Tuesday, January 25, 2011

London Part 8

Sunday, 23th January, 2011

Westfield Shopping Centre

Hari nie we planned to go to Westfield Shopping Centre after we checked through the internet. Ingat nak naik tube since dah ada travel card but when we reached Great Portland Station, tutup la pulak. So kena la tahan cab. Perjalanan tak ada la jauh sangat, but cab charges was GBP16.00..fuh mahal. Sampai situ orang ramai as usual, foreigner and Asian paling banyak. Westfield Shopping Centre nie kiranya yang terbesar kat London ke UK? Tak sure but terbesar kat London la.. but quite frankly, kita punya lagi besar. I expect nak bershopping la sikit but barangan kat sini, even branded item tak banyak choice pun and tak ada pun yang I bekenan.

(Tengok la rupa food tu ada rupa rendang ayam or kari ayam tak? Cuba tengok popiah tu, hangus/overcooked and very oily)

Tengah jalan-jalan tiba-tiba nampak ada restaurant called “Jom Makan”, wah, tiba-tiba I jadi kebulur semacam ...., secepat kilat I ajak husband I pegi ke situ. Sampai je, kita orang tengok menu, and kita orang pikir mesti sedap dari yang kat Rasa Sayang Oxford Street tu. I ordered nasi putih dan kari ayam, husband I ordered rendang ayam and nasi putih. Dia frust sebab semalam dia tak dapat makan rendang daging, husband I kan ada ghout. So today dia order la. Bila food sampai…. well..his rendang ayam doesn’t look at all like rendang ayam (you can see from the picture). Nak kata kari, bukan kari, nak kata kurma pun bukan kurma, nak kata rendang…jauh sekali. I rasa sikit so called rendang ayam dia terus tak lalu. I rasa my kari ayam…ahhh… rasa nak muntah pun ada…but since lapar I makan sikit aje… eeeuww…tak sedap langsung.

Both of us tak abis-abis mengomel and sibuk la memuji Rasa Sayang punya menu. Kejam betul bagi orang makan, makanan macam nie. Dah la tu portion punya la ciput, kedekut. Lauk kucing lagi banyak. Husband I kata nanti kalau kat hotel dia nak check who owned this place. Lepas makan, jalan jalan kejap and I beli makeup, more of a few lipsticks ultra gloss dior, mascaras, bath float/foam untuk berendam kat bathtub etc.. I also bought one watch which captured my eyes immediately. Jam murah brand Envy London GBP25.00, tak pernah dengar pun, rupa macam toys and jam bebudak aje. Then we tried the snog ice cream yoghurt, sedapppp.. Then we went back.

(Lamb kebab and lentil soup at Efes2, portion yang sungguh banyak, tak abis I makan)

Sampai hotel kelaparan la pulak sebab masa makan kat Jom Makan tak sedap and tak lalu.. I malas nak keluar so I suruh husband I pegi tapau. Memula dia pegi kat La Menara tapi tutup then dia pegi kat Efes2. Kat luar tak ada tulis halal tapi bila dia masuk, dia kata ada banyak ayat Quran kat dinding and bila dia tanya pekerja kat situ dorang kata halal and Alhamdullilah. It was a Turkish restaurant. Husband I tapau lentil soup, lamb kebab for me and chicken kebab for him. Banyaknya isi and chicken kebab husband I sedap giler…

Lepas makan, I solat and zzzzzzzzzzzzz…………….


Note : I've just read the review about Jom Makan nih, wow, poor review.. buat malu Malaysian food aje. Mesti pelancong or orang kat sini ingat makanan malaysia rasa macam tu..ceh!

No comments: