Paris/London Part 18

Paris/London Part 18

Wednesday, 2nd February, 2011

Eurostar and Holiday Inn-Regents Park

(Eclairs yang delicious itu. If you come to Paris or any part of France, you must try this)

We checked out from the hotel around 11.00am to catch the Eurostar that will take us to London at 1.04pm. Kita orang kalau nak pegi naik flight ke, train ke mesti datang a few hours before the actual time so that boleh relax and tak kelam kabut. Sebelum tu husband I dah siap-siap beli French bread/baguette and eclairs for the last time kat sini and untuk alas perut I dalam train nanti. Sampai kat situ, kita orang terus pegi cari link untuk check in. Lepas check in, chop passport and kena periksa macam kat airport, we went to the waiting area. While waiting kat situ, I sibuk la ke penthouse ke playboy nye magazine untuk di bawak balik like I always do err did…ooppss… Malanganya I tak bertemu, I ingat kalau sempat I nak beli kat London…opps lagi ekeke… Bukan I nak tengok apa pun tapi saje je nak beli since kat Malaysia kena banned.

Then I decided to just sit and I suruh husband I beli paper, padahal I baru balik dari kedai tu hehe.. Lepas husband I keluar dari kedai tu, dia belikan I souvenir, a snow globe, a coin bag and a tote bag gambar Eiffel tower etc.. wah…I sukaa… it is a simple gifts macam nie la yang I suka because it is much more meaningful dari yang mahal-mahal tapi tak meninggalkan kesan. Sayang kat montelll….I. Tak lama kemudian announcement suruh kita orang standby the the train dah sampai. I dengan husband confused, which lane nak guna, kat ticket tak ada tulis and kat announcement pun Cuma cakap train dah sampai. Kita orang main redah guna lane 5. Dalam hati I kata, kalau salah and kena tinggal, pasrah je la. Luckily, we were in the right track and bila nak naik, pompuan negro (pekerja kat Eurostar nih) tengok ticket and cakap French dengan I, I tak paham tapi bila ujung dia kata muslim…I pun oui oui.. la… I agak nie mesti nak cakap pasal makanan halal.

(Isi chocolate kat dalam eclairs lembut, tak manis and melt in your mouth)

Lepas letak barang kita orang terus duduk. Tak lama kemudian, I tengok ada sorang mamat yang sungguh gumuk tengah tolak bag nya yang besar sambil tercungap-cungap dan berpeluh-peluh lagi. Dia tengah cari tempat nak letak bag dia yang besar itu. Laki nie patut masuk biggest loser la. Then kat belakang dia I tengok ada sorang pompuan tua, I'm not sure whether it was his mother or his wife. Tapi ada gaya-gaya dan aura orang aristocrat. Like I said, I assumed mak dia, tapi husband I cakap nie mesti bini dia. Yea.. selain suami, dia juga adalah kawan gossip I yang boleh tahan kepohnya. Then husband I penyibuk ini cakap slow slow kat I. Dia kata orang sebelah nie minum wine tapi bila cakap ada di selang seli dengan Allahamdullilah. Husband I kata, memang tak boleh pakai langsung. Then teringat masa kita orang kat hotel kat Qatar dulu, kita orang tengok dua mamat yang pakai kain lilit kebangsaan dorang nie, siap minum bir lagi. It is a normal thing for them. Biggest loser asyik calling sana sini, gaya macam juta-juta business. Then I perasan yang mamat biggest loser nie asyik tengok ke arah kita orang je. Masa food sampai pun dia tengok je. I rasa macam nak tanya and senyum but I tau husband I mesti tak suka. Husband I selalu remind I not to be too friendly to strangers. But I can’t help it hehe… Oh yea... we seat at a first class - luxury. Kalau duduk kat first class - business ticket lagi mahal. The last time kita orang naik eurostar ikut tour, kita orang duduk kat third class and no food... biasalah kalau ikut tour kan....

(Husband I order dua halal food but management terbagi satu, but yang satu lagi tu is salmon on which I tak makan..tengok la rupa food nih..lemah je kan.. dah la tu..cold food pulak. Oh yeah kalau nak order kena order a few days before berangkat so that they can arrange early, macam kat flight jugak la..)

Tak lama kemudian, bini/mak dia bangun nak ke toilet. Then I tengok orang tua tu balik semula, dia mentioned something kat laki/anak dia, then biggest loser tu ikut sekali. Bila dorang dah abis, train pulak ada goyang-goyang, tiba-tiba dia nak terjatuh, dia pandang I, I kata becareful sambil senyum.. Husband I as usual bagi pandangan nak pengsan kat I..mencik I. Sekali air dia terjatuh I ambik kan… bini/mak dia senyum and cakap thank you. Lepas tu biggest loser tanya pasal iPad yang I tengah main. Dalam hati I…ooo.. rupanya dia nak tanya pasal iPad sebab tu la asyik tengok-tengok kearah kita orang. I pun sibuk la explained and suruh dia try. He was very friendly and bini/mak dia senyum-senyum. Then I tanya dia dari mana, dia kata dia orang Lubnan. Dia cakap, your country have all the latest gadget.. (I cakap dalam hati..tau pun).

(Bag-bag dan barangan yang belum di kemas)

Train pun asyik berenti and slow down aje which was weird. We don’t know why, I think ada la yang tak betul. Then kita orang tukar time jam and plus an hour early sebab kat France, time dorang lambat sejam. Around 4pm train sampai (yup, kita orang sampai lambat then the schedule time..due to train asyik slow down) and around 4.30pm sampai hotel. Husband I check in and ambik balik bags yang disimpan kat storage kat hotel tu. Hotel tu charge, satu hari GBP3.00 for one bag. Since it was two bags dorang charge double but dorang kira 3 hari, padahal kita orang kat Paris 5 hari… Dorang tak perasan kot, entahlah. We were expecting that we would be put at the same room since husband I dah requested aritu but receptionist tu kata dah penuh and masukkan kita orang kat satu bilik yang cukup besar and luas..wah… ini sudah bagus. Sibuk la I bersnap sana sini.. tapi sama je style, cuma besar je la.

Husband I keluar tapau makanan, bila dia balik, both us mula berkemas barang so that bila nak balik lusa tak kelam kabut. Macam nak mati, kita orang berkemas… Kita orang dah risau, berapa la agaknya berat bag-bag nie.. and ada extra satu bag lagi… Oh dear…

Comments

Popular posts from this blog

Kuih Kapit, Sepit, Love Letters or Egg Rolls

Kisah Mesin Ais

Kisahku dan Gigiku