American Idol 2010 Season 9


(image from http://bit.ly/4P5dio)

American Idol 2010 with season 9 is back.. wohoo..

Petang semalam I dah siap-siap goreng nasi for dinner before 6pm sebab it was the time that AI start. Husband I lambat balik pulak, kejap-kejap I tengok jam sebab I don’t want to miss it hehe.. macam budak budak. Bila dah pukul 6pm I terus makan dulu, tapi slow-slow sambil tu I dah on kan tv kat bilik. I tak nak tengok kat living room.

This year Paula Abdul dah tak ada and tempat dia digantikan oleh Ellen DeGeneres. But yesterday she was not there, I think dia akan muncul during top 20 agaknya. So guest judge for yesterday was Victoria Beckham. Biasalah minah nie punya dress up. Tapikan surprisingly she was very well mannered, well spoken and very polite. Suara dia lembut aje, bila dia bagi comment and tegur pun baik-baik aje. Even bila dia sound Simon sebab Simon rolled his eyes pun punyala baiknya. I jadi suka pulak dengan dia. I thought she would be snobbish or belagak ke or not approachable ke.. Tapikan I memang suka minah nie punya taste in style tapi not yang nampak silicone breast tu.. I know dia kurus and macam jerangkung but ok apa I suka body macam tu.. nampak muda. Even kalau dia buat plastic surgery kat muka dia pun, pada I it is ok, dia nak nampak lawa, muda and tegang. Tapi breast dia tu nampak memang fake la kan.

Anyway, as usual bila audition aje, ada yang best and yang tak best, ada yang stylish ada yang perasan, annoying dan tak sedar diri. Yang tak sedar diri tu yang I tak tahan. Sometime I hairan la.. macam mana dorang boleh tak sedar yang suara dorang tu teruk nak mampus and don’t get me started with their sense of dressing. Kenapa la makhluk makhluk jenis nie wujud kat dunia? Kenapa la dorang tak boleh differentiate the way they sing and the professional singer yang dorang dengar or tengok kat tv tu? Kenapa la telinga dorang terbalik? Kenapa la mak bapak sedara mara dorang are so blindly support anak or family tanpa dorang sedar yang anak or family dorang just can’t sing. I mean I admired and envied family yang supportive nie tapi maybe because dorang dari gene yang sama agaknya yang membuatkan dorang tak sedar akan “kehodohan” suara anak/family dorang?

Yang separuh tu datang macam nak pegi bergaduh or dress up like a clown (kalau suara sedap tak pe jugak)... I hairan la. Tak terpikir ke when you pegi audition that you have to impress the judges? And separuh lagi tu perangai punya la kurang ajar and cocky. Macam mana la you nak ambik ati judges with that kind of attitude. I know it is good to be yourself but not to the extent that you think the judges would understand who and where your’re coming from?

Tapikan those yang suara sedap/merdu and dress up appropriately are so cool, humble, kind and well mannered. And separuh tu tak confident and takut-takut. Pelikkan? Tapi yang suara macam kesyialan, selain belagak, aduhhh makk... confident nya setinggi Gunung Everest! I think dorang nie gila kot?

Comments

Popular posts from this blog

Kuih Kapit, Sepit, Love Letters or Egg Rolls

Kisah Mesin Ais

Kisahku dan Gigiku