Kisah Semalam

Not much happened to me yesterday. I terlambat bangun around 9.15am. Before masak, I finished up menjahit button yang tak siap-siap. Then I masak tapi not health food huhuhu... sebab I teringin. Habis diet gua... but I xmo la sekat-sekat kalau nak makan, Cuma kena moderate la kan... Anyway last Monday my menu was asam pedas rebus dan bayam rebus. On Tuesday pulak I masak Ikan bawal putih goreng kicap and again bayam rebus. Since lama dah tak makan bende bergoreng, I makan dengan amat gelojoh sekali, bila I realise how gila I belasah tanpa menunggu makanan hadam dalam mulut terus I slow down, macam org kebulur ooo... Then semalam I masak sambal ikan bilis dengan tauhu goreng habis diet I lagi huhuhu, kangkong goreng ikan bilis cili padi dan stew ayam , I campurkan jagung manis, carrot dan kentang. Mula-mula I ingat nak rebus aje ayam tu but since I ada minyak zaiton so I decided to use it untuk menumis instead. I makan sikit aje sambal tu, I think I ambik 2 keping kecik tauhu yang telah di potong dadu and the rest of it I makan kangkung and ayam stew.

Lepas makan, I sambung jahit button baju, so that come Friday everything siap. Then I tengok cerita yang I DL. Habis menonton I siap-siap nak naik threadmill, I letak air juice and air putih kat sebelah I. I ambik tuala kecik utk lap peluh, newspaper, buku and ipod so that I tak bosan and beside I need to focus on something as I’m easily bored. Tak lama kemudian husband I balik, I pujuk dia ajak exercise sama, I suruh dia guna another exercise machine dia x ndak, hari tu dia kata kaki dia ada ghout, ari selasa bila I ajak dia kata tangan dia pulak ada ghout, macam-macam alasan. Semalam agaknya dia dah tak ada alasan, cepat-cepat dia mandi... hehehe... Lepas mandi dia pegi dekat I, I kata apa tunggu lagi exercise la.. Dia tersenyum simpul dan dengan penuh confident kata dia dah mandi, I kata, air banyak, boleh mandi sekali lagi, dia diam...then dia masuk bilik. Keluar aje suruh I tengok dia. Wah, dia dah pakai short hijau miskin kesayangan dia...hahaha... Lepas tu dia kata dia nak naik threadmill, I kata no probs as long as dia nak exercise. I suruh dia pakai kasut, dia kata kaki ayam takpe ke, ada ke patut, ingat nie Afrika ke nak belari kat desert. I suruh dia pakai stoking dia xmo. So I stop and asked him to use it. Meanwhile I guna trampoline kecik and lepas tu I exercise depan dia. Dia tanya berapa I burnt my calories, km and time, dia kata dia nak challenge record I. Asudala... Tak sampai 9 minit dia dah berhenti. Dia kata first time tak boleh lama-lama...banyak la alasan, peluh pun tak keluar.

I sambung naik balik, sesambil tu I siap menyanyi dengan mengikuti irama 80'an di ipod I. Al maklum org lama hehehehe.... Bila lagu Chaka Khan “Ain’t Nobody” start, I macam hilang kawalan hahaha.. I was so happy sebab I keluar banyak peluh, yesterday I burnt about 200 calories, run/walk for 2.5km for 45 minutes, ok la tu kan... at least ada la something...

For dinner I makan stew ayam and buah anggur aje. As for my darling, xusah cerita la, semua di sapu bersih oleh beliau. Masa nak tidur, tiba-tiba I tegelak bila teringat rupa husband I atas threadmill, beseluar short hijau miskin, kasut tanpa stoking dan tak berbaju sambil mengepak-ngepak kan lengan gumuknya....naik bulu roma I hehehe...

Me: Semalam masa lunch, tiba-tiba dia sendawa dengan sungguh kuat hingga bergegar kerusi I, I tekejut and tanya, makan budak ke? Then dia tergelak..hehehe..

Comments

Popular posts from this blog

Kuih Kapit, Sepit, Love Letters or Egg Rolls

Kisah Mesin Ais

Kisahku dan Gigiku