Monday, March 22, 2010

Movie Mania

From Paris With Love
I thought cerita nie is a romantic comedy ke or romantic serious. I expect it to be a love story well..base on the title. But it was beyond what I thought it was. Cerita agent-agent la pulak hah...Cerita nie biasa je and as usual kalau ada John Travolta mesti dia bawak watak extreme tapi I suka dia punya acting.. best. But seperti kebanyakkan cerita US nie, mestiler tunjukkan betapa “terror” (kurang ajarnya dorang), mesti macam bagus aje, no such thing as hero or star mati-mati atau cedera yang teruk. Terjun la dari tingkat seratus pun tak akan mati punya. Dalam satu hari berpukulan la dengan seribu gangster sure masih kuat and banyak energy. Walau sehebat mana ilmu pihak lawan dalam bidang martial art nih sure kalah teruk kalau lawan sorang hero nih. Begitula rumusan cerita dorang nie. Cerita nie untuk hiburan semata and jangan harap yang lebih-lebih because you tak akan jumpa.

Sherlock Holmes
Tau tak selama nie I ingat Sherlock Holmes is a true character but bila I surfed through and did my own investigation rupa-rupanya he was just a fictional character. I should have google before I watched the movie last night. Sebabkan I tak puas hati and thought his character was “dirosakan” begitu sekali. Had I know it was unreal, I would have enjoy the movie. As usual cerita merapu dan agak memenatkan kepala I. Well, who am I to complaint lebih lebih. I tengok pun free je wakakakaka...

Case 39
Movie nie kisah pasal caseworker/children welfare employee nie “selamatkan” budak yang kononnya di abuse dan cubaan untuk membunuhnya from her parents. So Emily (Renee Zellweger) nie pun ambik la nak adopt jadi si pelesit nih untuk jadi guidance dia. But unbeknownst to her only to the parents tu budak nie sebenarnya hantu pelesit. So berbagai-bagai kejadian ngeri dah kejam yang di mastermind oleh si pelesit nih. Orang yang rapat dengan Emily nie semua mati dalam keadaan yang tragis. Sakit hati betul tengok pelesit nie “mendera” Emily nih. Emily pun cari jalan macam mana nak get rid of hantu nih. Cerita nie best tapi geraaammm yang amat.

The Lovely Bones
Kisah pasal budak nama Suzy kena culik and di bunuh oleh neighbour nya yang psycho itu. Cerita nie base on the presepective of budak yang dah mati nie iaitu penceritaan dari beliau yang berada nie stuck or in between heaven and earth. Kira roh budak nie tak mau tinggalkan earth gitu. I tak berapa suka sangat tengok jalan ceritanya sebabkan like I said budak nie yang ceritakan, because dah clearly know budak nie dah gone. But I love the artistic value in it.

Law Abiding Citizen
Cerita nie I tengok malam tadi lakonan Jamie Fox dan Gerard Butler. Huiii...best giler tapi penuh tragis dan menyedihkan. Pasal bapak dia balas dendam terhadap peyamun yang menyamun (offcourse la tak kan nyanyi karaoke la pulak kan) cucuk dia dengan pisau, rogol dan bunuh bini anak dia about 10 years ago. So after 10 years in time for one of the killer nak kena execution maka bermula la segala-galanya... Oh, he also go for the system/law official etc. sekali..

The Hurt Locker
Movie yang menang best picture kat Award that day, mengalahkan Avatar. Cerita nie best, intense and vivid. Kisah simple aje, pasal specialist defuse bomb kat Iraq, tu je... But I still think Avatar should win the award instead of this one.

No comments: