Saturday, January 15, 2011

My Latest Gadget....


I asked my husband to buy another camera since camera canon yang lama colour gray dah jammed tak boleh guna lagi. Camera Sony yang colour gray pun dah outdated sangat. Maklumla both canon and Sony nie beli tahun 2005 ke 2006 and 4, 5 pixel je. As for canon yang colour pink beli last year masih ok lagi. In case la tengah syok begambar tiba-tiba satu camera rosak abis la, at least ada spare tak de la ralat sangat. I cakap kat husband I beli yang murah je so last Wednesday, husband I beli camera Kodak harga RM 499.00 that was the cheapest . I ada try sikit-sikit and bila on je kelakar la sebab ada lampu kat sebelah suis tu, kalau colour merah ke green tak pe lagi nie colour putih macam lampu rumah hehehe... But it doesn’t matter as long as boleh ambik gambar, harga tak penting. And then alang-alang husband I beli viewcam brand Panasonic, memula dia nak beli yang sony but cina kedai kata kalau sama series between sony and panasonic, Panasonic lagi better sebab banyak feature. I tak kisah janji ok. I kan malas nak baca instruction so I suruh husband I baca, dia ada la try try sikit.

Then yesterday evening husband I ajak pegi Uniqlo sebab ada sale kat paper, yea husband I kalau ada sale tau aje dia sebab dia selalu baca paper. Memula tu I malas sebab mata I ngantuk, semalam kan I masak nasi lemak so paham-paham la. But dia insist nak belikan I baju kat situ sementara harga tengah turun. So petang tu parking kat Pavillion and terus pegi Uniqlo, I grab dua ¾ sleeve cotton and satu long sleeve cotton. Harga memang murah sebab satu is only RM24.90 kalau harga biasa RM39.90. Then husband I suruh ambik satu fleece with hood, harga pun turun kalau biasa RM79.90 sale RM49.90.


Tiba-tiba husband I ajak beli camera DSLR kat Low Yatt. Tekejut la I sebab I don’t expect it at all. Dulu dia pernah kata, nanti dia akan belikan I sebab dia kata I suka ambik gambar. I suka ambik gambar untuk masuk kat blog aje heh.., itupun guna camera handphone. I kata tak payah la mahal lagipun baru beli extra camera dua hari lepas. Dia kata this DSLR is different you can play with it bla bla bla.. I kata kita tengok dulu la but I do notice sekarang nie camera DSLR nie is a hot item, you pegi mana-mana mesti ada nampak orang bawak camera jenis nie. Kebetulan kat tengah lobby Low Yatt cina-cina nie tengah sibuk buat promosi camera, Nikon, sony, canon etc. Kita orang check satu-satu and tanya-tanya sikit then sampai kat booth canon, orang tu cakap camera yang kita orang ndak kena tunggu lepas Chinese New Year.


Then husband I ajak check kat atas and we went to one shop, lepas query, husband I decided to buy me one. Husband I kata birthday present, I reply, tak ada modal lain ke you nak ayat I, dia kata ok la campur, anniversary and birthday. I kata kalau nak bagi, cakap je present tak payah nak sebut pasal apa-apa occasion yang biasa tu.. Wah..tak sedar diri betul I, orang nak belikan, I pulak yang sibuk suh bagi reason lain kenapa nak bagi. Anyway, kita orang pilih yang paling murah harga RM 1,600.00. Cina kedai tu kata, it is for a beginner. Memang sesuai la untuk I, sebab I nie mana la tau guna benda-benda nie sebab sebelum nie mana pernah ada, yang I tau tekan je nak adjust-adjust tu payah la. Handphone I pun I guna untuk sms and ambik gambar, apart from that tak kuasa I nak explore. So lepas campur extra satu battery, filter, LCD protector and lens cap harga jadi RM2,039. As for tripod and bag tu biasala..dapat free plus the scand disk. Mula-mula cina tu nak bagi 4G SD, tapi husband I mintak yang 8G SD, cina tu bagi sebab bayar cash. I yang tak peduli pasal camera DSLR nie tiba-tiba jadi seronok. Balik rumah I try-try sikit, wah... macam best je.. tapi as usual, I malas laaa nak baca instruction nih.. but I know I have no choice.

I hope I akan jadi expert guna bende nih but at the same time I nak husband I belajar jugak guna sebab sapa nak ambik gambar model yang sungguh perasaan ini?

2 comments:

Amylia said...

nice.. nnt kita gi photoshoot sama2? hhehe anyway patut la senyap jer.. gi london.. x sempat lg baca posts tu semua. nnt i baca n comment mana2 yg interesting!

Misty said...

ok np dear :)