My New Sewing Machines

(My new sewing machine brand brother NV30^^)


70 stitch types
F.A.S.T needle threading system
1 step automatic buttonhole
7 Point feed
Drop feed lever
LCD display screen
LED sewing light
Quick start bobbin
Stitch length/width adjustment
Automatic bobbin winding
Hard casing
NV30 / Innovis 30 computerised sewing machine will inspire you to be creative.The NV30 / Innovis 30 offers fantastic versatility. The electronic “jog dial” provides fingertip control to choose from 70 stitch patterns, including 7 buttonholes. The LCD screen means you can see at glance information about the stitch you have chosen, and the electronically controlled functions allow you to adjust the stitch sizes in a much more precise and simple way.

Oh did I tell you that I dah tukar sewing machine baru? Lupa nak cerita, about a month ago, my husband bought me an industry machine khas untuk jahit lurus after I ngomel pasal singer yang sungguh tak guna tu. Masa cina tu hantar ke rumah tiba-tiba husband I pointed to another box. I kata apa dia, dia kata your new portable sewing machine. I was like, What? You bought me a new one? Dia senyum, I was speechles and offcourse la happy kan. I check, Wah! brand brother. Wow, pada I sungguh canggih manggih, computerised berbagai and macam-macam feature yang I tak pernah I tau before this. Dah sebulan and so far belum buat hal lagi, tak tau la in the future. I hope not, please don’t or tak pasal-pasal jadi mangsa tendangan I yang terbaru. I pegi kelas I bawak sekali sebab untuk memudahkan kerja I, beside I tak suka pakai yang kat kelas singer colour hitam yang selalu buat hal tu. Tapi owner kat sekolah tu dah beransur-ansur tukar ke industry machine jahit lurus (macam kat bawah nie).

(My Industry Sewing Machine untuk jahit lurus)

Yang jahit lurus kat rumah tu I tak guna lagi sebab I have no use of it so far, tunggu I buat baju nanti baru la I guna lagipun nak kena tau handle macam mana sebab, laju and susah nak control, nak kena biasakan. Tapi kalau untuk jahit langsir memang beguna. Untuk jahit kasut and kulit pun boleh. Dangerous jugak kalau tak hati-hati. I siap letak pagar lagi sebab takut terjahit kat jari... takuttt....Mula- mula I bukak sebab susah nak masuk jarum tapi lepas tu I decided baiklah I pasang semula. Haritu baru nak guna, enjin dah buat hal, then cina technician datang and ganti enjin baru. Lepas tu husband I suruh letak lampu worth RM100.00, terang benderang.

(Bahagian kaki, kena pandai control sebab a bit tricky and mudah terlajak kalau tak biasa)

I belum tahu what is my future and what I plan to do but yang pasti abis aje all my lesson I akan mulakan untuk membuat baju-baju I. Fabric banyak dah beli tunggu nak buat aje. Oh, malam tadi Yati bagitau I ada lesson baru, belajar buat jacket, slack, corset, gown etc., starting next week. I rasa macam nak sambung lagi tapi tengok la macam mana. Penat sangat bila balik dari belajar nie.. sakit pinggang. I ingat I sorang je rupanya budak-budak kat situ pun sama... Anyway, I nak kena habiskan semua lesson I before embark on a new journey...wah..hebatnya bunyi.

Me : :)

Comments

Anonymous said…
wah...Brother...sama mcm Lily punya
cuma xde lah advance mcm sis punya ni
hehehe

bertuahnya badan dpt present dr abg Roy
mesti makin bersemangat nk menjahit ni
rasa2nya, bape helai la baju melayu abg Roy sis akan buat thn ni ye?
hehe

btw, jahit lurus tu jahit tepi kan?
lain istilah diguna..sy guna istilah org dolu2, sis guna istilah silibus sekolah jahitan
:)

-nakkal-
Claudia said…
hehehe...

jahit lurus tu bukan jahit tepi...jahit tepi sis dah ada, ...sis ada post gambar dekat blog lama aritu..lupa eh?

jahit lurus tu hanya untuk jahitan lurus yang tak ada pattern...sesuai untuk buat langsir dan apa2 yang lurus...

so skrg sis ada tiga mesin jahit, mesih jahit lurus, mesin jahit tepi dan portable mesin jahit...

Popular posts from this blog

Kuih Kapit, Sepit, Love Letters or Egg Rolls

Kisah Mesin Ais

Kisahku dan Gigiku