Ayam Penyet dan Masak Lemak Pucuk Ubi

Yesterday evening both of us decided to makan kat luar (again), lunch ada lagi kat rumah tapi teringin nak makan kat Popeye (selepas upload gambar kat blog haha). On the way nak ke situ, lalu dekat deretan restaurant then I ternampak nama Restaurant Ayam Penyet. Actually masa pegi The Curve/Power House, being the adventurous eater I ajak husband makan kat situ. Being the not adventurous guy at all, dia bagi macam-macam reason tapi dia tak akan menolak kalau I insist tapi I malas nak dengar songeh dia tu.


(Ayam Penyet or Smashed Chicken)

Like I said I ternampak nama Restaurant Ayam Penyet nie, I cakap, you mesti tak nak makan kat situ kalau I ajak, susahlah tak adventurous macam I. Dia hesitate and finally agreed. I pulak buat-buat jual mahal and guna reverse physcology, I kata tak pe la, nevermind la, etc. I nak buat dia rasa guilty. Immediately dia kata ok, sungguh senang I nak sicko kan itu abang haha... I kata takpe kita tengok kat dalam shopping complex mana tau ada yang lain lagi (ewah I main tarik tali lagi).

Masuk kat dalam shopping complex, eh ada lagi Restaurant Ayam Penyet nih. I kata so? Dia kata jom la. Pelayan kat situ datang, jemput both of us masuk and explain tentang food dorang. Pekat bahasa indon dia. I tanya nie sama ke dengan yang kat luar tu, dia kata lain kedai. Tanya pandangan dia apa food yang patut order..dia pun bagi a few suggestion.


(Masak Lemak Pucuk Ubi)

Tak sampai 10 minutes food dah sampai. Wah! bagus service. Dishes pun panas-panas lagi.. Not bad, ayam ada rasa sikit macam ayam goreng biasa tapi bau rempah/ramuan harum dan menaikkan selera. Masak lemak pucuk ubi dia...oh wow... sangat pedas dan tapi sungguh lazat.

Me : Nak bukak blog baru just for food ke tak nak nih... lamanye I pikir haha...

Comments

pergh....pucuk ubi....pekat padas....sedap tuh
Claudia said…
ituler fiez, sampai skrg sis masih terasa akan keenakkannya...

Popular posts from this blog

Kuih Kapit, Sepit, Love Letters or Egg Rolls

Kisah Mesin Ais

Kisahku dan Gigiku