Friday, February 11, 2011

London Part 19

Abbey Road (Crossing) and Harrod’s

Thursday, 3rd February, 2011

(Abbey Road - crossing yang famous itu)

(Wah.. model season pun tak mo kalah.. banyak gambar I ambik kat situ)

Night before, I told my husband that I want to go to Abbey Road because that road was made famous by The Beatles on the cover of their album with their famous song “Let It Be”. And the song/album cover was recorded at the Abbey Studio. Today is also our last day untuk berpoya-poya kat London as tomorrow dah nak balik so we try to make the best out of it.

(Lagi gambar Abbey Road)

Around 11.00am we went out and get the cab to the Abbey Road. Sampai situ dah ramai tourist sibuk ambik gambar kat that famous street and ada jugak yang buat documentary. I was so happy sebab selalu tengok kat mags, internet etc. and now I’m here standing at the very spot that make the history. Maka sibuk la jugak I bergambar at every corner. The motorist, buses etc. was very nice.. dorang akan stop each time kita orang begambar kat situ. Lepas begambar we went to the shop selling The Beatles’s punya stuff, we were approached by an elder guy who hand us a pamphlet about The Beatles’s stuff etc. nih masa baru turun dari cab tadi. When we reached his shop, we were surprised because originally, we thought tempat tu macam kedai souvenir biasa it was owned privately by this elder guy. I think he owned the shop, I’m not so sure. The shop was very small. Besar store aje.. nak begerak pun kena berhimpit but, to a Beatles's fan, this is heaven… berbagai-bagai barangan and vintage item pasal Beatles nih ada kat sini. I think die hard fan nie boleh go crazy. We bought a t-shirt for me (husband I tak ndak, dia kan tak ada darah seni), key chain, mug, fridge magnet, bende-bende macam nie je la. I thought of buying the original record but mana nak cari mesin piring hitam zaman sekarang nie…harga tak mahal.. around GBP20.00 aje.. for a vintage and collector’s item..to me it was worth it.

(Rumah kat sebelah studio, husband I kata part of the studio)

(nie studio tempat dorang buat album)

(dari jauh, ada guard negro kat tepi so tak boleh la masuk or gambar dekat-dekat)


(Harrods)

Then we went back to the original spot to get a cab. O.. kedai orang tua nih agak kedalam dan terpencil. Boleh tahan lama jugak nak cari and tunggu cab kat area tu. Oh yea… ingatkan boleh masuk kat Abbey studio nie..hampeh je.. not for touring. Bila dah dapat cab, we thought of going to the Rasa Sayang Restaurant to have our lunch for the last time but cab driver tu tak tau kat mana nak berenti, both of us cakap berenti kat Argos je but we changed our mind and decided to go to Harrods (We went here before and tak ada apa la sangat…). Sampai Harrods, we decided to makan dulu, we asked around for the café and when we found the one that yang boleh di makan, it was full. Sambil tengok menu-menu yang terpampang kat atas, aisye… semua ada oink oink..kata royal family of Qatar dah take over from Al Fayed, sure tak ada menatang haram nie..tengok ada jugak..aparaaa… nak cater kat omputih pun berpada la jugak kan. Sometime I don’t understand la bangsa-bangsa nie..nanti la I summarise…

(habis rambut model season nie bersepai di tiup angin)


(Makanan kat Lebanon restaurant. Mula-mula dorang bagi satu bakul sayur, kira starter la kan.. Kalau tak makan kan orang situ hairan la jugak so I pun buat macam gaya biasa, memakan la ala-ala penuh selera, walau dalam hati, eh..ada sayur pahit, nak luah kang nampak sakai..telan je la..hehehe...)

(Masa I snap-snap gambar nie, risau husband I takut orang or owner kat situ marah..I cakap kat husband I don't worry, dorang tak akan marah.. see..mana ada dorang peduli.. husband I risau je..)

Tengah menjengau-jengau cari makanan halal kat dalam tu, we saw ada halal food tapi dalam cermin bukan untuk di makan di café, then we asked pekerja yang jaga makanan nie kalau kita orang nak tapau and makan kat situ or seat in one of the chair boleh ke..dia kata tak boleh but there is a halal food, it’s a Lebanon food tingkat 3 and he was kind enough to explained to us in detail, kat bahagian mana, belok mana.. Dalam hati I sungguh gembira, nasib baik ada.. Then both of us tersesat tak tau mana nak cari lift then tanya bodyguard kat situ and he was kind and very polite too and explained kat kita orang kat mana.. Bila dah jumpa tempat tu, both of us pun masuk and makan. Pekerja restaurant kat situ pun baik-baik but the food is not to our liking. Sedap lagi kat restaurant biasa or kedai kebab biasa tapi dah laparkan..belasah je. I saje-saje belanja husband I (although mana datang duit I kalau bukan dari dia), sengih-sengih dia malu. Ala, dengan isteri sendiri pun nak malu. Agaknya hilang kelakian dia kalau pompuan belanja, punya la perasan macho kui kui kui… But I must say, he is a true gentlemen…

(Husband I pandang kiri, kanan bila I ambik-ambik gambar nie, I peduli apa hehehe..)

Lepas makan, kita orang jalan-jalan tengok barang kat situ, beli souvenir dekat tempat jual souvenir yang ada bear bear hijau tu. Then kita orang keluar and tengok-tengok souvenir sambil ambik gambar. After that we went back to the hotel to do our last packing of the item that we bought earlier on today…

2 comments:

Amylia said...

owh br i tau kisah abbey road ni.. i ingat apa la.. sbb semua good artiste ada buat recording kat abbey road studio

Misty said...

hehe..ituler..