Wednesday, February 9, 2011

Paris Part 4 (Part 17)

Tuesday, 1st February, 2011

Champ de Elysee

(Lebih kurang macam makanan kita but kita punya food lagi tasty, tapi roti yang ada cheese dalam nie...ohhh..sedap)

Today is our last day in Paris and we decided to have a walk around Champ de Elysee beside husband I nak belikan I bag LV. I tak nak sebab like I said macam bag orang tua, somber looking je but ada la satu dua yang I suka, yang colour maroon yang latest. So sebelum bertolak ke situ, husband I ajak makan kat kedai kawan dia.. Tak sangkakan husband I yang pendiam (kononnya) depan public and muka macam nak bergaduh, peramah sungguh orangnya. Masuk kat kedai makan tu, sibuk la husband I berangguk kepala dengan kawan dia.

Then kita orang pilih makanan and dia suruh kita orang naik kat tingkat atas. Wah…luasnya kedai dia. I kata kat husband I, mesti kaya mamat nih and husband I sibuk la cerita kisah dia and also sorang lagi kawan dia yang tau cakap melayu tu. Tapi mamat yang tau cakap melayu tu tak datang lagi kot. Tak lama kemudian food pun sampai, as usual banyaknya portion. Dalam hati I dah agak, mesti tak abis nih. Sebabkan selain dari nasi, I yang mempunyai nafsu makan sebuas naga nie order roti yang lekat kat dinding tapi dalam ada cheese oh dear…sooo..delicious. Kalau korang datang sini, please try, sure korang tersendu kesedapan.

(View of Champ de Elysee)

Lepas makan kita orang turun bawah, sekali I perasan ada sorang pompuan berwajah wanita asia asyik pandang-pandang I. I buat don’t know aje. Biasala kalau you saw your “kind” kat situ mesti you curious sebab tak ramaikan kat negara orang. I bagitau husband I, perasan tak sorang pompuan tu pandang pandang I dengan muka serious. Husband I kata, bukan apa, dia tekejut tengok you macam bidadari dari syurga…..hahahaha..husband I the ever sweet talker…mencik I!

(Street dance)

Tak lama kemudian taxi pun sampai. Bila kita orang bagitau nak ke Champ de Elysee taxi driver tu pronounce differently.. then kita orang suruh dia ajar macam mana nak sebut.. pronounce dia mcam nie.. shom d elezee.. Pemandu taxi nie punya la peramah..macam-macam yang kita orang borakkan and the first French guy yang pandai berbahasa English although English dia pelat French.. Dia explained macam-macam pasal country dia yang tercinta ini. Bangga betul dia. I pun sibuk la puji-puji konon (padahal dalam hati I, negara aku lagi best muehehe…). But I have to admit, their country is full with arts and history..nanti la I summarise in my future entry, tak sabar I nak give my thought nie.. So anyway, we asked him to stop us at HQ LV nih. Semalam I dah tengok masa kat roof bus and I siap ambik gambar lagi. Masuk je, wahhh…besarnya and entahlah pada I kat Starhill lagi banyak collection kot. Kat building nie ada 5 tingkat, we went to all the floor, ada section baju, jam accessories and offcourse bag. I suruh husband I tanya berapa harga bag maroon yang I suka tu. Harga dia, Euro1,403.50.. kalau convert kat RM almost five thousand… I cakap kat husband I forget about it. I punya budget Euro500.00 aje, lebih dari tu, tak payah..lagipun I tak heran la LV nie, bukan I ndak sangat pun… (wah… cuba kalau ada satu million maunya tak heran, silap-silap bag LV kotak pun I beli wakakaka..).

(Unique kan?)

(Jam Louis Pion. I sengaja tukar strap green ke yellow and vice versa)

Then we walked around and as usual, one of our habit was tersangat suka masuk kedai jam, kira pekara wajib, sebab suka la tengok jam-jam dalam cermin and also tengok harga and after that discuss with each other wether it was worth the style ke and then both of us mesti check kat internet to see who is the maker, from where and the spokeperson. Mata I tiba-tiba terpaut kat jam yang berbagai-bagai warna warni nih, brand yang I tak pernah dengar called Louis Pion (pronounce Louie Pion (sengaukan N tu). Sales girl tu cakap it was france made and it was so cool… monogram and big size. I terus suruh salesgirl tu ambik and I try-try and terus I decided to buy. It was cheap Euro51.00 around RM200.00. It was so unique (according to my eyes) and I tak pernah tengok kat Malaysia. Nanti I ambik gambar and I publish kat my future entry. I was so happy with my purchased… seronok laa… Oh and I also beli strap colour baby blue sebab I nak tukar-tukar nanti.

Then beberapa langkah dari kedai jam tu, I ternampak kedai jual berbagai-bagai perfume, make up, toiletries called Sephora. I terus masuk cepat-cepat..and Oh my God… it was heaven… I rasa macam nak menangis. I and I’m sure kebanyakkan pompuan-pompuan paling suka la tempat-tempat macam nie kan… Dengan bau yang harum dan suasana yang sungguh vibrant itu.. I don’t know where to start… Semua perfume I nak bau and semua makeup I nak sentuh and try… Tapi I tak nak shopping macam-macam sebab, like I said.. takut lebih muatan.. I ambik sikit je barangan. I told my husband, kalau la kita duduk sini…satu hari seratus kali I mandi just because I nak pakai, showercream, gel, perfume, sabun ahhhh and bertempek dengan makeup la muka I hari-hari… Harga sangat murah and the salesgirls kat situ was very very helpful and sangat polite. Husband I cakap, one of this day we will come again and this time, kita bawak bag kosong and you angkut segala makeup, toiletries yang you nak… yela sayang…don’t know when kita akan ke sini lagi.

(Sementara tunggu husband I balik dari beli jam, I snap gambar dari tingkap bilik hotel. Sejuk giler sebab I pakai t-shirt aje. Lepas tutup tingkap I kena flu sekejap)

Lepas menghabiskan masa dengan mencalitkan segala jenis pefume, cream, lotion and beli sikit-sikit bende kat situ, we then went back to the hotel. Sampai kat bilik hotel, I try the wristwatch Louis Pion yang I beli tadi..and I jatuh cinta sekali lagi. I told my husband, patutnya beli lagi strap yang colour lain selain baby blue punya colour. Husband I kata, buat apa nak beli strap aje, beli la jam colour lain pulak. I kata good idea… in that case I want Louis Pion colour kuning but you beli extra strap colour hijau. And I tambah lagi..I malas nak keluar..hehehe.. Husband I kata no prob nanti dia cari kalau ada dekat-dekat hotel. So we survey the internet and saw one nearby. Husband I ambik address… turun ke bawah tanya reception dorang pun tak tau…last-last husband I tapau makanan and hantar kat hotel kat I and dia keluar terus ambik taxi ke Champ de Elysee kat kedai Louis Pion tadi. Bila dia balik, dia kata, dia bagi I jam Louis Pion yang colour kuning. Then I tanya mana strap colour hijau..dia kata salesperson tu kata dah habis.. I hampa la kan.. Then slow slow husband I keluarkan jam Louis Pion colour hijau and gave it to me. I tekejut and husband I kata, since strap hijau dah habis dia decided to buy me the green one. I was so happy and non-stop I kata thank you. Tiba-tiba dalam hati I berjanji tak nak marah-marah dia lagi wakakaka…

So malam, sibuk la bersiap-siap and berkemas sebab esok nak balik ke London….

No comments: