Saturday, November 7, 2009

Hari Nie..

(Lunch)

Semalam pegi class macam biasa tapi I dah plan nak balik cepat sebab nak tengok muzik-muzik separuh akhir. Ingat baju I dah boleh siap malam tadi tapi ada je obstacle along the way... grrrr... Tapi this coming Monday, definitely akan siap sebab tinggal nak buat pinggang aje lagi.. I akan tie up mende-mende remeh kat rumah such as jahit kaki kain, lengan, button, buat padding etc.

Today, I ingat nak masak tapi malas la pulak. So I pengaruh itu abang macam biasa. Beside, we need to buy some stuff. Both of us pun pegi la ke Carrefour and I nak kena beli kain tudung sebab next Sunday ada class belajar buat tudung (walaupun ahkak tak pakai tudung but it is for my own knowledge). Masuk Carrefour, wah! ada jualan murah for books RM5.00 aje but buku yang kurang famous tapi it is still worth buying. We bought 3 books. Tak tau bila I nak baca because I still have lots of book yang tak terbaca lagi, I think more than 100, seriously!

Then we move to another aisle, tiba-tiba I terdengar suara recording “Udang Murah, Ketam Murah”. I pun apalagi, I ajuk la, I kasi sengau-sengau and bila husband I pandang I kuatkan suara I lagi hahaha..sengih-sengih dia. Bila lalu kat section chocolate, I secara automatic terus mengapai apa yang patut walaupun masih banyak lagi kat rumah. Masa nak pegi counter I tengok ada budak bawak banyak belon Cadbury. I pun mintak la..sekali dia cakap “ Kalau tak bagi nanti marah”, mula-mula I tak dengar, I suruh dia ulang lagi.. so dia cakap lagi “Kalau tak bagi nanti marah”. I tak tau nak cakap apa, I terus senyum. Alahai pengkid, nak ngusik ahkak yeaa... I think she meant for a joke not sindir, I don’t take it seriously, even kalau dia serious pun... tak koser I nak layan.

Sampai kat counter, Prince Charming mucuk dah tunggu. Then I teringat I xmo guna beg plastic. So I nak masuk balik nak beli recycle bag. Husband I kata tak payah, dia memang hantu beg plastic. I pulak environmental punya orang.. I bising la... I berkeluh kesah dan mencurahkan ketidak puasan hati I. Kalau I insist memang boleh but this time I bagi dia chance. Kalau pegi JJ or Tesco memang I sentiasa siap-siap dengan beg recycle I. I beli banyak sebab I tau banyak barang nak beli. Dia memang tension je kalau I bawak. Dia kata, supermarket patutnya bagi recycle bag nie free instead of we have to buy. That is how we encourage people to use it. Betul jugak dia cakap. I membebel lagi, I kasi dia guilty, dia sengih-sengih kemaluan. I lecture dia pasal environment etc.

Then dia cakap, I sorang can’t make a different and I’m the only one yang care pasal environmental nie. I kata yes, one person like me can make a different, maybe not much but my contribution is better than nothing and I’m definitely not the only one. I said, how can you live in a world where you work, breath, enjoy life etc and yet you wouldn’t do something about it. It is your world too, try to give it some love sometime if not all the time. You know, we take take and take, it is about time for us to give it back...

But so far we have been collecting and sending our papers and plastic bottles to the recycle centre but my husband yang sentiasa want to have a say bila part-part environmental nie tak puas hati with the pay in exchange of the stuff that he has been sending on which I agree but in terms of kesedaran alam sekitar husband I memang zero!

Food intake for today
Lunch - Teppanyaki, air yogurt, juices, fruits
Dinner - Husband I beli cone pizza, sabar je la..
Exercise
Jalan and lari sekejap kat threadmill, half an hour through the excercise tiba-tiba rasa macam tak dapat bernafas, terus I stop. Kang tak pasal-pasal I pengsan hahaha...

No comments: