Saturday, January 22, 2011

London Part 3

Tuesday, 18th January, 2011

Bicester Village

Hi,

Hari nie we decided to go to Bicester Village. Actually, tak ada plan pun and we don’t even know what is the place. Malam sebelum pegi, husband I belek-belek a few pamphlets and come across Bicester Village and kat situ tulis branded item di jual dengan harga yang cukup murah. So pagi-pagi both of us naik taxi to Marylebone Station dengan menggunakan Chiltern Railways. Bertolak pukul 10.50am sampai around 11.45. Bila dah nak dekat bertolak, both of us were confused with what was written on the electric board tu sebabkan tak biasa. I come to realised that they only put the name of the last station of the route not the destination of the place only when you were in the train, baru la ada announcement.


Bila tengok time dah bertolak I dengan husband terus memecut ke train that was waiting not knowing whether it would take us to the right place or not. Sepanjang belari tu sempat la jugak I tanya dua orang mamat yang tengah bejalan dengan derasnya and guess what? Dia pun tak tau, I guess dia cuma tau tempat yang dia nak pegi. Bila dah nak I dah sampai kat depan pintu train I tanya lady yang kerja kat situ and dia kata yes it was the train to the Bicester, I jerit kat husband I suruh lari cepat-cepat. Husband I masuk je terus pintu train tutup… phewww… Nasib baik tak kena tinggal (ticket dah la mahal eturn GBP30.00 sorang) sebab the moment husband I masuk terus pintu train tu tutup. It took about 45 minutes to reach the place and the weather was kind to us except for sejuk nak mampus.


Sampai kat station Bicester, we were taken by a shuttle bus to Bicester Village itself. Wah, macam kat aiport la pulak. It was more of a secluded place, kira kawasan kampong, except for rumah dorang dari tersusun kemas, bersih tapi dull sebab sepesen j, rumah batu bata colour merah marron dengan lining putih dan atap merah . Masuk je kat kawasan shopping village tu, husband I dah sibuk nak suh masuk kedai nie and kedai tu, I cakap kat dia nanti ler..kita survey dari luar lepas tu masuk. Memang branded item kat situ cukup murah, reduction price up to 80% but I tak beli bag or baju like I originally plan tu. The reason was sebab kebanyakkan macam dah outdated, style-style orang tua pun ada and not much choice. Tak ada satu pun yang berkenan di hati I.


When we went to a shop selling watch, we were surprised at how cheap the watch was kat situ especially jam Tag Heuer, so husband I suruh I ambik. Memula tu I tak nak I kata nanti la. Then on the way nak back, husband I ajak masuk balik kat kedai tu and cakap alang-alang dah sampai and beside we wouldn’t get that price kat KL so I ambik je and yes it was beautiful and yes it was worth buying for a price of GBP510.00.


After that we went to Tesco nak cari roti ke apa sebab I kelaparan, jam dah dekat pukul 2.00pm. Nak makan kat situ tak boleh sebab tak ada makanan halal. Balik dari Tesco terus ke shuttle bus station. Tak lama kemudian bus sampai and terus bawak kita orang ke train station. Around 2.45pm train sampai untuk bawak balik keMaryebone station London. Dalam train I dengan husband I makan potato chips sampai nak abis satu bungkus besar dengan air coke, alas perut sikit. Lapar yang amat, croissant yang beli kat Tesco I tak sentuh pun sebab ingat nak makan kat hotel (tapi tak makan sampai due date…saying lah). Dekat pukul 3.40pm sampai la ke Marylebone station. Naik hotel balik hotel. Sampai hotel hantar barang and menapak ke Oxford street sebab nak makan kat Rasa Sayang restaurant again. I rasa rugi la sebab dah kenyang makan potato chips masa dalam train tu and punya la tamak I risau takut nasi and lauk kari tak abis haha..

Lepas makan, menapak balik…aduihhh… penatnya. Sampai hotel I rasa macam nak demam and tekak mula dah gatal and pedih-pedih. Kejap-kejap I batuk…

No comments: