Monday, January 31, 2011

London Part 12

Thursday, 27th January, 2011

Windsor Castle, Stonehenge and Oxford University

(Windsor Castle)

(Windsor Castle)

Malam sebelum berlepas husband I suggested that we go on a one day ride tour outside London. I was hesitated at first sebab I malas kalau duduk lama-lama sangat dalam bus and I tak mau rugi satu hari where we can go somewhere else much more interesting. But lepas husband I checked through the pamphlet and told me tempat yang nak pegi tak jauh around one or 2 hours, I said ok especially bila the mere mention of Stonehenge. I always fascinated and curious about the place. Stonehenge nie kan one of the wonder of the world. Kadang-kadang ada article, documentary or movie yang keluar atau mengaitkan batu nih. So I was excited when he told me that in was in the tour package. I didn’t care much about Windsor Castle except for yang I tau, ianya kediaman which on the weekend the Queen would go there. As for Oxford nih, one of the cab/taxi driver yang kita orang naik, told us that we should go there because the place is nice etc. We were curious about the place too beside itukan tempat orang supposed to be pandai-pandai genius.

(Inside the compound of Windsor Castle)

One day before berlepas husband I siap-siap beli ticket kat concierge hotel. We can buy lunch kat situ but have to pay for GBP5.00. Memula I ingat nak order for tomorrow but I changed my mind. So next morning, pagi-pagi kita orang dah bangun and siapkan breakfast sendiri. Husband I dah beli roti, telur etc. And telur tu dia panaskan dalam electric kettle and butter dia ambik masa breakfast kat restaurant the other day. Dia buat roti telur and I siapkan air, chocolate etc. sebab for sure lapar and takut susah nak cari makanan especially kat kawasan luar London. Turun bawah ada company’s tour punya driver dah tunggu to send us to the bus station. Sampai kat station bus pening jugak cari which tour bus nih. After asking around baru jumpa but we have to wait dekat number platform that was given. Tak lama kemudian tour guide datang and asked us to naik.

Maka bermula la pengembaran satu hari ini.

(Inside the compound of Windsor Castle)

Windsor Castle nie kat luar boleh ambik gambar tapi kat dalam tak boleh. Ada sorang cina nie guard/pekerja kat situ dah cakap tak boleh ambik gambar, dia ambik jugak. Sekali guard situ sound dia nak tengok kat camera dia apa gambar dia ambik and then kena delete on the spot. Kat dalam Windsor Castle nie memang sungguh impressive macam kat Versaille France. Ada tempat tidur king queen, bilik persalinan, dinning room, baju-baju besi, tombak, keris, senapang, pistol, pinggan, mangkuk, sudu, garpu macam-macam la diraja punya barang. Lukisan-lukisan lama jangan cerita la, bertimbun kat dinding dinding. Lukisan kat silling memang sungguh menarik.

(Inside the compound of the Windsor Castle)

Carpet-carpet punya la tebal and berbagai-bagai pattern. Exactly macam kat filem period epic, zaman-zaman reinassance. Husband I kata malam-malam mesti ada hantu bejalan. Biasala dia suka menakutkan diri sendiri... ala ala uncle serious hahaha... Oh yeah, Windsor Castle pernah terbakar in 1992, katanya disebabkan oleh litar pintas. Habis kebanyakkan peralatan or perabot purba kala gone to ashes.

Windsor Castle yang public boleh masuk nie bukan tempat Queen tinggal, dia tinggal kat sebelah. I think Queen dah bo loy sebab tu la dia bukak for public and dikenakan bayaran. Reban ayam pun nak kena maintain everynow and then apakan lagi castle yang sebesar alam dengan pekerja-pekerja or guard yang ramai tu.

(Changing of Guard)

Everyday around 11.00am, guard kat castle nie akan bertukar. I tak tunggu lama kat sini sebab husband I risau takut kena tinggal bus. Padahal masa kita orang pegi kat bus tu, we are the only first two person who were there. He can get on my nerves sometime.

(Marching Band)

I miss this part sebab like I said husband I sibuk nak naik bus sebab takut kena tinggal. Sempat lagi I berdrama dengan si drama queen tu.

