London/Paris Part 1 (Part 13)

Friday, 28th January, 2011

Paris

(Breakfast Crepe kat St Pancreas sebelum berlepas ke Paris)

Around 10.30am, kita orang checked out from Holiday Inn - Regents Park to go to Paris. We leave some of the bag kat storage hotel Holiday Inn nih because kita orang akan balik ke London and stay at this hotel sebelum balik nanti.

So like I said, kita orang pegi ke Paris by Eurostar sebab kalau guna Ferry it would be late and kita orang pernah guna dulu masa ikut trip.

(Light snack kat Eurostar)

Masa beli ticket aritu husband I lupa mintak halal food so dorang bagi yang ada bacon. Kita orang reject the bacon and makan mintak tukar ke roti. I makan roti aje, yang lain tu tak lalu nak makan. But husband I dah mintak eurostar sediakan halal food bila kita orang balik nanti.

(Our room at Hotel Crowne Plaza Paris-Republique)

I was so worried about booking and choosing through the internet masa kat KL aritu. But lucikly I found this hotel and I baca review bagus aje. But still I was hesitate at first until I masuk dalam.. fuh lega. Sebab as you know, jangan harap la nak dapatkan hotel yang bersih and bagus kat europe nih unless it is a 5 star hotel. But hotel nie is a 4 star hotel tapi nasib baik ok. But wi-fi kena bayar just like kat Holiday Inn-Regents Park. Kat sini it cost us about Euro23.00 for 24hours..mahal sungguh. Kalau hotel kat Malaysia, free aje.

Anyway, this is not the first time we went to Paris. In fact this is the third time. The reason why we want to come again was because masa ikut package dulu, the time was so limited and we only got to spent one day aje sangat kelam kabut, so we decided to come by ourselves and spent more time to discover the place by ourself. Itupun macam tak cukup time. Oh.. the weather was freaking cold than yang kat Britian.. celaksss tul haha..

In front of our hotel nie is a metro station and taxi berderet tunggu depan hotel. Makanan halal kat sini merata-rata tapi semua makanan timur tengah, kebab etc. Soal nak makan memang tak ada masalah langsung. Syukur... Tapi berat badan I dengan husband naik mendadak and perut I berlipat macam pancake..serious.. I hate it.. Balik nie I mesti diet and exercise.. (yela tu).

Seperti biasa, I mesti ambik gambar bilik mandi kat mana-mana hotel I tinggal. Tak tau kenapa la. I guess it was just a habit. Toiletries kat hotel nie pun ok, sabun mandi is body shop, cream wash is dove and shampoo and gel mandian is Lux.. ok la tu..dari tak de...



Kat atas nie is a spray bantal and katil. Kalau tak dapat tidur lena, spray je bende nie. I tak pernah guna lagi sebab I senang tidur kat sini. Letak kepala kat bantal terus tidur unlike kat KL which I susah sangat nak tidur. I think sebab penat dah bejalan masa siang hari.

(First meal at Paris. Nasi, curry ayam, curry ikan, kebab and samosa)

Husband I bukan main rapat lagi dengan pekedai-pekedai makanan halal kat sini... merata-rata dia pegi and semua orang kenal dia and ada sorang Bangla tu siap tau cakap melayu lagi. Bangla tu pernah datang bercuti kat malaysia tapi dia kata bahasa melayu senang aje. Dia dah duduk kat Paris nie dekat 28 tahun and dah jadi warganegara sini. Dorang boleh tau husband I orang malaysia masa mula-mula husband I tapau makanan kat sini, dorang kata ramai orang malaysia datang makan kat sini.

Kebab kat sini portion sangat la banyaknya, they give generously dan sedap nak mampus. I think sebab mat salleh kuat makan but seriously sedap giler..daging tersangat la lembut dan sungguh enak. Tapikan I still rasa kebab kat German la yang paling sedap. I rasa I tak akan dapat jumpa kat mana-mana lagi.

Ok..I nak cau..nanti I sambung lagi kisah kat sini... I lambat update sebab I penat each time balik bejalan and malas pun yea jugak.... Anyway, esok dah nak balik London and I masih tak berkemas.. huhuhu...

Comments

Anonymous said…
Hi Misty...been a silent reader for a while..2 thumbs up for the very interesting and thorough review of ur trip to london n paris..wonder why i didnt discover ur blog earlier..rugi tau...tks ^_^
Misty said…
Hi Anonymous,

thank you, segan la, blog I nie merapu je..bahasa pun tunggang langgang.. kalau pegi trip baru ada story, kalau tak sepi je..hehe..

Popular posts from this blog

Kuih Kapit, Sepit, Love Letters or Egg Rolls

Kisah Mesin Ais

Kisahku dan Gigiku