What I've Learned and Experienced Part 2


Firstly, I nak comment pasal the air hostess. To be frank with you, I bukan la taksub dengan air hostess nie but I must say our air hostess yang belah belah asia, mainly south east asia nie, comelnya, lawanya, petite nya and uniform pun sopan-sopan kebaya (yang MAS and SIA). Yang rambut panjang, so sweet with the sanggul sanggul bun. Gromming wise air hostess kita kita nie memang tiada bandingannya. Tak ada la dorang tu cantik-cantikkan but with a nice touch of make up, can do the wonder. I pernah baca dulu yang air hostess belah asia nie selalu kena grope and kacau dek passenger. Mana tak, dengan potongan yang sungguh petite..sesiapa passenger yang pervert, gatal kanji sure tak tahan. And I was surprised to see how cute the uniform of Silk Air nie. Air hostess dorang lagi nampak muda-muda, macam lepas sekolah pun ada.. rugi la tak ambik gambar. Berbanding dengan air hostess dari negara barat nih, bukan I nak kutuk la tapi how should I put it….mungkin disebabkan oleh gene ke, badan big size tinggi, rambut bersepai, make up tak kemas, haggard looking, macam tak cukup tidur and they look quite old (hai..sendiri macam la muda kan..). Ada tu macam pra menopause but I guess due to their country policy yang tak boleh discriminate on how the person’s appearance tu yang lepas kot. And from what I can see, kerja dorang nie teruk, kena attend to the passengers needs etc. although it looks glamorous at time.

Ok, now I want to talk about the people, things etc. between London and Paris. Londoners are mainly quite helpful, polite and some are friendly. In terms of physical wise, they are not that tall or robust, quite berisi and sloppy looking. I’m talking about the “true” Londoners or English people la kan. Dorang tak ada la begaya or sharp looking yang macam kita tengok kat tv or their celebrity. Kebanyakkannya, alahai.. selekeh je, baik pompuan atau lelaki, kira orang yang common la kan. And also, orang dia jalan laju-laju, it is like they are in hurry and rushing all the time.

I kan tak pernah tengok rancangan tv yang paling banyak sekali ada game show selain dari kat UK nie. Tiap-tiap hari ada je game show and on top of that lepas satu, satu dalam masa tu jugak. Itu belum lagi reality show and talk show dorang yang to me, what a joke. Ada satu talk show to pernah disiarkan kat Astro title The Jeremy Kyle Show, siap guna polygraph untuk find out the truth about pasangan masing-masing.. kelakar la. Si Jeremy nie pulak straight forward and main bagi je kat loser loser nih… And macam-macam lagi la reality show dorang. Like I said, I tak pernah tengok programme tv yang terlalu banyak game show and reality show macam kat UK nie. Sampai I terpikir adakah their government allowed this thing to be shown or to be created for the audience in order for them to be diverted their attention from masalah negara dorang yang tengah runcing at the moment?

Masa kita orang kat sana, macam-macam issue and pekara yang telah terjadi such as NHS, cut on school budget (pelajar dorang siap berarak lagi, protest tunjuk perasan secara aman) and jobless. It was reported that 2.5 mil people are out of work in their country and I tengok their media nak menyemarakan lagi or nak divert attention by saying that the foreigner la , immigrant la taking over their jobs. I don’t know whether dorang nie malas ke and mengharapkan monthly benefit and kalau ada anak ada child benefit from the government. Jangan la ingat best sangat or glamour sangat tinggal kat oversea nie kalau tak berduit and tak berpelajaran. It is a hard life especially kalau warna kulit kita lain dari dorang. Walau tak obvious, I know and I can feel that, some of them (tak semua yea) ada rasa dengki and iri dengan kita asian because right now we are a force to be reckon with.

Foreigner or immigrant memang cukup la ramai kat sana, itu tak termasuk dengan tourist lagi. Hampir kesemua sales people, waitress etc. is a foreigner. Kebanyakkan dorang nie datang dari eastern Europe. Sekarang nie semua negara Europe excluding Switerzerland is a EEC member, they are free to go or work anywhere within the EEC country without any visa/passport or permit. Sometime it was hard to understand what they were saying, due to slang dorang yang agak tebal dan pekat and English dorang tak berapa bagus.

Tourist memang ramai kat sana, especially pak pak arab nih. Most of them, tak kisah pun telan burger or minum kat café-café or restaurant yang sah-sah dagingnya tak disembelih. You can call me kolot or whatever you like and I know I’m not a born muslim and converted aje, and I also know I bukan la se pious mana but I will try my very best to avoid makanan yang kesahihannya di ragui (bahasa….). I will not enter kedai makan yang tak bertanda halal atau memakan daging yang tidak disembelih walau di mana I berada. Kalau I terpaksa masuk ke kedai makan yang ada oink-oink, disebabkan ketiadaan tempat or makanan halal, I will only order ikan, seafood or vegetable sahaja. But like I said, pak pak arab nie relax je belasah and minum-minum anywhere they like, regardless halal ke tak. I’m not judging them but I guess their view about the religion and what was written is different from mine, I will never know…

Now I want to talk about the best part about living dekat negara four season nie. Oh I suka akan musim-musim kat negara empat musim nie. The main reason was because, kita boleh tukar-tukar fashion every season. Baju-baju, make up, perfume, bags etc.. are so murah and berbagai-bagai. Boleh gila tengok barangan dorang especially during sales. Heaven….

Like I said earlier mainly Londoners nie quite friendly and helpful, yes indeed. Kalau kita tanya-tanya macam mana nak pegi sana ke sini, they are very happy to show us. Ada sekali tu kita orang termasuk kat Nickelodeon punya studio and tanya macam mana nak pegi ke certain-certain place, the receptionist lelaki negro nie, siap print map and explained in details how to get there. Taxi driver pun kebanyakkannya friendly and some of them were surprised that we can actually speak English very well. Ingat kita nie apa eh? But one thing, taxi driver ke or orang-orang putih nie, kalau kita kata kita tourist, wah bukan main suka lagi dorang but cuba la kata tinggal or kerja kat situ sure dorang tak suka ekeke…try la…

Generally, we had a great time in London and do not hesitate to come again.. but we don’t know when… Loy mau cari maaa….

On Part 3, I will write about Paris or Parisian.

Comments

Anonymous said…
kindly plz elaborate about 'gatal kanji'
wakakakaka

sy penah naik British airways kt ats compund dia, sis.... xde nk naik train mcm kt klia...dah la tu, no Stewardes, but steward...x merembes langsung...
haha

-nakkal-
Misty said…
hahahahaha..laju je dia part part tu heheheh...

dorang nak besarkan lagi the existing airport.. tah camne rupa nanti..

dorang tau ada penumpang NAKKAL, tu yang dorang suh steward je layan hahahhahaa...

Popular posts from this blog

Kuih Kapit, Sepit, Love Letters or Egg Rolls

Kisah Mesin Ais

Kisahku dan Gigiku