Kemas Rumah..

I tersangat-sangat busy sekarang nie, nak baca buku pun tak sempat. I have decided not to play Farmville lagi. This time I betul-betul serious. I know dah berapa kali I cakapkan. Dan beberapa kali jugak la I “fall of the wagon”. Memang susah betul nak lepaskan jawatan sebagai peladang cyber yang gigih nie. At first I thought I nak delete je facebook (yup dah berapa kali jugak I cakap), then I decided biar la, so that I still boleh keep in touch with kawan-kawan and sekali sekala borak dengan dorang. And kalau berkenalan dengan orang baru, the first thing that they would ask, ada facebook or please add. Maka I biarkan la.

Anyway, like I said, I was so busy with all kind of stuff and with all the spring cleaning (macam la negara kita nie ada four season). I kan dah banyak kali cakap kat husband I, suruh kemas store. Dalam store tu penuh dengan barangan dia yang pada I menyemak aje and not necessary pun. In fact he kept all kind of crap and semua bende nak simpan. Each time I suruh dia kemas, asyik cakap, this weekend la, next weekend la, nanti dia ambik cuti la, all kind of excuses. Last Tuesday, I couldn’t stand it anymore. I cakap dengan dia, are you going to clean it up or do you want me to throw it away? As usual dia kata nanti. I can’t wait any longer, I terus pegi store yang kuda pun boleh sembunyi and susun and punggah whatever. Then husband I cepat-cepat masuk store and I paksa dia buang apa-apa yang I rasa tak penting. I think, husband I ada a little bit of penyakit hordes kot? You know yang pernah keluar kat tv dulu. Kat CSI LV pun pernah keluar kisah nie but husband I taka da la teruk macam kat cerita tu. Kat CSI LV, mayat yang dah lama pun ada kat dalam rumah… And I find that he is very hard to let anything/stuff go. To him everything is important even kotak kosong sekali pun. Alasan dia? Sebab nak simpan barang dalam kotak-kotak tu.. Sampai bila pun barang tak dapat buang kan. Sesambil tu I guna psychology sikit and I selang selikan dengan unsur-unsur ugutan dan disusuli dengan jelingan maut dari I. Ber plastic-plastic sampah yang dia kena buang, siap guna troli besar yang macam kat kilang nak angkat segala benda tah apa-apa tu. Penat tu tak usah cerita memang tersangatla penatnya. Dah tua-tua nie lagi la… ish..

I rasa lega store dah kemas and two days later, I attacked our study room. I tengok husband I buat muka sedih penuh simpati. Dalam hati I nak tegelak but I have no choice. Our study room is a big mess and 90% of it was his. Dengan tah kertas apa-apa tah. I cakap kat husband I kalau dia tak nak buang kertas-kertas rubbish tu, bila dia tidur malam, I akan kumpul semua tu and letak keliling dia and bakar dengan dia sekali. Wah..attempted murder la pulak kan.. Geram la.. So at the moment our house is still in a big mess dengan almari kat study room yang dah nak roboh di tarik ke ruang tamu. Dan segala barangan yang nak di buang kat tepi pintu masuk. Sesak dada I. Husband I kata, weekend nanti dia akan call lori suruh angkat and buang. Lepas nie another room lagi nak kena kemas. That room is going to be our biggest obstacle, dengan carpetnya, dengan bag-bag, meja, kerusi, basikal…ohhh you name it. I rasa macam nak menjerit aje.

Oh ya… aritu I pegi Energy Spa sebab badan I kan sakit-sakit kan… I cakap kat receptionist tu, bahu, tengkuk and atas belakang I sakit. Receptionist tu kata nanti dia akan bagitau therapist suruh concentrate kat bahagian-bahagian tu. Sekali therapist tu massage and tekan addeiihh, I meraung sampai orang sebelah yang tengah berurut pun dengar. Malu pun ada but I have no choice, kalau nak baik. Airmata pun tekeluar tanpa sengaja punya la sakit. Sakit giler. Tak pernah dalam hidup I sakit kena massage macam tu. What to do….

Then yesterday, I try kat another spa, dekat dengan rumah. Ok la.. I think sebab I sibuk berborak dengan therapist, so tak rasa la nikmat kena urut. Tapi sedap jugak dia urut kat bahagian kaki and betis. Tapi murah lah.. Urut for 1 1/2 is RM80.00 je. Kalau package pun yang paling mahal is RM188.00. Nanti I nak try yang lain-lain but I will still go to Energy Spa.

Comments

mawar said…
hi sis rajin nya
Misty said…
hi mawar,
bukan rajin tapi terpaksa hehe..

Popular posts from this blog

Kuih Kapit, Sepit, Love Letters or Egg Rolls

Kisah Mesin Ais

Kisahku dan Gigiku