Tuesday, February 8, 2011

Paris Part 2&3/3 (Part 16)

Monday, 31st January, 2011

Notre Dame Eiffel Tower

(Cantikkan view nie)

(Notre Dame)

Then kita orang make a stop at Notre Dame. But since dah kelaparan yang amat, we decided to look around for a place to eat. Alhamdullilah di celah-celah lorong kawasan tu, we found one. Told you, it is easy to look for a halal food kat Paris nie, merata-rata you can find. But this place is very very small dan sangat cramp. Dia punya heater alahai macam zaman purba but the place is clean and penuh dengan orang. Offcourse ler penuh, tempatkan sempit. Apalagi melahap as usual and at that moment orang ramai sibuk tengok berita pasal Egypt yang dalam keadaan huru hara. In fact masa kita orang kat London lagi bende nie dah panas. Oh there is so many thing that I want to talk about especially the country and the things that happened around it, I will write about it in the future. Anyway, lepas makan, we walked around a little bit and bought a few souvenirs, sikit je beli sebab tak nak bag berat (huhu… nanti I story).

Lepas beli souvenir, both of us ke Notre Dame balik to take a pics etc. Again, we’ve been here during our last trip and we even enter the Notre Dame nih. I don’t know that it was a church until we went in but I regard it as part of my trip and not pegi menyembah atau melakukan upacara persembahan dorang. Yang penting niat. But this time we didn’t go in sebab dulu dah masuk. Lepas ambik gambar sana sini, we walked around, beli sikit-sikit souvenir and tukar duit. Wah, banyak commission orang tu (pengurup) ambik..ceh! Kalau korang nak tukar duit, baik la tukar kat Malaysia..lagi untung.

(lunch or more like an early dinner)

Then I saw our bus was coming around the corner, I apalagi, jerit kat husband I suruh belari sebab takut tinggal bus. Tak kuasa nak tunggu lama-lama kat bus stand dorang. Dari jauh I tengok husband I termengah-mengah belari dengan bag yang di sandang ke depan. Tiba-tiba I jadi sayu…kesiannya dia..Dulu-dulu dia cukup tangkas, sekarang nie…huhuhu…dah tak ada energy I tengok. Sampai kat bus tu, I suruh tunggu husband I. Driver tu cakap, it was going to another route. I tak nak la pegi kat route tu, so I keluar balik. Then husband I pun sampai and tanya nape tak naik, I kata bus tu pegi route biru. Yang kita orang nak naik was green and yellow aje. Next time kalau I pegi Paris lagi (entah ke bila), I will use the route blue and red. Although it was 5 days kat sini but still tak cukup time.

(Arc de Triomphe at Champ de elysee - I ambik gambar dari atas roof bus. Banyak lagi gambar I ambik tapi malas la nak upload)

Tak lama kemudian, bus yang I tengok coming around the corner tadi, rupa-rupanya itula bus yang sepatutnya kita orang kena naik. Husband I suruh pegi kat stand yang satu lagi. I kata, tak boleh, kita kena tunggu kat stand itself. Husband I suruh jugak pegi. Bila I pegi, bus driver tu suruh tunggu kat bus stand itself. I apa lagi, mengomel kat husband I, buat malu I aje.. geram I, especially kalau I betul kan… Told you, he can get on my nerve sometime (all the time). Then kita orang naik and along the way sempat la I ambik gambar kat atas roof bus tu dalam keadaan yang sungguh menyejukkan itu.

(Eiffel Tower)

Then we make a stop kat Eiffle Tower. Sempat la beli souvenir kat penjual yang bejalan kaki kat situ. And sempat la jugak pompuan gypsy yang macam kat Lourve approached I. I buat tak layan and then dia cakap asalamualaikum and then pegi kat husband I, then husband I bagitau, pompuan tu guna modus operandi yang sama and tanya, do you speak English, husband I cakap no then pompuan tu blah. Both of us tak naik atas, like I said before, on the last trip kita orang dah naik. So ambik gambar sikit-sikit and cepat-cepat I ajak husband I balik sebab aritu weather tersangat la sejuknya sampai mengeletar seluruh badan I.

(Paris Eye, macam kat funfair je kan, buruk tau, I nak naik pun tak berani... hehehe.. abis la tak dapat anugerah dari kedutaan France nih wakaka...)

Kita orang tak naik bus on and off sebab dah tak tahan nak tunggu instead we used taxi. Masuk dalam taxi I cakap sejukknya and then taxi driver tu gelak and say something I pun main oui oui je la.. (pronounce “we” meaning yes… I ada beli buku French translation and even download kat my ipad that is why I understand sikit-sikit…sikit je…). Tak susah actually bahasa dia.. (wah…action eh), asal ada yang ujung-ujung tu macam paham, I rembat je la.

Anyway, taxi driver nie sangat baik, bila I ambik gambar dari taxi dia, dia siap bukak cermin and suruh I bukak sendiri and jangan takut-takut. I assumed itu la yang dia kata sebab both of us didn’t understand each other. And dia siap point mana-mana landmark and mentioned the name.. kadang-kadang dia drive slow in order for me to take the pics around. Nantila I akan cerita perihal, culture dorang kat sini....

No comments: