Thursday, January 28, 2010

Adnan Sempit


After reading about lots of enticing review about cerita Adnan Sempit nie yang rata-rata mengatakan cerita nie sangat best dan sangat kelakar, I decided to watch it myself but I have some reservation, knowing how filem filem Melayu yang sungguh suck selama nie. Please don’t get me wrong, I bukan nak simply condemned but those who knows what I’m talking about would understand.

So dua hari lepas with not much anticipation and hope that I would enjoy myself, I told my husband that I wanna watch this movie. Terkejut yang amat dia, he didn’t expect it at all. He asked me again, what, are you sure? I said, yeah..I wanna watch this movie while trying to look serious but there is a hint of grin at the corner of my lips. Then after work dia pun beli ticket and around 8.30pm both of us keluar rumah.

Sampai je kat situ, dia kata nie mesti tak ramai sebab masa dia beli ticket earlier on, cuma dua row je yang ada org booked, itu pun sikit. I kata, hey, orang siap beratur la nak tengok movie nie. I kata, tengok tu..ramai orang tengah tunggu time nak masuk. Dia kata no...orang nak tengok cerita lain. I kata wanna bet? Bila dah masuk duduk, hah..ramainya. I kata so? what do you have to say now, sambil mengangkatkan kening I hehe.. Ada orang ada siap bawak baby umur 3 4 bulan and budak 3 4 tahun. I kata sudah dalam hati, sudah! nie mesti ada adegan menangis and kejar mengejar.

Anyway, the movie was supposed to start around 9.30pm tapi ada masalah technical so lambat la start. And sebelum tu ada snippet utk movie yang lain sebelum ada glitch and tekejut most of us bila ada sorang mamat nie bertempik, I mean really bertempek dan gelak bising-bising. Baru tengok gazette cerita lain dah kecoh and it was not even funny. I cakap kat husband I abis, we wouldn’t be able to enjoy it with this bloody monkey around.

Ok I nak comment kelemahan cerita nie dulu yang sepatutnya pengarah kena pandang. First, just because orang tu kaya, must they makan anak beranak kat tempat mewah? Apa salahnya makan dan berborak kat rumah and also berkain pelikat ke, it would be more natural. Asal kaya je, mesti makan kat restaurant hebat (yang part anak beranak la, yang part Nadia ajar Adnan tu tak pe sebab lojik). Second, when you compete and bid for the same tender, takan you nak share information with your rival and do your work together eventhough he/she happen to be your bf/gf? You are competing with each other for God sake! Lastly, takan la company akan terus approve one tender even before checking/reviewing/comparing etc. terus agree at that very moment, which took like a few second. It took days/weeks untuk agree and bagi tender kat mana-mana company. I yang surirumah nie pun tau... Lain kali analyse betul-betul, bende kecik-kecik macam nie walaupun kecik tapi penting untuk mengindahkan lagi jalan cerita. Don’t make us feel like we are stupid!

Now the best thing about this movie;

Start-start aje cerita nie dah kelakar... Oh my God, it was soooo hilarious...funny yang amat. I never expect it to be this giler kelakar... adeeihhh... Dari mula sampai abis I gelak sakan..apalagi mamat mereng kat belakang, macam nak pecah, suara dia ketawa yang sungguh exaggerate itu, belum lagi part dia sibuk bagi comment meraung kat movie tu... gila tak?, mesti mamat nie mengalami depression yang sungguh hebat. That is why he is acting like that. Anyway, sambil menonton sambil tu la budak umur 3 4 bulan tu menangis hahahhaa..then budak yang umur 3 4 tahun bekejaran kat bawah... Ya Tuhan, what an experienced it was...hahahaha... I pun tak tau nak cakap apa...

Back to the movie, like I said it was soo bloody crazy hilarious... Pelakon semua best-best and semua berjaya menjiwai watak especially Adnan/Shaheizy tu. Watak dia selamba je dan tak membosankan langsung...Serious, sakit muka I gelak, satu panggung gelak wooo...I had such a great time watching this movie and I’m glad I did. I suka walaupun cerita ada yang tak lojik tapi tak lojik itula yang membuatkan ianya menjadi. It was so believable. I suggest korang tengok la cerita nie, I pasti you all will agree with me. Cayalah, every minute and second of the movie will make you laugh or giggle. Sampai ending pun cerita nie masih buat I ketawa terbahak bahak, kelakar yang amat. I keluar panggung pun masih gelak lagi... Oh, watak Jofri tu meloyakan tekak I, macam lakonan zaman batu je, lakonan anak orang kaya yang di buat-buat sungguh keterlaluan.

Me : Last Friday, both of us tengok movie Legion, I malas nak review, not worth my time although membariskan pelakon-pelakon hebat. Part angel berlawan je best, siap dengan sayap kembang-kembang but sekejap je pun... Movie Legion nie tak tengok pun tak pe...

4 comments:

tok said...

Dlm metro yesterday ada satu artikel yg mempersoalkan kenapa drama/filem melayu suka sangat equate gelaran tan sri/dato' dgn kemewahan & kekayaan walhal ramai yg bergelar tan sri/dato' yg hidup mcm orang biasa...tak mewah mana pun.
Serupalah mcm u tanya kenapa orang kaya mesti digambarkan makan di tempat mahal2 and not kedai mamak...

Claudia said...

ituler pasal tok, kalau I nak kritik pasal drama/filem pasal org kaya nie, esok pun tak abis. Asal kaya je tan sri/dato. For once tak boleh ke org kaya tak bergelar dato etc. Byk yang tak lojik dan tak dpt di terima akal... drama/filem melayu masih berfantasi dongeng...

che^amad said...

macam biasa tunggu masa utk donlod kat internet aje.. muahahaha..
maklum le lanun tegar katanye.. wakakaka

Claudia said...

ahahahaha..masih bertahan dengan profession itu hehehe..