buku nie about a week ago. I bagi 3 stars out of 5 stars. Pada I buku nie tak berapa best seperti The Gift dari penulis yang sama jugak. Permulaan yang agak membosankan, I sempat lagi baca buku yang lain but I decided to come back to this book and abiskan once and for all. Like I said, buku nie kureng tapi interesting jugak. I think sebab I dah baca karya The Gift dia yang hebat tu kot. Anyway, I malas nak cerita panjang but what I want to tell of you is, buku nie ada macam unsur-unsur di alam bunian la pulak.. yeaaa.. baca la kalau tak caya.

Ok la I cerita sikit, cerita nie mengisahkan Sandy Shortt nie kerja dia cari orang-orang yang hilang. Itupun bermula masa jiran depan rumah dia nama Jenny May-Butler vanished. Sebelum tu dia nie ada “penyakit” sikit. Penyakit obsess kalau dia tak jumpa barang contohnya stokin dia, abis la satu rumah tu di kerjakannya. Selain dari tu dia kalau balik rumah mak dia ke bf dia ke rumah sendiri ke mesti letak bag dia kat tepi pintu. Jangan tanya I penyakit apa, tak kuasa I nak cari kat internet, korang cari la sendiri... haha.. So sesuai la kerja Sandy nie cari orang hilang. And dia sungguh dedikasi dan tak pernah lost contact dengan sedara mara atau family yang hilang nie.

One day tu dia (Sandy nie la) plan nak jumpa dengan Jack yang macam nak gila cari adik dia Donal yang hilang dekat setahun lepas. Tapi dorang tak berjumpaan sebab Sandy tiba-tiba tersesat kat dunia lain. Kat situ orang dia macam kat dunia kita nie. Kahwin, ada anak, kerja, berjual-jualan kat market. Tapi kat dunia tu ada 4 musim dalam satu hari. Suasana cantik aman damai, orang becucuk tanam, ada community ada cafe makan-makan macam-macam la. Kat dunia tu la dia terjumpa orang hilang yang di cari-cari. Siap lagi dia update kat dorang pasal family member dorang yang kat dunia nyata nih. Dan apa barang yang hilang kat dunia nyata kat dunia tu boleh jumpa. Eh interesting la jugak. Itu la antara-antara kisahnya...

I guess the element of surprise, magic and mystical makes her writing unbelievable interesting. And also, the family theme that she put in every of her books that I read so far was bloody good.

Me : Ingatkan tak habis buku nie I baca...abis la jugak...and so far kempen one book a month masih berjalan dengan lancar :)

No comments: