London Part 20 and Final

London Part 20

Heathrow Airport

Friday, 4th February, 2011

Today is our last day in London. We checked out at 12.00pm and went to the Heathrow Airport (gate 4) straight away although our flight was at 5.40pm. The reason was, we like to come early like I told you before on my earlier entry. On the way nak ke airport, our cab driver sibuk la nak cari station minyak sebab dia takut minyak dia nak abis. Merata-rata dia pegi tapi dia baik and dia kata dia tak akan charge. Dia bukan main peramah lagi and impressed that orang kat belah belah Asia nie boleh cakap English properly. He even asked ada ke pelajaran English kat Malaysia.. (nampak betul dia nie frog under the coconut shell). I cakap people in our country spoke English and it is our second English and yes it was taught in our school. I tambah lagi, if you come to our country you don’t have to worry asking people around and they can understand and converse well with you (dalam hati I, with the exception of illegal immigrant la kan).

Sampai je kat Heathrow Airport around 1.30pm, wah… angin betiup dengan kencang, I hampir nak melayang di tiup angin, rasa macam layang-layang la pulak. Masuk aje, kita orang terus ke tempat untuk claim VAT. VAT nie barangan yang kita beli kat negara dorang, contoh macam kita beli barang tu harga GBP50.00 and kita boleh claim 20% out of it. Lepas sort out the the thing we went to check in barang-barang but we were told flight KLM yang kita orang nak naik tak boleh landing kat Schipol Airport Amstredam sebab angin betiup sangat kencang, kapal terbang kecik tak sesuai. Dari Schipol Airport ke KLIA barula naik kapal terbang besar. Kalau kita orang nak jugak naik KLM nie kena tunggu esok. But pekerja kat counter KLM bawak kita orang tu another counter untuk check bila boleh terbang dari Heathrow nih. Lama jugak nak tunggu, dah la I lapar..nasib baik ada chocolate snickers, ada jugak untuk alas perut.

About an hour later, husband I pegi kat I and told me that they booked kita us on SIA direct to Singapore and dari Singapore then ke KLIA. Suka husband I sebab naik SIA yang latest. Selain dari canggih, kita orang tak akan kena charge apa-apa sebab KLM yang tukarkan flight due to the weather. Kalau sendiri book it would cost us about RM13,000.00. So suka la orang tua tu kalau apa-apa yang menguntungkan. Then kita orang nak check in baggasi nih. Bag pulak terlebih muatan, sudah! I dah agak.. Muatan untuk bag luggage nie is 20kg per person, not only that kita orang ada extra bag untuk hand carry. Lepas kita orang discuss-discuss and pekerja dia talked with the boss kat dalam, dorang bagi kita orang extra 10kg perperson untuk bag-bag kita orang. And we have another problem, hand carry sepatutnya sorang satu but kita orang dah terlebih satu meanging tiga la kan, on top of that kita orang kena kurangkan barangan kat luggage and handcarry yang untuk masuk luggage sebab terlebih muatan..

Kita orang pegi kat tempat nak susun bag and tempat timbangan. Adeeihh…keluar masuk, pindah barang kat bag tu ke bag nie, bag tangan lagi.. We have 8 bags termasuk bag tangan I and husband with the luggages and hand carry. Pegi kat counter balik and it was still not exceptable. It would cost us about GBP300.00, 1kg bersamaan dengan GBP30.00. Kalau nak murah bag hantar dengan cargo. I kata kat husband I don’t want our stuff to hantar dengan cargo, takut hilang etc. Then we went back ke tempat untuk susun bag and tempat timbangan tadi. Husband I dah give up and doesn’t know what to do. I kata don’t worry let me solve it for us. I susun balik and I suruh dia angkat timbang and I kata don’t worry. Lepas berkemas untuk yang kesekian kalinya we went back to the counter. Then orang tu timbang balik and she even asked us to timbang hand carry sekali. It was more than 7kg and dia suruh kita orang keluarkan apa-apa dalam hand carry. I kata laptop dalam tu, dia kata tak apa, keluar and pegang kat tangan. Bag ke tiga yang untuk hand carry dia suruh guna luggage but I don’t know somehow dia tak charge although it was 10kg. Maknanya kita orang tak payah bayar apa-apa and our bag has an extra 30kg. She just let us go. I couldn’t believe our luck. Syukur Alhamdulliah.. or else we would have to pay GBP300.00 sebab 1kg GBP30.00 (yang terlebih muatan). I thank her and give her my sweetest smile ever.

(Penne arabiata, spaghetti vegetarian, minestrone soup and salad)

Then we went upstairs to have our late lunch which was around 3.30pm. Since tak ada halal food, I order yang vegetarian base although kat semua cafĂ© ada oink-oink kat menu. Ayam and beef pun tak boleh makan sebab tak sembelih. Lepas makan both of us pegi check in/scan and pegi kat another counter for VAT sebab some of the receipt was not stamp by the shop that we bought the things from. I took the time to put all of our laptop kat bag hand carry, tak ada sapa nak timbang pun barangan tu lagi. Then we went straight to another check in, dalam perjalanan ke sana, we were so frustrated because we don’t have the time to do a last minute shopping kat duty free…huhuhu… Telan air liur je.

Tak lama kemudian kita orang pegi ke another check in/scan. Yup memang banyak tempat nak kena check in/scan nie with the bombing at Russian Airport the other day. They were very strict to all of us regardless our race or religion. But they did not check my boot but pompuan omputih kat belakang I kena check abis. Bila time nak masuk to another waiting area..ada pekerja kat situ, tanya query pasal bag kita orang besar sangat hahaha… Kita orang kata it was our jacket, we can take it out. Dia kata tak apa but she was so kind and polite. Dia takut tak dapat masuk kat compartment atas. But she said ok and not to worry. Sementara tunggu nak naik flight, sempat la lagi mulut riuh nie berborak dengan sorang pompuan berusia asal Malaysia yang dah jadi British citizen nih.

Masuk dalam flight, ada sorang pompuan berusia (macam la I muda sangat eh?) Singaporean and also another British citizen duduk kat sebelah I and as always I sibuk la berborak dengan dia. Bila husband I pandang I, dia kata fuh..hebat betul PR nie…mencik I. Oh..I was so lega sebab duduk kat tengah-tengah bahagian aisle sebab I selalu nak ke toilet buang air kecil kalau kat dalam flight nie. Itu belum lagi part rambut I ternaik disebabkan oleh gravity. And segala bulu roma I akan naik sekali, bulu ketiak yang I lupa nak trim pun mengaru-garu ketiak I…sedaya upaya I tahan and kepit, kang kalau I garu-garu macam monyet and orang ingat kurap la pulak kan.

(Sedap and mengenyangkan.. sayur, labu, potatoes and kidney beans, belakang tu salmon tapi I tak makan sebab I tak suka)

Kita orang ada tanya, makanan halal ada tak, air hostess tu kata kena order three days before berangkat, kita orang kata dah order kat KLM but disebabkan pertukaran flight on the day itself so tak dapat la nak order kan. Air hostess tu kata, nanti dia akan check whether ada lagi.. Nasib baik menu for dinner tak ada daging and for breakfast pun seafood aje.. Since husband I tak boleh makan seafood dia dapat telur and roti. Air hostess tu bagi sausage ayam but husband I tak makan, mana boleh sebab it was not halal. But nasib baik kita orang tak kebulur because every hour dorang bagi macam-macam makanan, kacang la, chocolate la and any kind of drinks that we want.. Husband I minum orange juice and coke, I mintak air mineral je.. Kebanyakkan omputih kat flight order wine and beer ler… Kalau naik penerbangan jauh memang dorang bagi makan macam-macam sampai kita orang tak mau dah.

After almost 13 hours dalam perut kapal terbang, akhirnya sampai la ke Changi Airport but not before telinga I kesakitan menghadapi pressure. Oh my God.. pressure sakit telinga datang balik. Masa naik KLM tak ada pun sakit. Teringat I masa naik Qatar Air rasa macam nak pecah telinga I, sama la macam SIA nie.. rasa macam ada pin tajam cucuk telinga I. Tak terasa airmata I tekeluar. Lepas turun dari SIA, kita orang begegas naik connecting flight ke KLIA. Kita orang naik Silk Air. Telinga I yang masih kepedihan dah reda sikit. Then masa dah nak turun and sampai kat KLIA, sekali lagi telinga I pressure addeiihhh rasa macam nak pengsan kesakitan. Turun dari Silk Air, I mengalami kepekakan yang maha hebat. Rasa serik la nak bejalan nih. Penat tak usah cerita la… rasa terhuyung hayang masa nak bejalan ke limousine. I tekejut sekejap tengok akan kecerahan cuaca kat Malaysia…maklumla kat London and Paris mendung je…

Sampai rumah, husband I keluar untuk beli food and I keluarkan semua barangan and bahagi-bahagi baju bersih and kotor. Memang dah jadi kebiasaan I, walau penat macam mana sekalipun. I will make sure, I clear all the stuff as I couldn’t stand to see barangan yang tak berbukak and berkemas…. This was the first time in our travelling life that we leave our house for such a long time, 3 weeks. Normally, it was only around 2 weeks. What a holiday that was… Rasa macam mimpi and tak percaya that we actually dah abis bejalan-jalan… Oh I selsema and batuk-batuk menyangkit kat orand dalam flight……………

Comments

Popular posts from this blog

Kuih Kapit, Sepit, Love Letters or Egg Rolls

Kisah Mesin Ais

Kisahku dan Gigiku