Hari Nie..

Hari nie I rasa sangat payah untuk bangun. Bukan hari nie je, hari lain pun macam tu gak. Kelesuan dan perasaan berat hati untuk meninggalkan tempat beradu amat kuat mencengkam tubuh badan I. Tiba-tiba I terpikir adakah I mengalami sindrom penuaan? Adakah I mengalami depression tanpa sebab atau adakah..... adakah I sedang menghidap sejenis penyakit? Sedang I berpikir sambil bergulung dalam comforter yang sepatutnya digunakan untuk mengalas tilam, baru la I mendapat conclusion nya. I sebenarnya mengalami syndrome malas, tu je... tak de lain.

Then dalam posisi berbaring I pun mulala melayari blog-blog yang tak pernah I jengah atau dengan kata lain, surfing through la. I pegi kat blog kawan virtual I and tiba-tiba rasa macam nak masuk blog yang ada kat link dia. Mula-mula tak perasan apa yang mamat nie tulis, bila I baca betul-betul and sampai abis satu entry nie baru ler I tau yang dia nie OKU tapi bukan dari azali lagi. Beliau terkena penyakit denggi berdarah and terus lumpuh dari paras dada ke kaki itu pun selepas I baca-baca entry dia yang lain. Dia menaip hanya dengan menggunakan satu jari aje, imagine that...

Then I look at myself yang cukup segala sifat tapi cukup malas nak mengerakkan anggota badan I. I seperti mendapat satu suntikan semangat baru yang membuatkan I melompat bangun, takde la melompat, itu dah exaggerate, I bangun dan terus sibuk nak memasak, kemas rumah, lipat, basuh dan jemur baju. Katil pun I kemas cepat-cepat. I promise myself from now own ward I don’t want to take things for granted anymore. I have to learn how to appreciate things and satisfied with what I have, which is hard anyway being the fussy that I am.

Oh, hari nie I masak bubur ayam dan sambal ikan. Ikan tu I goreng dengan sesudu kecil minyak aje. Then sambal tu pun I guna sesudu kecil minyak untuk menumis. Rasa sama aje. There is not much different, so you see, it is easy to change our eating habit and how we improvise the food that we cook, janji ndak atau tidak. Siang tadi I makan, selain dari bubur, sebijik apple, sebijik china’s pear, one glass of fat free yogurt strawberry, crackers Japan sikit. Dinner around 6.30pm I makan half French bread, one glass of apple juice dan cake comel yang husband manja I beli tadi. Just because I teringin nak makan and mention to you last night, doesn’t mean you have to buy, huhuhu... abis la food regime I. Dia kan, kalau I mention apa-apa terus dia beli, shayangggg kat dia. Masa I makan cake nie kan, I terlupa pasal segala-galanya, half way through baru I teringat akan my food intake tapi dah terlambat, nak luah sayang, nak telan guilty...huhuhu...nasib baik cake tu kecik aje (RM13.00)... tapikan sedap tau, tak manis.

Last but not least, bila I teringin nak makan food yang biasa I makan dulu-dulu whether makan kat luar atau masak sendiri, I akan cepat- cepat memotivasikan diri. I cakap dalam hati and dalam otak I, apa la yang nak di kempunankan sebab I dah pernah rasa and banyak kali dah makan. Once in a while apa salahnya kalau nak makan tak perlu sekat terus tapi jangan selalu... ciaaaoooo...

Comments

vagg. said…
apa pape progress pasal monkey tu x? haahaha
Claudia said…
Macam tau aje monkey tu yang future tuan dia ada komplot nak jadikan dia hamba sebab tu tak muncul-muncul dah hahaha...

Popular posts from this blog

Kuih Kapit, Sepit, Love Letters or Egg Rolls

Kisah Mesin Ais

Kisahku dan Gigiku