(Beli kat noodle salad vegetarian kat Eat, lepas abis makan nie I makan roti telur yang di buat kat hotel..lapar oo..)

Lepas abis tour kat Windsor Castle we make our way to Stonehenge..

Stonehenge

(Stonehenge)

I was so excited and can't wait to see the place yang selalu orang sebut-sebut selama nie. Tempat tu kat tepi jalan aje and dari arah mana-mana boleh nampak dengan jelas. Bila dah nampak dari jauh dalam bus, I was surprised because I expect it to be so impressive ke or besar bagak ke..tapi kecik je and tak ada la besar mana. And kat kiri kanan macam padang aje. Nevertheless, I was so ecstatic. Maklumla, bende-bende purba dan bersejarah nie memang I suka sangat (adakah sebab I pun dah purba jugak?).

(Stonehenge in a different angle)

(Model season maaa...)

Apalagi, sampai je kat situ, bersnap-snap gambar I and husband I ambik. Itu tak kira lagi si model season ini mengayakan aksi-aksi spara tak ghairah itu. Since it was macam kat padang and tiada apa-apa yang melindunginya. It was so bloody bloody cold. Sejuk nak mampus. Paling sejuk I pernah rasa sepanjang I berada kat bekas negara penjajah nih. I dapat rasa bulu roma kat kaki I macam nak tercabut sekali gus. Rasa macam jarum bediri pun ada. I bejalan bak penguin and lenggang catwalk hilang tanpa dapat dikesan. Mulut berasap and we can hear my husband kejap-kejap tarik nafas kat view cam hahahaha.. macam porno je..

(We were surprised sebab masa husband I ambik gambar tak perasan pun I macam bercium dengan batu nih je)

I was so glad I bought the cap the day before sebab dapat cover my ears although I ada bawak muffler sekali tapi asyik nak telucut, with this one I sarung aje and tak tercabut walau angin bertiup dengan derasnya.

(Kawasan persekitaran kat Stonehenge)

I tengok biri-biri nie terus teringatkan lambchop, dah la tengah lapar, rasa macam nak sembelih je sekor.

Lepas bergambar sakan kat Stonehenge, we went to Oxford University

Oxford University

(Salah satu dari building kat Oxford University)

Tau tak? Sebelum I pegi kat Oxford University nie, I ingatkan all the faculty is in the same building or dalam satu compound yang besar dengan rumput yang hijau ke apa ke kan. But I was so surprised (asyik surprised je kau kan dek?), sebab it was not like that at all. In fact, different field was in different building which was far from each other. And it was a town! with all the shop selling all kind of things around. Designer clothes pun ada. Can you believe it? Library kat sini, literature kat hujung nun and etc.

(Library building)

Dalam library nie ada macam-macam jenis buku disimpan dated a few centuries ago pun ada. And anybody can enter freely tapi kalau nak pinjam tu tak tau la.

Masa jalan-jalan kat situ, husband I bisik kat I and said, "you just imagine budak-budak yang bejalan kat keliling kita nie semua genius genius, intelligent". Then mula la both of us cakap, how we wish our parents was wise, well educated and a profesional, we're very sure that we would be one of them kat sini or grad kat sini. Yela tu kalau tak jadi pelakon tempelan.

(ahh..minah bertopi eskimo ituuu..)

Masa tour guide to bagi penerangan about all the stuff around, one of the kid who was passing by told my husband not to believe whatever the tour guide said.. kelakar la budak tu.

(Tanda kat atas nie JK Rowling ambik dari jalan pavement kat one of the Oxford University nih and dia gunakan untuk jadi tanda kat kepala Harry Potter)

Lepas abis tour, husband I sibuk la nak beli t-shirt yang ada tulis Oxford University. He bought a few of rugby style and dia suh I ambik a few. Mula-mula I ingat nak ambik satu je, then husband I cakap, ntah bila we will come again and encourage me to grab more. And I'm very sure dia akan show off kat anak-anak buah dia... alahai sayang...

Lepas abis tour kat Oxford University, kita orang pun balik London, tired but very satisfied. And dinner kat Rasa Sayang...again...

No comments: