Monday, February 21, 2011

What I've Learned and Experienced Part 3 Final


(Gambar yang sempat I snap..so romantis kan.. Ingatkan sekejap dorang bedua nie becium sekali tak abis lagi..dorang duduk and becium lagi. Nasib baik husband I tak tengok, kalau tak kecoh orang tua nie and tak pasal-pasal I pulak dirakusnya kat situ jugak..orang tua nie bukan boleh caye wakakaka...)

First time we went to Paris or kota cinta wah… ada rasa bibit-bibit romantic la kan. The second time we came here..lagi rasa cinta kasih sayang bersemarak. But the third time we came here, rasa biasa-biasa je, I think maybe because we are so tired of going around from places to places and also sebab lama sangat bercuti. But I must say, it is true that Paris nie kota cinta cinta I think this is due to the places and the environment around. Paris itself is very beautiful. It is like you’re in a museum in a museum, you get what I mean? You are surrounded by an old buildings which has a lot of history around it. Building pun yang purba kala and full with arts, ukiran and patung-patung. Tapi yang slack nya, the kota is dirty and litter with lots of rubbish and also graviti.. sayang la. On top of that, ramainya gypsy so you have to be careful sebab dorang nie terkenal dengan pick pocket, curi sana sini. And also pak itam punya la ramai, rasa macam tinggal kat Trinidad Tobago je (macam la penah tinggal situ eh?). Yea…ramai sangat and I can feel that their government nie agak tolerance dengan orang luar, mainly immigrant la kan. I think this is due to their liberal way kot.

Orang-orang or true Parisian or French people nie, memang pandai bergaya. Dorang nie memang ada good taste, sementelah all the fashion industry etc. are from their country kan. Orang nya tinggi-tinggi, kurus dan sungguh menarik di pandang mata, baik laki or perempuan. Even yang tua-tua pun still dress up appropriately. I cukup seronok tengok bende-bende yang dorang pakai and how they style it. And bau pun wangi-wangi, each time they pass me by. I feel like I belong here, in this city… serious, korang yang suka-suka bende-bende akan paham apa maksud I.

Ramai orang kata, orang kat Paris nie sombong, snobbish bagai but we don’t feel it there, maybe because kita orang nie pelancong and tak lama. Most are friendly, especially when we try to speak their language. Since I ada beli buku translation and download from my ipad, boleh la jugak I cakap sepatah dua kata. Ala..cakap je merci beaucoup (pronounce merci buku maknanya thank you very much). Kat sana memang ber merci merci I and husband I, suka dorang. Oh..don’t forget to say bonsoir (pronounce bonswa, meaning good evening). Some of them bonsoir madamosille kat I (perasan la anak dara kejap hehe…), sebab madame meaning pompuan yang dah kahwin, madamosille anak dara..ahak! (bagi la chance kat I perasan anak dara sunti) Lepas tu I perasan lelaki French nie suka pandang-pandang pompuan. Tak ada la semua pandang I kan, I pun sedar diri, bukannya lawa mana pun, cukup serdahana segala segi.. sambil menutup muka dengan rambut langsuair ku ini…

Barangan toiletries kat Paris nie alahai, heaven. I jadi hilang diri kejap tengok berbagai-bagai brand yang tak pernah I tengok and dengar seumur hidup I. Tulisan serta cara pronouncation yang cukup asing bisa membuatkan air liur terkikis dari dalam mulut. Bau-bauan yang kepelebagaian membuatkan I tak tau mana satu nak capai, rasa macam nak menangis pun ada, (sedih nangis, happy nangis, excited pun nangis, yang pasti hidupku penuh dengan airmata samada pelesu atau olok-olok).

In terms of nak cari or makan makanan halal, tersangat la senangnya kat sini. Merata-rata boleh jumpa tapi makanan middle eastern la kan. And nak cari daging halal pun kedai ada merata-rata tempat jugak. So no worries, if you come or stay kat here, memang tak ada masalah langsung nak cari makanan halal, kat Paris la, other part kat France nie I tak tau la. Pekedai-pekedai warned my husband not to use the tube sebab dorang kata bahaya ramai gypsies bekeliaran sebab dorangkan pick pocket. Husband I ada jugak tanya kat pekedai-pekedai nie, orang French nie racist ke. Dorang kata tak ada la sangat, biasa-biasa, kalau ada pun maybe dorang tak tunjuk. I can understand how they felt sebab I tengok kaum pendatang kat negara I, pun I sakit hati. Kalau datang kerja elok-elok tak apa tapi bila tengok berita and baca kat paper, dorang nie selalu buat kacau and besar kepala tu yang I sakit hati and pandang serong aje. But pekedai tu kata orang dari german or Germany nie la yang racist, pekedai tu siap cakap cilaka dorang nie.

In terms of passionate, memang passionate la orang-orang yang tinggal or penduduk French nie sebabkan every now and then mesti I ternampak pasangan berpelukkan dan berkucupan. I tak nak bagitau husband I nanti sibuk je dia. But it is true, tengok la gambar yang sempat I captured, nasib baik la dorang tak tengok kang I pulak yang kena maki, mana la tau kannn… Orang-orang french nie sangat passionate and show it openly.

In term of cost living kat Paris nie, offcourse mahal. Taxi driver tu bagitau kebanyakkan yang datang bekerja kat Paris nie tak mampu sewa rumah sebab rumah or apartment agak mahal dibandingkan dengan purata gaji yang di bayar. Roughly, monthly gaji dorang is around Euro one to two thousand monthly and harga rumah untuk disewa yang sebesar kangkang kera was around Euro2,000.00. That is why ramai yang tinggal kat dalam tent. This is true because kat depan hotel tempat kita orang tinggal nie ada about 5 tents tapi yang nie I tengok macam bum aje. Taxi driver tu tambah lagi, ada separuh tu mati kesejukkan bila time winter. Dia kata dulu dia pernah tinggal kat Paris for over 20 years, lepas tu dia beli rumah kat luar Paris yang jaraknya around 45 minutes drive. And he was proud (bukan sombong) to say that he is his own boss and he drove his own taxi driver (merz, which is cheap kat Europe, kita sini je mahal because of government kenakan tax kereta yang melambung). Speaking about bums kat Paris nie, ada satu malam tu depan hotel tempat kita orang tinggal, we were curious to see because there were a lots of people mingling around than usual, sebab memang sentiasa tempat gang Kanye West melepak and macam beratur kat one spot. Tak lama kemudian ada orang-orang datang letak meja panjang and we saw that this people bagi orang-orang yang beratur nie bag plastic and also makanan. So we think it must be a charity organisation bagi orang homeless and bum nie makan kot.

Husband I was curious why tak ada station minyak kat Paris nie, puas dia cari-cari tak jumpa-jumpa, tak macam kat KL or anyway around Malaysia yang boleh ditemui merata-rata. Bus station pun kalah. Taxi driver nie kata, station minyak dorang kat bawah tanah. The reason was because tanah kat Paris kan mahal and rugi kalau nak buat station minyak. Lagipun dia kata for safety reason, sebab mana la tau tiba-tiba terbakar and meletup station minyak tu tak pasal-pasal orang yang lalu-lalang turut terkorban. Oh yeah, orang French and taxi driver nie kebanyakkannya peramah dan baik-baik belaka unlike taxi driver jenis gang Kanye West yang senyap and sombong sikit… why eh?

I think this is about all yang I experienced and learned sepanjang I bercuti kat sana….

Sekian….

No comments: