What I've Learned and Experienced Part 1


Hari pertama I sampai kaki kat kota London, I dah terkena winter itchy. Bermula dari betis I, naik ke peha, tangan and then ke seluruh badan. Gatalnya tak dapat digambarkan. I had experienced it when I came here before but it was towards the end of my trip. But this time it was in the beginning of my trip. I try not to scratch it but I can’t help it. And sometime sampai berdarah I garu. Rupa betis and tangan I buruknya, macam orang sakit kulit. And I selalu terbangun tengah-tengah malam sebab tekejut gatal. Habis lotion I gunakan but it still does not work. Sometime when I couldn’t stand it anymore I akan mandi semula although I baru lepas mandi. Bila kena air and sabun, adeehh..pedihnya sebab I garu sebelum tu. Mula-mula tu risau jugak sebab husband I tak kena but bila I surf kat internet I rasa lega sebab, it’s only happen during winter time and omputih pun akan kena during this time. Yang peliknya it only happened kat dalam hotel and kalau bejalan-jalan siang hari, tak ada pulak. Bila sampai KL, automatically, kegatalan I hilang???

In term of kesihatan dalaman, I mengalami sakit and perit tekak on that first day too. I had drinks lots of water and makan banyak strepsil and apa-apa mint base gula-gula. I also terkena batuk-batuk sikit and little bit of running nose. Husband I as usual, ok je. Rambut I jadi berserabut serta kusut bila dah abis bejalan di siang hari, although I put lots of olive oil and I washed it every evening. Another funny thing was, I have no desire to go to a toilet to pee no matter how cold it was during that day. Minum la air sebanyak mana sekalipun I tak akan terasa nak pee. I boleh tahan sampai petang, balik hotel baru I buang air kecil. Husband I pulak, kejap-kejap nak buang air kecil. Pelikkan sebab kalau kat Malaysia, tiap jam I nak buang air kecil kalau jalan-jalan kat shopping complex.

Selain dari tu, I was so glad, I langsung tak terkena cirit-birit or any gastrick yang teruk-teruk. Cuma sekali je I kena gastrick / perut berangin itu pun sebab makan cherry pagi-pagi. Other than that I'm fine. I think because makanan dorang tak macam makanan kita, kita banyak campuran and some of it terdedah lama-lama kat luar kot. But kalau hari-hari makan makanan dorang alamat, fatty bom bom la I, kebab and kari hari-hari.

In terms of sleeping pattern, around 3am London time, I mesti terbangun sampai siang and sampai la I nak balik KL still sleeping pattern I tak berubah. Kadang-kadang around 12am I dah terbangun and I akan tidur balik around 4am and terbangun balik around 6am. Kat KL sekarang nie I mengalami sleeping disorder lagi. Pukul 5am baru I dapat tidur and I akan terbangun around 3 or 4pm. It is still going on right now and I do hope it will get back to normal as there is so much things that I need do. We had sent all of the clothes to the laundry untuk cuci biasa and tapau makanan because of this matter too. Baju yang untuk dry clean tak hantar lagi.

On the second part of this entry I will write about the people, the surrounding and etc, base on my observation/experienced.

Note : Baju yang hantar untuk cuci biasa kat laundry kan, berbau semacam, macam bau asap hangus and some of our t-shirt and short tidur husband I terkoyak and reput. Ada yang turun colour / lusuh. Nanti husband I kata dia nak complaint. ( Yela sayang sebab some of the t-shirt beli kat London… damn it!)

Comments

Anonymous said…
waaa..jetlag x hilang lg ke? tu yg tdo d luar normal tu

mcm kes baju reput tu, sy pernah alami...
kasut sport terkena air bateri kt KL, tp masih boleh pakai.. bawak g jepun time early winter, waktu nk balik Kl,kasut mereput dlm flight..huhuh

-nakkal
Misty said…
ituler..tak ilang-ilang lagi..sis sampai skrg tido pukul 3 or 4 am..terukkan?

kasut reput, mesti nampak ibu jari kaki eh..ehehehehe...
Misty said…
errr..nakkal, reput tu antar laundry kat KL not London yea.. heheh..mesti dia tersalah pikir..hehe..

Popular posts from this blog

Kuih Kapit, Sepit, Love Letters or Egg Rolls

Kisah Mesin Ais

Kisahku dan Gigiku